Η δίκη της Χρυσής Αυγής γίνεται πάλι από την αρχή

Το Πενταμελές Εφετείο είναι δευτεροβάθμιο Ποινικό Δικαστήριο και ξαναδικάζει την Χρυσή Αυγή. Σε πρώτο βαθμό, η δίκη έγινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τώρα είμαστε σε ανώτερο δικαστήριο.

Ο λόγος που η δίκη θα επαναληφθεί είναι γιατί μετά την απόφαση του δικαστηρίου έγιναν δύο εφέσεις – η μία από τους κατηγορούμενους, και η άλλη από τον Στέλιο Κωσταρέλλο, τον αναπληρωτή εισαγγελέα στη δίκη πρώτου βαθμού.

Η έφεση των κατηγορουμένων τους αφορά όλους και ο στόχος είναι να μειωθούν οι ποινές τους – όταν ασκεί έφεση ο κατηγορούμενος, δεν κινδυνεύει να γίνει χειρότερη η θέση του. Ωστόσο όταν, κάνει έφεση ένας εισαγγελέας, οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με μεγαλύτερες ποινές από αυτές της πρώτης απόφασης.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Κωσταρέλλος προχώρησε σε έφεση. Θεώρησε ότι οι ποινές που επέβαλε το πρωτόδικο δικαστήριο σε όσους καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και για την απόπειρα δολοφονίας του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουζίντ Εμπάρακ, ήταν χαμηλότερες από όσο έπρεπε.

Έτσι λοιπόν η δίκη θα γίνει από την αρχή. Οι δικαστές δεύτερου βαθμού θα διαβάσουν εκ νέου την δικογραφία ενώ οι μάρτυρες θα καταθεσουν ξανά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης