Κίνημα Φλωρίδη στο ΠΑΣΟΚ, στόχος η Προεδρία - Σπηλιόπουλος: Πρώτα ιδεολογική ταυτότητα - αυτοοργάνωση, μετά ο αρχηγός

Ισχυρό κίνημα Φλωρίδη βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ με στόχο την Προεδρία του κόμματος σε συνδυασμό με την εκ βάθρων αναδιάρθρωσή του. Το molonoti.gr συνομιλεί σήμερα με τον πρώην υπουργό και μέχρι πρότινος Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ κ. Κ. Σπηλιόπουλο ο οποίος είναι στον σκληρό πυρήνα αυτής της κίνησης αν και επίσημα δεν αναφέρεται καθόλου στο πρόσωπο του κ. Φλωρίδη.

Η συνέντευξη ωστόσο, που ακολουθεί, περιγράφει το πολιτικό σκεπτικό τη εν λόγω κίνησης και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

"Το πρώτο ερώτημα για το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι: Έχει λόγο ύπαρξης; Εκπροσωπεί μέρος της κοινωνίας και πώς; Τι εκφράζει; Όλα αυτά πρέπει να προηγηθούν της εκλογής νέου αρχηγού, μιας εκλογής που δεν θα έχει κανένα νόημα αν δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε".

Με την περιεκτική αυτή δήλωση ο κ. Κ. Σπηλιόπουλος, επί μακρόν βουλευτής Αχαίας του ΠΑΣΟΚ (που σήμερα δεν έχει βουλευτή στο νομό για πρώτη φορά στην ιστορία του!), δεν εκφράζει μια αυστηρά προσωπική άποψη αλλά ένα εσωτερικό κίνημα στο ΠΑΣΟΚ, που θα εμφανιστεί στο συνέδριο του Ιουνίου και θα ζητήσει:
* Εκλογή προσωρινού Προέδρου (π.χ. Σκανδαλίδης)
* Εκκίνηση της συζήτησης για το τι μπορεί να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ σήμερα
* Ιδρυτικό συνέδριο και εκλογή νέου Προέδρου λίγους μήνες μετά.
                             - Ξεκινώ λοιπόν ακριβώς με αυτό το ερώτημα κ. Σπηλιόπουλε. Έχει λόγο ύπαρξης το ΠΑΣΟΚ και τι μπορεί να εκφράζει, γιατί σήμερα δεν εκφράζει τίποτε πέραν ενός αριθμού στελεχών της καρέκλας.
                             - Η ανάγκη για ένα ΠΑΣΟΚ που θα εκπροσωπήσει τον μεσαίο χώρο και πάλι, προκύπτει από δύο παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος είναι η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, με συνέπεια να αναζητηθεί σύντομα η εναλλακτική πρόταση που τώρα δεν υπάρχει από κανένα άλλο κόμμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια σοβαρή κυβέρνηση, δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα στην οικονομία, την ασφάλεια, την ευρωπαϊκή κατεύθυνση, την θεσμική λειτουργία της χώρας και της Δημοκρατίας,
υτό όμως δεν αρκεί. Αυτός που θα διατυπώσει την πειστική εναλλακτική πρόταση πρέπει να έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία , να την ακούει και να την εκπροσωπεί. Πρέπει να παρουσιάσει νέο άφθαρτο στελεχιακό δυναμικό προφανώς δίπλα από επίσης άφθαρτα πρόσωπα που έχουν να προτείνουν και μπορούν να υλοποιήσουν.
                               - Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κινήθηκε με αυτή την λογική όσο συγκυβερνούσε; Γιατί ούτε και σήμερα που μιλάμε, δεν κινείται έτσι; Φαντάζομαι να γνωρίζετε ότι πάλι δεν εκπροσωπεί τίποτε, ούτε και εκφράζει κανέναν, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσα που μπορεί να πει και να κάνει για τις ζωές των ανθρώπων οι περισσότεροι των οποίων  είναι και πολιτικά ασκεπείς.
                               - Αποδέχομαι πλήρως τον συλλογισμό σας. Ούτε τώρα κάνουμε τίποτε, για αυτό και είναι ζήτημα ύπαρξης πρώτα να... κάνουμε μέσα από την πραγματική μας επανίδρυση και μετά να αναζητηθεί ο αρχηγός. Πώς φτάσαμε ως εδώ; Απαντώ: Εγκλωβιστήκαμε ολομόναχοι στην μάχη των μνημονίων. Ξεχάσαμε τον απλό πολίτη, επιδιώκοντας να σωθεί η χώρα. Εντελώς άδικα - άποψή μου - φορτωθήκαμε ότι δυσάρεστο συνέβη. Το φορτωθήκαμε γιατί ενώ η καταστροφή ήταν φυσικά η 5ετία Καραμανλή, δυστυχώς την πήρε πάνω του ο Γ. Παπανδρέου "κρύβοντας" άθελά του αυτόν που αποβούλιαξε την χώρα, καθιστώντας μάλιστα το ΠΑΣΟΚ κεντρικό φορέα της καταστροφής. Μέγα λάθος.
- Επιτρέψτε μου. Από το 2010 που κυβερνούσατε μόνοι ή με Σαμαρά, δεν πήρατε ούτε ένα μέτρο ανακούφισης ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένα δημοσιονομικό κόστος. Τρανταχτό παράδειγμα: Βοούσε το σύμπαν ότι οι αυτόφωρες συλλήψεις για χρέη είναι αντισυνταγματικές και βάρβαρες και εσείς... συλλαμβάνατε ψηφοφόρους σας!

                               - Αυτό συνέβη γιατί στην χώρα δεν λειτουργούσαν πια τα κόμματα και θεσμοί, είχαν χαθεί οι ρόλοι (π.χ. του βουλευτή), όλα γινόντουσαν στο γόνατο, κάτω από την πίεση της τρόικας που συνήθως ήταν αυτή που τα επέβαλε.. Όμως στην την εποχή της γενικευμένης κρίσης, απομυθοποιήθηκαν πολλά. Αποδείχθηκε ότι η χώρα είχε διαχρονικό πρόβλημα ηγεσίας, οι κληρονόμοι ονομάτων δεν είχαν ικανότητες. Απεδείχθη επίσης ότι τα κόμματα ήσαν ανύπαρκτα δεν λειτουργούσε τίποτε. Απεδείχθη ότι η αναξιοκρατία και η αξιολόγηση συνέχισαν να αποδομούν την ελληνική κοινωνία. Τέλος, σίγουρα θα αποδειχθεί ότι δεν είναι η... ηλικία που καθορίζει τις δυνατότητες του ηγέτη.
                               - Πάμε στο σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα βρει με τους δανειστές; Ποια η πρόβλεψή σας;
                               - Η κατάσταση θα "σέρνεται" μέχρι τον Ιούνιο ίσως και ακόμη παρά πέρα. Δεν βλέπω να αλλάζει κάτι.Η ΕΕ θα μας δίνει όσα πρέπει για να είμαστε στον αναπνευστήρα και η κυβέρνηση θα υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται με την οικονομία να καταστρέφεται.
                               - Ωστόσο στις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες προτιμούν αυτό που λέτε υποκριτική διαπραγμάτευση από το mail Χαρδούβελη.
                               - Δεν υπήρχε mail Χαρδούβελη με την έννοια της υλοποίησης. Επιπλέον θυμίζω ότι στις 31.12.14 βγαίναμε από τα μνημόνια, θα υπήρχε μια πιστοληπτική προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, είχαμε πλεονάσματα, ρυθμούς ανάπτυξης και βγαίναμε από τον σκληρό πυρήνα της κρίσης. Όλα αυτά χάθηκαν.
                               - Μένω στις δημοσκοπήσεις. Είναι ολοφάνερο ότι οι πολίτες δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω και να ξαναζήσουν διωγμούς και ψεύδη. Δεν πιστεύουν στο παλιό.
  - Αυτό που λέτε επιβεβαιώνει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξανακερδίσει τον μεσαίο χώρο μέσα από μια εκ θεμελίων επανίδρυση του ώστε να νικήσει κατά κράτος, την σκληρή δεξιά και την λαϊκίστικη αριστερά. Επαναλαμβάνω το τρίπτυχο: Ταυτότητα, Ιδεολογία, Αξίες με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας στους πολίτες.
                              - Μιλάτε για προσωρινό πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί να είναι ο Βενιζέλος;
                              - Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πρόσωπο μεγάλης πολιτικής αξίας που αδικήθηκε γιατί ανέλαβε το κόμμα στην φάση κατάρρευσης του. Εκτιμώ ότι δεν θα θελήσει να αναλάβει αυτόν τον ενδιάμεσο ρόλο, έχει κουραστεί, επομένως θα πρέπει να αναζητήσουμε σε άλλα πρόσωπα τον προσωρινό Πρόεδρό μας. Υπάρχουν.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης