«Εις μνήμην του αγαπημένου μου συζύγου που έφυγε αλλά ποτέ δεν θα λησμονηθεί». Μόλις 31 ετών ο J. Still ήταν ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες που ήρθαν στη Λήμνο από την Αυστραλία για να πολεμήσουν την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και αναπαύεται στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο Μούδρου. Οι άντρες αυτοί, νεαρής ηλικίας όλοι, χάθηκαν στην μάχη της Καλλίπολης που έμεινε στην ιστορία ως μια συγκλονιστική αποτυχία της Αντάντ που είχε ως αποτέλεσμα την θυσία περισσότερων από 200.000 ανδρών.
Η μνήμη του στρατιώτη Still και άλλων πολλών εκατοντάδων στρατιωτών (κάποιοι παραμένουν αγνώστων στοιχείων έως και σήμερα) από την Βρετανία, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία ακόμη και από την Ινδία τιμήθηκαν την Τετάρτη το πρωί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και από τον κυβερνήτη της Αυστραλίας, David Hurley. Μαζί τους, ήταν -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και οι πρέσβεις των χωρών της Βρετανίας, του Καναδά, Νέας Ζηλανδίας, κλπ. Επίσης, παρόντες στην επιμνημόσυνη δέηση ήταν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο δήμαρχος της Λήμνου.
Σε διπλωματικό επίπεδο, το ταξίδι του Αυστραλού κυβερνήτη στην χώρα μας αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους, ύστερα από 20 χρόνια. Όπως επισημαίνουν και οι δύο πλευρές, πρόκειται για μια επιβεβαίωση των ισχυρών φιλικών δεσμών. Σε ανάρτηση του ο πρέσβης της Αυστραλίας, Άρθουρ Σπύρου, υπογραμμίζει ότι «η κληρονομιά αυτής της θυσίας αντανακλάται στον αδελφικό δεσμό των εθνών μας».
Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της περιοχής και την θυσία των ανδρών. «Η Λήμνος ήταν νησί καίριας σημασίας για την εξέλιξη της επιχείρησης και το λιμάνι του Μούδρου χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο των συμμαχικών δυνάμεων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο για την ιατρική περίθαλψη των τραυματιών, καθώς χιλιάδες στρατιώτες νοσηλεύτηκαν εδώ, με τη συνδρομή και Αυστραλών νοσηλευτριών. Και είναι συγκινητικός ο τρόπος που οι κάτοικοι τους υποδέχτηκαν όλους και τους αγκάλιασαν, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν ανάμεσά τους ισχυροί δεσμοί, οι οποίοι έχουν αφήσει ως σήμερα το αποτύπωμά τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.