Θέμα χρόνου η αναδίπλωση Παπανδρέου; Ισχυρές πιέσεις από παντού, για να πάρει πίσω τα περί δημοψηφίσματος

Η οξύτατη πολιτική κρίση που έχει προκύψει σε Ελλάδα και Ευρώπη τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας του αιφνιδιασμού του πρωθυπουργού να αναγγείλει δημοψήφισμα για την συμφωνία με την ΕΕ φαίνεται πως λειτουργεί ως καταλύτης σε όλα τα επίπεδα.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου καταρρέει βαλλόμενη από παντού και μοναδική λύση πλέον φαίνεται να είναι η αναδίπλωση.

Ο κ. Παπανδρέου πιέζεται από Ευρώπη αλλά και το εσωτερικό του κόμματός του να ανακοινώσει τις επόμενες κιόλας ώρες το... μη δημοψήφισμα!

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το πού θα καταλήξει το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει αυτή τη στιγμή.

Στο μεταξύ ο γερμανικός Τύπος παίρνει θέση και με εξαίρεση το SPIEGEL καταφέρεται κατά του πρωθυπουργού.

«Η Ευρώπη σάστισε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει ο λαός να αποφασίσει για τη σωτηρία της χώρας. Ο Παπανδρέου ποντάρει σε ένα και μοναδικό χαρτί. Η απόφασή του είναι σωστή» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο το Spiegel Online υπό τον τίτλο «Μπράβο κύριε Παπανδρέου!» και εξηγεί γιατί θεωρεί πως η απόφαση του πρωθυπουργού είναι ορθή.

«Η πρωτοβουλία του Παπανδρέου αιφνιδιάζει τη γερμανική κυβέρνηση» επιγράφει το άρθρο της η Die Zeit και σημειώνει: «Για το δημοψήφισμα των Ελλήνων που ανακοινώθηκε η Γερμανία δεν έχει ενημερωθεί ακόμα. Η γρήγορη αντίδραση ήρθε από την αγορά συναλλάγματος: το ευρώ καταβαραθρώθηκε».

Χαρακτηριστικοί τίτλοι του γερμανικού Τύπου, όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle: «Η Αθήνα αιφνιδιάζει με δημοψήφισμα σχετικά με το πακέτο βοήθειας» επιγράφει άρθρο της η Welt, «Ο Παπανδρέου ανακοινώνει δημοψήφισμα για το πακέτο βοήθειας» γράφει η Frankfurter Allgemeine, «Ο Παπανδρέου διακινδυνεύει την έξοδο της χώρας από το ευρώ» σημειώνει το Focus.

H Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι «το δημοψήφισμα του Παπανδρέου προκαλεί ανασφάλεια στους Ευρωπαίους εταίρους. Η δήλωση του αφήνει εμβρόντητους την αντιπολίτευση, οικονομολόγους και Ευρωπαίους εταίρους ενώ και οι μετοχές καταποντίζονται. Ένα 'όχι' δεν θα μπορέσει πλέον να εμποδίσει μια χρεοκοπία της Ελλάδας, εκτιμά ο Ράινερ Μπρύντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης