Η ομάδα Κασσελάκη εντείνει την πίεση προς τους επιλαχόντες βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους

Μετρούν εσωκομματικές δυνάμεις και κλιμακώνουν την άσκηση πίεσης απέναντι στους πέντε επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας οι «Κασσελίστας», καθώς σιγή ασυρμάτου εξακολουθεί να επικρατεί από πλευράς της η πρώτη επιλαχούσα, Πόπη Τσαπανίδου, αλλά και οι τέσσερις ακόμη διεκδικητές της βουλευτικής έδρας του παραιτηθέντα βουλευτή, Όθωνα Ηλιόπουλου.

Με κοινό αίτημά τους την παραίτηση όλων των επιλαχόντων, ώστε η βουλευτική έδρα του κ. Ηλιόπουλου να «κληροδοτηθεί» στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδόθηκαν και χθες σε ένα «μπαράζ στήριξης», σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, «όπως αναφέρουν όσοι και όσες από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτουν δημόσια την άποψή τους, αυτή είναι και η θέληση των εκατοντάδων χιλιάδων μελών του κόμματος», ενώ τονίζουν ότι «η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στη Βουλή από τον Πρόεδρό του είναι πολιτικά αναγκαία και θεσμικά ορθή». Ακόμη, «τη θεωρούν ένδειξη σεβασμού στην ξεκάθαρη βούληση του Όθωνα Ηλιόπουλου, ώστε η παραίτησή του να μην στερήσει από τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους». «Αλλά και δείγμα έμπρακτου σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία, την ψήφο δηλαδή των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου και ανέδειξαν τον Στέφανο Κασσελάκη στη θέση του Προέδρου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», καταλήγουν.

Αξιωματούχοι και βουλευτές

· Στο πλαίσιο αυτό, σε αναρτήσεις και δηλώσεις υπέρ της εκχώρησης της βουλευτικής έδρας στον Στέφανο Κασσελάκη έχουν προβεί μέχρι στιγμής στελέχη, που έχουν αναδειχθεί στα κοινοβουλευτικά και κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως οι:

· η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη,

· ο Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Σαρακιώτης,

· η αναπληρώτρια Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ, Ραλλία Χρηστίδου,

· η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, αλλά και

· ο Συντονιστής του Οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Βουλγαράκης.

Επιπλέον, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα οι βουλευτές:

· Νίκος Παππάς,

· Νίνα Κασιμάτη,

· Γιώργος Γαβρήλος,

· Πέτρος Παππάς,

· Αλέξανδρος Αυλωνίτης,

· Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

· Γιώργος Καραμέρος,

· Κυριακή Μάλαμα,

· Καλλιόπη Βέττα,

· Ράνια Θρασκιά,

· Κώστας Μπάρκας,

· Ανδρέας Παναγιωτόπουλος,

· Βασίλης Κόκκαλης

Όπως επισημαίνουν τα παραπάνω στελέχη, μετά την παραίτηση και τη δήλωση του Όθωνα Ηλιόπουλου, πρέπει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζεται τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η Λάλη και οι πραγματικοί αποδέκτες

Την ίδια ώρα, η κλιμακούμενη πίεση από μέρους των «Κασσελίστας» μάλλον δύσκολα θα επιτύχει τον στόχο της, καθώς για να εισέλθει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή, καταλαμβάνοντας την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου, θα πρέπει να παραιτηθούν και οι πέντε επιλαχόντες μέχρι την ένατη θέση του στο ψηφοδέλτιο.

Ωστόσο, την σχετική συζήτηση φαίνεται πως τερματίζει απότομα η στάση της υποψήφιας Βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ζωρζέττας Λάλη, η οποία εμμένει στη θέση της να κάνει χρήση του δικαιώματός της να ορκιστεί βουλευτής, καταλαμβάνοντας τη βουλευτική έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε άλλος το αρνηθεί.

Άλλωστε, η στάση της κυρίας Λάλη είναι αμετάβλητη και αρνητική, ενώ η ίδια την είχε εξηγήσει τηλεφωνικά στον Στέφανο Κασσελάκη, όταν της είχε τηλεφωνήσει τον περασμένο χειμώνα, διερευνώντας τότε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την αξίωσή της να καταλάβει την έδρα.

Για το λόγο αυτό, εντείνεται η αίσθηση τις τελευταίες ώρες πως αποδέκτες της πίεσης που ασκείται υπέρ του κ. Κασσελάκη από στελέχη και βουλευτές προσκείμενα σε εκείνον, δεν είναι οι πέντε επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Αφενός, γιατί είτε η Πόπη Τσαπανίδου θα ορκιστεί βουλευτής στις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες, είτε γιατί η όγδοη στη σειρά του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ζωρζέττα Λάλη, θα καταλάβει τη βουλευτική έδρα, σε περίπτωση που κληθεί ως επιλαχούσα και κατά πάσα πιθανότητα θα την ακολουθήσει η έδρα στην Νέα Αριστερά, όπου έχει ενταχθεί η κ. Λάλη.

Συνεπώς, με την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου χαμένη για χαμένη είτε λόγω Τσαπανίδου, είτε λόγω Λάλη για τον Στεφανο Κασσελάκη, στελέχη με μακρά διαδρομή στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισημαίνουν πως «ο στόχος μπορεί να είναι άλλος και πέρα από τον προφανή» αναφορικά με το μπαράζ πιέσεων από την πλευρά των Κασσελίστας. Συγκεκριμένα, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν καταφέρνει, όπως όλα δείχνουν, να μπει στη Βουλή με όχημα την έδρα του κ. Ηλιόπουλου, θα μπορούσε όμως να μπει με μια άλλη έδρα του Επικρατείας.

Με τα ίδια, μάλιστα, επιχειρήματα με αυτά των «Κασσελίστας», δηλαδή ότι το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο αφορά συνολικά την επικράτεια και άρα την απήχηση του κόμματος κεντρικά, όπως και ότι αρκεί η σειρά κατάταξης για την εκλογή κάποιου/κάποιας και όχι ο σταυρός προτίμησης, ορισμένοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «διαβάζουν» πίσω από την εμμονή των «Κασσελίστας», την έμμεση άσκηση πίεσης προς τους Ευάγγελο Αποστολάκη και Έλενα Ακρίτα.

Ιδίως, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης διατηρεί πιθανότητες να γίνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αν παραιτηθεί ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς τότε στο «κακό σενάριο» για εκείνον, την έδρα θα πάρει κάποιος εκ των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα (Πόπη Τσαπανίδου ή Μιχάλης Καλογήρου), ή ο Αθανάσιος Τσαγκρής, στέλεχος πλέον του «Κόσμου» υπό τον Πέτρο Κόκκαλη. Με αυτά τα δεδομένα, πιθανότερη όλων είναι η είσοδος του κ. Κασσελάκη στη Βουλή με την… τρίτη, καθώς με τυχόν παραίτηση της τρίτη κατά σειρά βουλευτή Επικρατείας, Έλενας Ακρίτα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος/ κάποια που τυπικά να τον απειλεί εκ μέρους των επιλαχόντων, φέρνοντας τον κ. Κασσελάκη ένα βήμα εγγύτερα στην άσκηση εκτελεστικής εξουσίας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης