Διπλασίασε τα ποσοστά της η Πλεύση Ελευθερίας αλλά τελικά έμεινε εκτός Bουλής

Συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,89% στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου βρέθηκε στο κατώφλι του ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά τελικά έμεινε εκτός. Ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και ενώ είχε καταμετρηθεί περίπου το 99,56% των ψήφων, η Πλεύση Ελευθερίας απείχε ελάχιστα, από το όριο εισόδου στη Βουλή. Με λιγότερες από 7.000 ψήφους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα μπορούσε να επανέλθει στο Κοινοβούλιο, αυτή τη φορά όχι ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Βουλής, αλλά ως επικεφαλής του δικού της κόμματος.
Ωστόσο, παρότι δεν κατάφερε εν τέλει να κερδίσει το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο, η κα Κωνσταντοπούλου μπορεί να ελπίζει ότι θα το επιτύχει στην επανάληψη της εκλογής, εφόσον η Πλεύση Ελευθερίας διατηρήσει τη δυναμική της. Η οποία δυναμική αποτέλεσε μία από τις εκπλήξεις της 21ης Μαΐου, καθώς η Πλεύση Ελευθερίας σημείωσε άνοδο στην τελευταία φάση της προεκλογικής περιόδου, αιφνιδιάζοντας ενδεχομένως τόσο τους δημοσκόπους όσο και τα υπόλοιπα «μικρά» κόμματα.

Στην τριπλή, όπως εξελίχθηκε για μερικές ώρες, μάχη μεταξύ τριών κομμάτων, η Πλεύση Ελευθερίας κατήγαγε εμφατική νίκη επί του ΜέΡΑ 25, ενώ έμεινε πίσω από τη ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού. Συγκεκριμένα, η ΝΙΚΗ έφτασε κυριολεκτικά μία ανάσα από την είσοδο της Βουλής, στο 2,92%, μόλις 0,03% πάνω από το 2,89% της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ωστόσο, εάν υπολογίσει κάποιος την ποσοστιαία αύξηση της Πλεύσης Ελευθερίας σε σχέση με την εκλογική επίδοσή της το 2019, τότε φαίνεται πως η ανοδική πορεία του κόμματος είναι θεαματική, αν μη τι άλλο. Διότι από το 1,47% των προηγούμενων εκλογών, η Ζωή Κωνσταντοπούλου πέτυχε σχεδόν το διπλασιασμό του μεριδίου της, ανεβάζοντάς το πολύ κοντά στο 3%.
Γι' αυτό και δεν είναι διόλου αβάσιμη η αισιοδοξία στο στρατόπεδο της Πλεύσης Ελευθερίας, όπως εκφράστηκε από τη δήλωση της επικεφαλής του κόμματος, της Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Έχουμε κάθε λόγο να χαμογελάμε, να είμαστε χαρούμενοι, να αισιοδοξούμε γιατί ακόμα περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα, κι όσο ενσωματώνονται αποτελέσματα έχουμε την αισιοδοξία ότι η Πλεύση Ελευθερίας ανεβαίνει. Εγώ όμως αισθάνομαι την ανάγκη, γιατί στο σημείο αυτό ξέρω ότι πάρα πολλοί άνθρωποι αγωνιούν. Δέχομαι πάρα πολλά μηνύματα από νέους ανθρώπους, με παίρνουν στο τηλέφωνο -'μπαίνουμε Ζωή; Δεν μπαίνουμε Ζωή;' Όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους, τα κορίτσια, τα αγόρια και τους μεγαλύτερους, τους καλώ να είναι κοντά μας, να παραμείνουν με τεταμένη την προσοχή, να έρθουν αν θέλουν και στα γραφεία μας, εδώ στη Βατάτζη 6 και Ιπποκράτους.


» Να ξέρουν ότι χάρη σε αυτούς η «Πλεύση Ελευθερίας» είχε αυτή την εκτόξευση των τελευταίων ημερών, ότι το μήνυμά τους, ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο με αγάπη, με χαμόγελο, με πείσμα, με επιμονή, είναι ένα μήνυμα πάρα πολύ ηχηρό, το πιστεύω κι εγώ πάρα πολύ αυτό. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι μία ανάσα από τη Βουλή και μπορεί το πρωί να βρίσκεται στη Βουλή. Ό,τι και εάν γίνει όμως, νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα, θα έχουμε Ζωή στη Βουλή.
Εμείς αυτό που εισπράττουμε είναι ότι το υπόδειγμα της Πλεύσης Ελευθερίας είναι εκείνο που μπορεί να συγκροτήσει την πραγματική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, την πραγματική φωνή των πολιτών, την πραγματική υπεράσπιση των πολιτών, απέναντι σε εκείνα που κανένας δεν τους υπερασπίστηκε. Και προσωπικά δεσμεύομαι κοιτώντας τους στα μάτια, και κοιτώντας κι εσάς [σσ. τους δημοσιογράφους], δεσμεύομαι ότι εγώ δεν θα προδώσω κανέναν και καμία ποτέ, κανέναν και καμία από όλα αυτά τα παιδιά που μου τηλεφωνούν καθημερινά από την περασμένη Δευτέρα, που έδωσα το κινητό μου τηλέφωνο στη δημοσιότητα. Δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω από τα όνειρά μας και τις ελπίδες μας. Και θα είμαι εδώ, είτε είμαστε αύριο στη Βουλή είτε δεν είμαστε -θα σας ξενυχτίσουμε- άλλωστε το συνηθίζω αυτό, θα σας ξενυχτίσουμε και θα περιμένουμε με αισιοδοξία και με πίστη αλλά και με επιμονή, ότι θα δώσουμε και την επόμενη μάχη».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης