Ελεύθερος σε ένα περίπου χρόνο ο κ. Τσοχατζόπουλος ακόμα και αν του δοθεί η μεγαλύτερη ποινή

Ελεύθερος σε ενα - ενάμισι χρόνο μπορεί να είναι ο κ. Τσοχατζόπουλος ακόμα και αν καταδικαστεί στην μέγιστη ποινή. Ο κ. Τσοχατζόπουλος δικάζεται μόνο για ξέπλυμα χρήματος. Όλα τα άλλα αδικήματα (π.χ. δωροδοκία) έχουν παραγραφεί. Για το ξέπλυμσ η προβλεπόμενη ποινή είναι από 10 έως 20 χρόνια. Τι σώζει τον κ. Τσοχατζόπουλο; Ότι με βάση το νόμο, όποιος είναι σε ηλικία άνω των 70 ετών εκτίει μόνο το 1/5 της ποινής του!

Ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι 74 ετών. Ακόμα και αν πάρει την μέγιστη ποινή που είναι 20 χρόνια θα εκτίσει τα 4. Ήδη είναι 18 μήνες προφυάκισμένος... Θα περιμένει λοιπόν το Εφετείο, που θα γίνει σε ένα περίπου χρόνο. Εκεί με μια μικρή μείωση ποινής (αναμενόμενη) θα έχει εκτίσει ολόκληρο τον χρόνο της τελικής ποινής του και θα αποφυλακιστεί.

Στο μεταξύ το νομικό σύστημα της χώρας κινείται λαθος. Αντί να υιοθετήσει το αμερικάνικο σύστημα που προβλέπει σε περίπτωση επιστροφής χρημάτων παζάρι για μικρότερη ποινή, μεγιστοποιεί τις ποινές με τα χρήματα να χάνονται σε λαβύρινθους λογαριασμών.

Μόνο για τον κ. Τσοχατζόπουλο έχουν βρεθεί 65 εκατ. ευρώ ενώ οι μίζες υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ και πλέον! Τι έχει σημασία; Η ποινή μόνον ή και  η επιστροφή των χρημάτων;

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης