Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να καταστρέφεται ενώ αυτοί θριαμβολογούν για την δόση

Σε θριαμβολογίες έχουν ξεσπάσει τα τρία κόμματα της κυβέρνησης και τα φιλικά προς αυτή ΜΜΕ μετά την (ούτως ή άλλως αναμενόμενη) εκταμίευση των δόσεων. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εν λόγω εξέλιξη αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας ώστε να έρθουν επενδύσεις. Επιπλέον, η ανακεφαλαίωση των Τραπεζών θα οδηγήσει σε ενέσεις ρευστού στην αγορά. Τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύουν:


* Οι επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθουν όσο η γραφειοκρατία και η κρατική διαφθορά τις καθηλώνουν επί χρόνια, σε συνδυασμό με τους φορολογικούς κανόνες που αλλάζουν συνεχώς. Κανείς δεν πρόκειται να φέρει τα χρήματά του σε μια χώρα που υπερφορολογεί και καθυστερεί εξωφρενικά τις διαδικασίες.


* Οι Τράπεζες μετά την απώλεια άλλων... 26,5 δισ, ευρώ που απώλεσαν με το νεο "κούρεμα", δεν έχουν καμία δυνατότητα να ενισχύσουν την αγορά. Ότι χρήματα πάρουν θα τα κρατήσουν έναντι δικών τους δανειακών υποχρεώσεων.


Πέρα από τα παραπάνω, όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι η ελεύθερη πτώση της αγοράς συνεχίζεται. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος δεν πρόκειται να πετύχει εισπρακτικα΄τους στόχους του μνημονίου-3 και θα απαιτηθούν νεα μέτρα λιτότητας.


Από τα 34,4 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν την ερχόμενη εβδομάδα, τα 16 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και 11,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους από δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων. Ούτε ένα ευρώ για την ανάπτυξη.


Από τα 14,8 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν το πρώτο τρίμηνο του 2013 (πάλι με προϋποθέσεις και ελέγχους...), 7,2 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιανουάριο και θα αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ 7,6 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν σε τρείς μηνιαίες δόσεις για τον προϋπολογισμό . Αναλυτικότερα, 2 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιανουάριο, 2,8 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και 2,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει...

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης