Δεν κατέληξαν σε συμβιβασμό Κυβέρνηση και Τρόικα

σαμαρας, τροικα,

Δεν κατέληξε σε συμβιβασμό η χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τους ελεγκτές της Τρόικας  και έτσι οι διαπραγματεύσεις πήραν παράταση μέχρι το τελός του μήνα. Το κλιμάκιο των ελεγκτών θα αποχωρήσει και θα επιστρέψει στο τέλος Μαρτίου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα πάρουμε την δόση του Μαρτίου. Αισιόδοξος ήταν όμως και για τα υπόλοιπα θέματα για τα οποία είπε ότι έχει καλυφθεί σημαντική απόσταση και ότι θα κλείσουν μέχρι την επιστροφή των ελεγκτών.

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για  τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής  της ΕΕ. Το θέμα της Ελλάδας δεν  είναι στην ατζέντα ωστόσο με όλα τα θέματα ανοικτά ο κ. Σαμαράς θα το συζητήσει στις κατ  ιδίαν συναντήσεις του με τους αξιωματούχους και τους πρωθυπουργούς της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το συνολικότερο ζήτημα της χώρας που σχετίζεται με την παρατεταμένη ύφεση και την εφιαλτική ανεργία που ναρκοθετεί τις προσπάθειες ανάκαμψης και δημιουργεί κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης. “Δεν ζητάμε χάρη, εφαρμόζουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά και εκείνοι πρέπει να κατανοήσουν την κατάσταση και να δείξουν ευελιξία χαλαρώνοντας την λιτότητα” έλεγε συνεργάτης του κ. Σαμαρά μετά την άκαρπη συνάντηση με το κλιμάκιο της Τρόικας.

Το βασικότερο «αγκάθι» εντοπίζεται στο εάν θα γίνει οριστικά αποδεκτό το σχέδιο Μανιτάκη για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, που είναι και το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο, με την τρόικα να απαιτεί ακριβή προσδιορισμό αριθμού υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν οριστικά από το Δημόσιο, μετά τη 12μηνη περίοδο διαθεσιμότητας.

Παράλληλα επιμένει να παραμείνει και φέτος σε ισχύ το «χαράτσι» της ΔΕΗ παρά τις έντονες ενστάσεις που διατυπώνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Εκκρεμεί η διευθέτηση τεχνικών ζητημάτων για να οριστικοποιηθεί το σχέδιο της ενιαίας ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία καθώς και για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων». 

Στο επίκεντρο του προβληματισμού της τρόικας είναι η ανησυχία να μην επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης εσόδων 3,2 δισ. ευρώ φέτος από τους φόρους στα ακίνητα.«Θέλουν να κάνουν τις αξιολογήσεις τους, με στοιχεία και αριθμούς και να καταλήξουμε στην επόμενη επίσκεψη τους, έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Τρόικα έχει απορρίψει και την  μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο  13% όπως και την κατάργηση του μέτρου για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ανοικτό είναι πάντα το ζήτημα των δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών των πολιτών προς το δημόσιο. Υπάρχουν και τα μικρότερης εμβέλειας θέματα όπως η ρύθμιση των δόσεων για το ΙΚΑ και τα χρέη των δήμων για τα οποία συνεχίζεται η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια καθώς και το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ για τα οποία εκτιμάται ότι θα βρεθεί λύση όπως και στο θέμα της ρύθμισης των δανείων προς τις τράπεζες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης