Η αυστηρότητα των ποινών προβληματίζει το πολιτικό σύστημα

ακης, παπαγεωργοπουλος, ποινες,

Ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ του πολιτικού κόσμου προκαλεί η δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες βαριά καταδίκη πολιτικού που έρχεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Μετά την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, στον οποίο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και οδηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις φυλακές, η επιβολή στον κ. Τσοχατζόπουλο της συγκεκριμένης ποινής, θεωρήθηκε ως πολύ σκληρή απόφαση που εξαντλεί την αυστηρότητα του νόμου.

«Αν επιβλήθηκε τόσο βαριά ποινή για ανακριβή δήλωση “πόθεν έσχες”, τότε για το ξέπλυμα για το οποίο θα δικαστεί σε λίγους μήνες, πόσο πρέπει να καταδικαστεί;», αναρωτιούνται ορισμένοι, ενώ άλλοι εκφράζουν προβληματισμό, επισημαίνοντας «τον κίνδυνο το εκκρεμές να φθάσει στο άλλο άκρο και από την πλήρη ατιμωρησία να βρεθούμε στην επιβολή ποινών που δεν αντιστοιχούν στα αδικήματα που δικάζονται».

Πολιτικά στελέχη από όλες τις παρατάξεις, σε πηγαδάκια , υποστηρίζουν ότι οι « εξοντωτικές » αυτές ποινές επιβάλλονται για να ηρεμήσει η κοινή γνώμη που είναι οργισμένη από το καθεστώς της χρόνιας ατιμωρησίας. Οι πολίτες είχαν πάψει να εμπιστεύονται τους πολιτικούς, που λειτουργούσαν με τη λογική του «κόρακας κοράκου…», αλλά και τη Δικαιοσύνη, η οποία δεν δρούσε αποτελεσματικά, ακόμη και στις λίγες υποθέσεις διαφθοράς που έφθαναν ενώπιον της τα προηγούμενα χρόνια.    

Ορισμένοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η εξάντληση της αυστηρότητας στις δύο αυτές υποθέσεις δίνει ηχηρό μήνυμα της δικαστικής εξουσίας προς την πολιτική τάξη, με αφορμή τις περικοπές των εισοδημάτων τους που αποφασίστηκαν το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα, πάντως, πολιτικά στελέχη από τη Βόρειο Ελλάδα, δίνοντας τοπικιστική διάσταση στο όλο ζήτημα, συνδέουν τις δύο πρόσφατες βαριές καταδίκες με την έκπτωση από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη,  που σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες, για να ισχυριστούν ότι «δεν είναι τυχαίο που μέχρι στιγμής έχουν μπει στο στόχαστρο μόνον πολιτικοί από τη Θεσσαλονίκη».

Ιδιαίτερα, πάντως, θορυβημένοι είναι όσοι βουλευτές έχουν θητεύσει  τα προηγούμενα χρόνια στην αυτοδιοίκηση και έχουν ανοιχτές υποθέσεις, καθώς με την τακτική που ακολουθεί, πλέον, η Βουλή, η οποία, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν, αίρει την ασυλία των βουλευτών για αδικήματα που δεν σχετίζεται με την πολιτική δραστηριότητά τους και οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Εξάλλου και η χθεσινή καταδίκη του κ. Τσοχατζόπουλου ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που πήρε η Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής, η οποία, επί προεδρίας του Αντιπροέδρου του σώματος κ. Βαγγέλη Αργύρη, όταν διαπίστωσε ανακρίβειες στα δηλούμενα από τον πρώην υπουργό, απέστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.    

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και μεταξύ πολλών πρώην και νυν δημάρχων, νομαρχών και περιφερειαρχών, οι οποίοι δεν διαθέτουν ασυλία και «με την αυτονόμηση που», όπως λέγεται, «απέκτησε πλέον η ελληνική δικαιοσύνη», αισθάνονται ότι σφίγγει ο κλοιός για υποθέσεις που αφορούν σε αδικήματα υπεξαιρέσεων, υπερκοστολογήσεων έργων, χορήγησης παράνομων επιδομάτων και άλλα.

Έτσι, μπορεί πια ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στο εδώλιο και από εκεί στις φυλακές για καταγγελίες που παλαιότερα θεωρούνταν «ρουτίνα» και έμπαιναν στο αρχείο, χωρίς να ερευνηθούν, ενώ τώρα έχει αρχίσει να γίνεται διερεύνησή τους και να εκδίδονται παραπεμπτικά βουλεύματα.

Πηγη : protothema

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης