Ο Γκρουέφσκι έχει ήδη καταδικαστεί, πρωτόδικα, σε δυο χρόνια φυλάκιση ότι καταχράστηκε δημόσιο χρήμα για να αγοράσει για τον εαυτό του μια πανάκριβη Μερσεντές. Η υπόθεση έχει πάει στο Εφετείο το οποίο θα αποφασιστεί αν θα επικυρώσει την απόφαση, αν θα την αλλάξει ή αν θα ξαναστείλει την υπόθεση στο ακροατήριο. Κι όσο αναμένεται η απόφαση του κάποια ξένα δημοσιεύματα τονίζουν, με νόημα, πως το αδίκημα παραγράφεται στα τέλη του Οκτωβρίου.
Κι αυτή είναι η λιγότερο βαριά από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Στην υπόθεση με τον κωδικό όνομα «Τιτανικός», ο Γκρουέφσκι κι άλλα 11 κορυφαία στελέχη του VMRO κατηγορούνται για μια μακρά λίστα από βαριά αδικήματα όπως απάτη, καταπάτηση εκλογικών δικαιωμάτων και δωροδοκία, μέσα με τα οποία τους κατηγορούν ότι εξασφάλισαν τη νίκη τους στις εκλογές του 2013.
Αυτήν την περίοδο η ακροαματική διαδικασία είναι σε εξέλιξη και είναι συγκλονιστική αφού, μεταξύ άλλων, έχουν παρουσιαστεί χιλιάδες τεκμήρια και στοιχεία, από έγγραφα ως κασέτες υποκλοπών 20.000 πολιτών.
Ο Γκρούεφσκι επίσης κατηγορείται ότι διέταξε την κατεδάφιση ενός κτιρίου που κατασκεύαζε ο πρώην πολιτικός συνεργάτης του Φιτζάτ Κανόβσκι, ότι διέταξε την επίθεση σε έναν αντιπολιτευόμενο δήμαρχο, ότι παραβίασε τον νόμο για την ανάθεση δημόσιων έργων για να δώσει ένα μεγάλο έργο σε κινεζική κατασκευαστική, ενώ μαζί με στελέχη και συνεργάτες του ελέγχονται από τις αρχές σε μια έρευνα που αναφέρεται με την κωδική ονομασία «Talir», που αφορά τη χρηματοδότηση του VMRO με μαύρο χρήμα.
Με βάση τα παραπάνω ο Ζάεφ μπορεί να πιέσει βουλευτές να αλλάξουν στη Βουλή το Σύνταγμα έναντι απαλλαγών τους.