Η μεγάλη ευκαιρία του Τσίπρα να αλλάξει συθέμελα τα πάντα υπάρχει...

Και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας αντιλαμβάνεται ότι η τακτίκή Βαρουφάκη να αποστέλλει επιστολές και να μάχεται υπέρ των... λέξεων (θεσμοί, συμφωνητικά κ.α.) δεν συνιστούν διαπραγμάτευση αλλά απώλεια χρόνου.

Και στο χθεσινό Eurogroup δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος. Η Ελλάδα εξακολουθεί να χάνει χρόνο πιέζοντας επικίνδυνα την εγχώρια αγορά που και πάλι δεν αντέχει. Κι όμως δρόμος υπάρχει και μάλιστα τέτοιος που θα μπορούσε να αλλάξει άρδην την κακή πραματικότητα και να εδραιώσει την σπουδαία πολιτική μεταβολή που συνετελέσθη στις 25 Ιανουαρίου στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα μπορούσε να καλέσει τους εκπροσώπους των οικονομικών φορέων (Τράπεζες, Επιμελητήρια κ.α). και σε ξεχωριστή συνάντηση τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους θέσει το ερώτημα: Να τα βρώ με τους εταίρους με συμβιβασμό;

Παίρνοντας  την απάντηση "ναι", (όλοι οι παραπάνω αυτό προτείνουν) θα μπορούσε να απευθυνθεί αμέσως  στον ελληνικό λαό λέγοντας ότι "σε αυτή την εθνική συμφωνία πρέπει να ερωτηθεί". Και με αυτό το ερώτημα να προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών γνωρίζοντας ότι το 65% των Ελλήνων δέχεται "έναν έντιμο συμβιβασμό" (τελευταίες δημοσκοπήσεις).

Ο "έντιμος συμβιβασμός" να περιλαμβάνει φυσικά το ΟΧΙ σε περικοπές μισθών - συντάξεων και τις 100 δόσεις για τις οφειλές με βάση το εισόδημα (οι εταίροι θα ΔΕΧΘΟΥΝ).

Η πολιτική αυτή κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να ανακάμπψει ΑΜΕΣΩΣ οικονομικά (περαν των δόσεων έρχεται και φρέσκο τυπωμένο χρήμα) και την πραγματική οικονομία ξεκινά και πάλι.

Ο κ. Τσίπρας κερδίζοντας εύκολα τις εκλογές τμε 42%-46% θα φτάσει 180 έδρες. Έτσι δεν είναι έρμαιος των συνιστωσών ή των ΑΝΕΛ (αλλά ας συνεχίσουν να συνυπάρχουν μαζί του, δεν τον πειράζει, μειοψηφούν). Επιπλέον θα περιορίσει τη ΝΔ στο 17% ενώ θα θέσει το ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής.

Φυσικά μπορεί να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει το σύνολο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ "σε συνδυασμό με την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη". (Πράγματι, τι τον εμποδίζει να το προσπαθήαει;).

Με δεδομένο ότι έχει ήδη συμφωνηθεί ένα τετράμηνο "νεκρού χρόνου" με την ΕΕ όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Τα παραπάνω περιγράφουν μια συντριπτική πολιτική νίκη Τσίπρα παντού, μέσα από μια μεγαλειώδη ανατροπή. Έχει ο κ. Τσίπρας το πολιτικό ανάστημα να την επιτύχει; Γιατί στο μεταξύ πιέζεται όχι μόνο από τους δανειστές αλλά ακόμα και μέσα από το κόμμα του.

Η Αριστερή Πλαρφόρμα ρίχνει το γάντι στον κ. Τσίπρα. Η εσωκομματική αντιπολίτευση αποτυπώνεται ευδιάκριατά στην κεντρική αρθρογραφία της iskra.gr.

Στο κείμενο που αναρτήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, και σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη από τις Βρυξέλλες, ο τίτλος ήταν: «Eurogroup: Σφίγγουν τη θηλειά γύρω από το λαιμό της Ελλάδας» και ένας από τους υπότιτλους: «Μονόδρομος για την Ελλάδα η ανυπακοή και η ρήξη».

Στο άρθρο απορρίπτεται η επίσημη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και σημειώνεται ότι «όπως αποδείχθηκε και στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι δανειστές της χώρας όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά αντίθετα εντείνουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, προκειμένου να υποκύψει η κυβέρνηση και να εφαρμόσει μέχρι κεραίας το νεο-μνημονιακό πακέτο απορρυθμίσεων».
             
                 ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης