Θανάσης Τάρτης: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει ως πρωταγωνιστής - Η συρρίκνωση του ήταν πλήγμα για την χώρα

"Η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ ήταν η χειρότερη εξέλιξη για την χώρα. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε η ηγεμονική πολιτική δύναμη της Μεταπολίτευσης. Ανάλογα με την εποχή ψηφίστηκε από την άκρα Αριστερά μέχρι και Κεντροδεξιά. Έκανε τεράστιο και σημαντικό έργο που άλλαξε την Ελλάδα και αυτό οι παλαιότεροι δεν πρέπει να το ξεχνούν, αλλά να το μεταλαμπαδεύσουν και στους νεότερους".

Το molonoti.gr συνομιλεί με τον κ. Θανάση Τάρτη επιφανή δικηγόρο και υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια ο οποίος εξηγεί την πολιτική στάση του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές αλλά και την διαχρονική εγκατάλειψη της Εύβοιας.

- Ποια στάση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στις 21 Μαίου εφόσον είναι φανερό ότι θα χρειαστεί να συνδράμει για συγκυβέρνηση και πολιτική σταθερότητα στην χώρα;

Φτάνει πιά! Η πατρίδα δεν αντέχει άλλο την αλαζονική νοοτροπία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ούτε την έπαρση του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, ο λαός είναι εκείνος που θα δείξει με την ψήφο του στην κάλπη, τον δρόμο των συνεργασιών για την σταθερότητα της χώρας! Καθώς, θέλω να πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσκολλημένοι σε προσωποπαγείς θέσεις Πρωθυπουργών. Άλλωστε, ουδείς αναντικατάστατος όπως λέει ο λαός και το έχει αποδείξει μέσα στην ιστορία, όταν αφορά ιδιαίτερα την ευημερία και την πρόοδο της πατρίδας μας!

Ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας λόγω της προσωπικής τους φιλοδοξίας να γίνουν πρωθυπουργοί αδιαφορούν για τις συνέπειες που προκαλεί η απόφαση τους αυτή για την χώρα, οδηγώντας την σε δεύτερες εκλογές.Αυτοί οφείλουν να απολογηθούν όχι εμείς.

Έχουμε χρέος στις 21 Μαΐου με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, να σημάνουμε το άδοξο τέλος αυτών των δύο. Αυτών, που αλλάζουν τα προεκλογικά διλήμματα σαν τα πουκάμισα.

Τη μία θέλουν αυτοδυναμία, την άλλη θέλουν κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, την άλλη με τον Βαρουφάκη, την άλλη λένε: Έλα ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε σε τρεις μέρες προγραμματική σύγκλιση. Το μόνο που θέλουν είναι όχι να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ, αλλά να τελειώσουν το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε και ο πρόεδρός μας. Δεν θέλουν την συνεργασία μας ,τις ψήφους σας θέλουν για να συνεχίσουν και οι δύο τα αμετανόητά τους παιχνίδια.

Η δημοκρατική παράταξη όμως επανήλθε ως πρωταγωνιστής για να κλείσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις πρακτικές του μίσους της διχόνοιας και της απαξίωσης. Δίνουμε έναν πατριωτικό και ταυτόχρονα εθνικό αγώνα ώστε στις 21 Μαΐου να ανατείλει ο ήλιος της αξιοπρέπειας που έδωσε στον ελληνικό λαό τα καλύτερα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Κύριε Τάρτη πως εξηγείται ότι ο νομός της Εύβοιας εν έτει 2023 είναι ο τελευταίος νομός στην χώρα χωρίς ούτε ένα χιλιόμετρο σύγχρονου δρόμου, κάτι που στοιχίζει στην τοπική οικονομία αλλά ακομα και στην μεταφορά ασθενων. Σημειώστε ότι σε όλες τις υποδομές του τόπου υπάρχει μεγάλη υστέρηση αν και απέχουμε μόλις 75 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Αλήθεια είναι! Όποιον Ευβοιώτη -και όχι μόνο- ρωτήσεις για τα προβλήματα του νομού, θα σου αναφέρει πρώτο το τραγικό οδικό δίκτυο του νησιού.

Στην περιοχή το πρόβλημα της προσβασιμότητας υπάρχει από παλιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, εξ αιτίας των δυσκολιών που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες, δεν μπορούν να φτάσουν οι κάτοικοί της έγκαιρα στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας και χάνονται ζωές άδικα.

Η διαδρομή με αυτοκίνητο από Χαλκίδα που γεωγραφικά είναι στο κέντρο μεταξύ βορρά και νότου, διαρκεί περισσότερο από 2 ώρες για Ιστιαία ή Κάρυστο. Ενώ υπάρχουν χωριά στις αντίστοιχες περιοχές που χρειάζεσαι 3 ώρες για να φτάσεις και αυτό αν δεν πετύχεις έξοδο εκδρομέων ή άλλα απρόοπτα. Για να ταξιδέψεις από τον Πλατανιστό της Καρύστου στην Λιχάδα θα χρειαστείς κάτι παραπάνω από 5 ώρες χωρίς στάση ενώ τον ίδιο χρόνο χρειάζεται για να πάει κάποιος από Ιστιαία στην Σόφια την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. 

Ενώ η υπάρχουσα οδική σύνδεση από Β. Εύβοια διακόπτεται στο ύψος της Λίμνης και υποχρεώνονται να ακολουθήσουν, το παλιό δρόμο που έχει χαραχθεί τη δεκαετία του 1930, όταν βέβαια το επιτρέπει ο καιρός . Αν όμως συνεχιζόταν ο δρόμος από την Λίμνη μέχρι τα Πολιτικά, τότε θα συντόμευε η διαδρομή, τουλάχιστον στο μισό.

Δυστυχώς μέχρι τη καταστροφική πυρκαγιά δεν τους άκουσε κανείς ενώ τώρα που κατέστη αναγκαιότητα η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπεκφύγει. Παρότι, ενεργοί πολίτες με πάνδημο πάθος  για την κατασκευή του δρόμου, προσκόμισαν μια παλιά μελέτη του 1989, που ενώ είχε εγκριθεί, ουδέποτε είχε υλοποιήθηκε, φρόντισαν να φθάσει στα χέρια της «Επιτροπής Μπένου», χωρίς τύχη.

Ενώ συγκεκριμένα, ο εισηγητής της ομάδας Μπένου φρόντισε να υπερθεματίσει υπέρ μιας νέας μεσόγειας χάραξης και βεβαίως να αποδημήσει την παράκτια χάραξη, κατά τρόπο που πρωτίστως εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και όχι το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Ειδικότερα, ο χρόνος πρόσβασης από την βόρεια Εύβοια στην πρωτεύουσα Χαλκίδα, που προκύπτει από την προτεινόμενη νέα χάραξη είναι περί τα 20 λεπτά μεγαλύτερος εκείνου που θα προέκυπτε από την εφαρμογή της παράκτιας χάραξης. Επειδή η περιοχή από την οποία θα διέλθει ο προτεινόμενος νέος μεσόγειος ορεινός δρόμος θα επηρεάζεται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες...

Με αποτέλεσμα ο προβληματισμός όλο να μεγαλώνει, τόσο για την δύσκολη καθημερινότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συμπολίτες μας, αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον του τόπου μας.

Έχετε επισκεφθεί πολλές φορές την Βόρεια Εύβοια. Πως αξιολογείτε τα μέτρα της κυβέρνησης μετά τις πυρκαγιές; Τι δεν έχει γίνει;

Δυόμιση χρόνια πέρασαν που η βόρεια Εύβοια παραδόθηκε στις φλόγες. Και οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, Ρετσινάδες, εργαζόμενοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι και νέες, μετρούν ακόμη τις πληγές τους εγκλωβισμένοι σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας, που αποδεικνύει τα ψέματα και τις ολιγωρίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πολιτεία δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και βιώνουν την κοροϊδία.

Ο λαός και η νεολαία της βόρειας Εύβοιας, δίνουν συνέχεια αγώνα για να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους, χωρίς στήριγμα από τα μεγαλόπνοα σχέδια σε μακέτες που εξήγγειλε για αυτούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του περιβόητου σχεδίου «ανασυγκρότησης», στρώνει το έδαφος για την επέλαση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή.

Η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε πολλά, μα μέχρι τώρα δεν έχουν δει ουσιαστική βοήθεια μόνο μικρές αποζημιώσεις «για ξεκάρφωμα» όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας και μόνο λόγια. Μπορώ να πω ότι χορτάσανε από λόγια. Πρόκειται για εμπαιγμό, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, φτάνει πιά! Και δικαίως ξεχειλίσει η οργή τους!

- Ποια είναι τα πρώτα έργα που επείγουν στην Εύβοια ώστε να κοιτάξει το μέλλον της καλύτερα; Που πρέπει να σκύψει η επόμενη κυβέρνηση;

Γιατρούς, ασθενοφόρα, δουλειά και οδικό δίκτυο, εδώ και τώρα!

Είστε νομικός με εξαιρετική φήμη και μεγάλη διαδρομή στον χώρο. Γιατί αυτή η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης; Που οφείλεται και πώς το πρόβλημα θα εκλείψει;

Έχετε δίκιο. Η Δικαιοσύνη δυστυχώς στη χώρα μας είναι αργή, πολυδαίδαλη, ανεπαρκής και πολιτικά ελεγχόμενη όπως πιστεύει ο απλός πολίτης, γιατί καταβάλλεται από την πολυνομία -νομοθετικό έργο- και τις εξαρτήσεις της, τα «παραθυράκια» κοινώς.

Βασικός παράγοντας σίγουρα είναι το πολιτικό σύστημα με τις παθογένειες συγκεκριμένων νόμων , που όμως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιδωτού της αρνησιδικίας. Με τους δικαστικούς λειτουργούς να ακολουθούν, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τέλος η δικομανία ημών των πολιτών.

Ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης είναι και ο μικρός βαθμός χρήσης των ψηφιακών συστημάτων από τους λειτουργούς της Θέμιδος.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μιλά για Δικαιοσύνη με απόλυτη ανεξαρτησία για να μη κλονίζουν την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και να μην εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τη διαφάνεια και τη διάκριση των εξουσιών, ενώ ζητά την περαιτέρω θωράκιση των θεσμών. Για μηδενική ανοχή σε ζητήματα διαφθοράς και παραβίασης της πολιτικής ηθικής.

Η Δικαιοσύνη και οι θεσμοί της δημοκρατίας πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια. Δεν υπάρχει κοινωνική ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς ισχυρή δημοκρατία και χωρίς μηχανισμούς ελέγχου, των συμφερόντων και της ασυδοσίας.

Απέναντι σε αυτό, έχουμε αντιπαραβάλει το δικό μας σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι εδώ και τώρα για τον τόπο μας, αν μας δώσετε εκλογική δύναμη στις εκλογές τις 21 Μάϊου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης