ΕΕ προς Ιταλία: «Αν χρειαστεί θα παρέμβουμε» Ο «Καβαλιέρε» θα παρουσιάσει έκτακτη δέσμη μέτρων έως τις 15 Νοεμβρίου

Βρυξέλλες 

«Ισχυρές δεσμεύσεις» για δομικές μεταρρυθμίσεις ανέλαβε η Ιταλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από τις μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες. «Διαχειριστείτε τα οικονομικά σας, αλλά εάν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε» φαίνεται πως  ήταν το μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει έκτακτη δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη έως τις 15 Νοεμβρίου. Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι «τα φιλόδοξα σχέδια για την απελευθέρωση της οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστούν».

Η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής ορίζει ότι ελήφθησαν «σαφείς δεσμεύσεις για την εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την επιτάχυνση δομικών μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη και την εργασία».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε νωρίτερα αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις έναντι των εταίρων του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά το πέρας της Συνόδου, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε τις δεσμεύσεις της Ιταλίας να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο κάλεσε να υπάρξει σύντομα χρονοδιάγραμμα για μεταρρυθμίσεις, το οποίο η ΕΕ έχει αναλάβει να παρακολουθεί.

Στο κείμενο της 14σέλιδης επιστολής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς τους ευρωπαίους εταίρους, η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύεται να δημιουργήσει ειδική επιτροπή, με έγκυρες προσωπικότητες, για την μείωση του δημόσιου χρέους και για την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Παράλληλα, πρόκειται να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική μετάθεση των δημοσίων υπάλληλων σε κάθε τομέα και κρατική υπηρεσία, ενώ η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να προσφεύγει μαζικότερα στο ταμείο ανεργίας και στην μείωση, αν χρειασθεί, του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων.

Από τον Μάρτιο του 2012 πρόκειται να απελευθερωθεί οριστικά το ωράριο των καταστημάτων, θα ενισχυθεί η δημόσια Αρχή κατά των μονοπωλίων για να στηριχθεί ο ανταγωνισμός, ενώ από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να εξασφαλισθούν 15 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα στην επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρει πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 67 έτη μέχρι το 2026 (μετά το συμβιβασμό με τη Λέγκα), αλλά δεν εξηγεί λεπτομερώς το πώς πρόκειται να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση αυτή.

Οι όροι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αναμένεται, επίσης, να γίνουν πιο δεσμευτικοί για τους εργαζόμενους. Σε αυτό αντιδρούν αρνητικά τα συνδικάτα.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης