Καταψηφίστηκε η διάταξη «Λοβέρδου» για τα φαρμακεία

Κοινοβούλιο

Το ισχυρότερο πολιτικό πλήγμα δέχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος η διάταξη του οποίου για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων δεν πέρασε. Στο ίδιο επίμαχο άρθρο η Νέα Δημοκρατία δήλωσε «παρών» ενώ ο ΛΑΟΣ καταψήφισε.

Αναλυτικότερα, σε σύνολο 253 παρόντων βουλευτών, υπέρ του άρθρου, τάχθηκαν 101 βουλευτές, ενώ 65 το καταψήφισαν και 87 δήλωσαν παρόν, με αποτέλεσμα να απορριφθεί. 

Πέραν της διάταξης για τα φαρμακεία, τις αντιρρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δέχθηκαν οι δύο διατάξεις που προβλέπουν περικοπές των δώρων και των επιδομάτων συνταξιούχων κάτω των 60 ετών και κατάργηση όλων των θυγατρικών εταιριών του ΕΟΜΜΕΧ.

Θετική ήταν η ψήφος των βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στα υπόλοιπα άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι διατάξεις που αφορούν τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών, τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, την περικοπή δώρων και επιδομάτων για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που προκάλεσαν και τις περισσότερες αντιδράσεις.

Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου (βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα στη σύσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Αργύρης Λαφαζάνης. 

Ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική γραμμή είναι η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Χρήστος Κατσούρας και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος που καταψήφισε όλα τα άρθρα.

Ειδικότερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν:

•   Άρθρο 4 (αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων): Παρών 5 όχι δύο.
•   Άρθρο 6 (δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια): Παρών 9 όχι 33.
•   Άρθρο 7 (δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας): Παρών ένας όχι 13.
•   Άρθρο 16: Παρών 4 όχι 5. Άρθρο 17: Παρών 6 όχι 5. Άρθρο 19: Παρών 6 όχι 10 (Τα άρθρα προβλέπουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων. Όλες οι θυγατρικές εταιρίες του ΕΟΜΜΕΧ καταργούνται και απολύονται ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι.)
•   Άρθρο 24 (περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών): Παρών 6 όχι 34.
•   Άρθρο 29 (πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων): Παρών 30 όχι 9.

Η ΝΔ υπερψήφισε όλα τα άρθρα πλην του άρθρου 29 για το οποίο οι βουλευτές της δήλωσαν παρών ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν 26 βουλευτές της. 

Ο ΛΑΟΣ, καταψήφισε μόνο το άρθρο 29 ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν και τα 11 άρθρα.

Όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσαν παρών στα άρθρα 17, 19 ,24 και 29 εκτός από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη που καταψήφισε το άρθρο 6 για τους δικηγόρους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Νέα

Δείτε επίσης