Η Ελλάδα «τρώει πόρτα» από το Brussels Group

Απορρίπτονται οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η κυβέρνηση

Καθόλου καλά δεν πάνε τα πράγματα στο Brussels Group, το οποίο απορρίπτει χωρίς δεύτερη συζήτηση τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Αθήνα.

Συγκεκριμένα, σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα και με την στάση των συνομιλητών να μην είναι σε καμία περίπτωση θετική ή συγκαταβατική έναντι της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ξεκίνησαν οι επαφές του Brussels Group, στις οποίες η ελληνική πλευρά συμμετέχει με τους Γ. Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Έλενα Παναρίτη.
Στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και η υποβάθμιση της Fitch είναι μία «ύποπτη εξέλιξη», ειδικώς επειδή έρχεται στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αμέσως πριν τις συνομιλίες στο Εurogroup.
Υπό τις συνθήκες αυτές, οι διαπραγματεύσεις είναι φανερό πως διεξάγονται σε έναν ασφυκτικό κλοιό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έως τις αρχές της εβδομάδας θα πρέπει να έχει λάβει τις αποφάσεις της, καθώς το πρόβλημα της ρευστότητας γίνεται πιεστικό.
Και σε αυτήν τη ζοφερή ατμόσφαιρα ο Πρωθυπουργός συγκαλεί το απόγευμα της Κυριακής το κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, το οποίο θα πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα.

«Απομένει πολλή δουλειά»

 Οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν το απόγευμα του Σαββάτου καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως «απομένει ακόμη πολλή δουλειά».

Αν και όπως δήλωσαν κοινοτικές πηγές, είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, τόνισαν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» καθώς και ότι θέλουν να ξεκαθαρίσουν ότι  η ίδια η Ελλάδα «πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες, σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι συζητηθούν οι ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, ενώ προσθέτουν ότι επιθυμούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί «ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης