Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στις ΗΠΑ, και οι οποίες αναμένεται να κρίνουν ποιο κόμμα, οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί, θα έχει την πλειοψηφία στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, με τους τελευταίους να ελπίζουν διακαώς σε μία πολιτική ρεβάνς έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.
«Πηγαίνετε να ψηφίσετε», προέτρεψε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τους Αμερικανούς στην τέταρτη προεκλογική συγκέντρωση στην οποία πήρε μέρος το Σαββατοκύριακο, στο Τσατανούγκα του Τενεσί.
Στην τελική ευθεία για τις κάλπες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πολλαπλασίασε τις προεκλογικές του εμφανίσεις και αναμένεται να δώσει σήμερα το «παρών» σε άλλες τρεις συγκεντρώσεις σε μεσοδυτικές Πολιτείες.
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν σαρωτική επικράτηση των Δημοκρατικών πριν από λίγους μήνες ο Τραμπ σχολίασε την Κυριακή πως «δεν ακούμε πια να μιλάνε για εκείνο το μεγάλο μπλε κύμα».
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς από την πλευρά του υποστήριξε πως το «μπλε κύμα» έπεσε «σε κόκκινο τοίχο» (σ.σ. το κόκκινο είναι το χρώμα του GOP) και διαλύθηκε.
Έπειτα από αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις που όμως είχαν κυρίως τοπικό ενδιαφέρον, οι Αμερικανοί αναμένεται να εκδώσουν αύριο – για πρώτη φορά στο σύνολό τους μετά από τις προεδρικές εκλογές του 2016 – την ετυμηγορία τους για την προεδρία του Τραμπ.
Οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ανανεωθούν όλες (η θητεία είναι διετής), ενώ θα κριθούν επίσης 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας (η θητεία είναι εξαετής).
Τόσο στην απερχόμενη αμερικανική Βουλή, όσο και στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία. Θα αναδεχθούν ακόμη οι 36 από τους 50 κυβερνήτες των Πολιτειών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων, αυτοπροβαλλόμενος ως εγγυητής της καλής υγείας της οικονομίας των ΗΠΑ και «κυματοθραύστης» της παράνομης μετανάστευσης και των «καραβανιών» των μεταναστών από την κεντρική Αμερική που κινούνται κατά μήκος του Μεξικού με την ελπίδα να μπορέσουν να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι «θέλουν να προσκαλέσουν το ένα καραβάνι των παράνομων πίσω από το άλλο» και προειδοποιεί ότι επαπειλείται αληθινή «εισβολή» στις ΗΠΑ.
«Δεν με ξεγελάνε αυτά που λένε τα μέσα ενημέρωσης των ψευδών ειδήσεων, αυτή είναι μια εισβολή στη χώρα μας» επανέλαβε για πολλοστή φορά.
Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί εστίασαν την εκστρατεία τους στην υπεράσπιση του συστήματος υγείας όπως μεταρρυθμίστηκε επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά κυρίως στη σφοδρή κριτική εναντίον του Τραμπ, τον οποίο πολλοί δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν ως υποκινητή των βίαιων επεισοδίων ρατσιστικού και αντισημιτικού χαρακτήρα που βύθισαν τη χώρα στο πένθος.
Οι Δημοκρατικοί υπολογίζουν στις ψήφους των κατοίκων των περιαστικών ζωνών και των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων που έχουν μετανιώσει για το ποιον ψήφισαν το 2016.
Ελλείψει φυσικού ηγέτη, μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε να δώσει ώθηση στο κόμμα στις συγκεντρώσεις των Δημοκρατικών. «Αυτοί οι Ρεπουμπλικάνοι ψεύδονται κατάφωρα, επανειλημμένα, θρασύτατα, αναίσχυντα.
Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες όταν κάποιος δεν λέει την αλήθεια», επέμεινε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του στην Ιντιάνα.
Ιστορικά, το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία σπανίως είναι εκείνο που επικρατεί στις ενδιάμεσες εκλογές. Μια σπάνια πρόσφατη εξαίρεση ήταν αυτή του προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, το 2002, η οποία ωστόσο σημειώθηκε στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα, όσο και ο Μπιλ Κλίντον είδαν τους αντιπάλους τους να κυριεύουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων έπειτα από δύο χρόνια στον Λευκό Οίκο ο καθένας.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί πρέπει να αποσπάσουν 23 έδρες για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία και να διατηρήσουν αυτές που έχουν, οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν το προβάδισμα, με το 50% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα The Washington Post.
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS δείχνει βραχεία πλειοψηφία των Δημοκρατικών. Αλλά είναι αδύνατον να προβλεφθεί το αποτέλεσμα στις περίπου 60 πιο αμφίρροπες αναμετρήσεις.
Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι προσμένουν πως θα ενισχύσουν την πλειοψηφία τους, καθώς έχουν πολύ καλό χαρτί: περίπου το ένα τρίτο των εδρών που θα ανανεωθεί φέτος κρίνεται κυρίως σε Πολιτείες όπου πλειοψηφεί το συντηρητικό στοιχείο.
Οι απερχόμενοι γερουσιαστές στην πιο δύσκολη θέση είναι οι Δημοκρατικοί που εξελέγησαν πριν από έξι χρόνια στη Βόρεια Ντακότα και στην Ιντιάνα, τη χρονιά που είχε επανεκλεγεί ο Ομπάμα.
Στην περίπτωση που το Κογκρέσο που θα συγκροτηθεί σε σώμα την 3η Ιανουαρίου 2019 είναι διχασμένο, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα συναντήσει πολλά εμπόδια τους επόμενους 22 μήνες της προεδρίας του, καθώς το πρόγραμμά του θα είναι πρακτικά αδύνατο να μετουσιωθεί σε νόμους.