Εκλογομαγειρέματα: Χωρίς μπόνους αν βρουν τους 200 βουλευτές, με μπόνους αν δεν τους βρουν

Ο νέος εκλογικός νόμος είναι κοστούμι στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να συγκυβερνήσουν οι... δεύτεροι εις βάρος της πρώτης ΝΔ όποτε γίνουν εκλογές! Έτσι η πρόταση που θα κατατεθεί σήμερα θα αφορά δύο αλλαγές σε σχέση με τον ισχύοντα σήμερα εκλογικό νόμο: την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

Η πρόταση τίθεται βέβαια προς διαβούλευση για λίγες ημέρες δηλαδή ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ τίποτε όλα μπορούν να αλλάξουν στα παζάρια που θα γίνονται. Αν η κυβέρνηση δεν έχει 200 βουλευτές τότε θα καταθέσει το δικό της εξάμβλωμα (μάλλον με... μπόνους 28 εδρών σε συμπράξεις!) για να ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία και να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Για να εισαχθεί θα πρέπει να έχει επιστρέψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα ταξίδια του στην Κίνα και στη Βαρσοβία, προκειμένου να είναι στην Αθήνα κατά τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή.

ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ - ΠΟΤΑΜΙ

Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη ως το κόμμα στο οποίο θα αναπτυχθούν εσωτερικά οι μεγαλύτερες πιέσεις για υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αφού είχε καταθέσει παρεμφερή πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ηδη από την κυβέρνηση έσπευσαν να το υπενθυμίσουν με νόημα, προαναγγέλλοντας τη σκληρή κριτική που θα ασκήσουν προς τη Χαριλάου Τρικούπη εάν το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιηθεί.

Η στάση που θα υιοθετήσουν οι βουλευτές του Ποταμιού είναι επίσης ένα ζήτημα. Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης έχει ταχθεί κατά της στήριξης της κυβερνητικής πρότασης, ωστόσο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα δεχθεί και αυτός πιέσεις από μερίδα βουλευτών του για αλλαγή στάσης. Στην κυβέρνηση δεν έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες τους ακόμα και για το ΚΚΕ, παρά τη σταθερή θέση του Περισσού για κατάργηση του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης