Δεν έχει νόημα το «κούρεμα» αν δεν υπάρξει άμεσα ανάπτυξη.

Όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι, αλλά και στελέχη της Ε.Ε. και της Τρόικας υπογραμμίζουν, ότι τα μέτρα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους θα αποδειχθούν ανεπαρκή αν η χώρα δεν προχωρήσει άμεσα στην ανάπτυξη. Μάλιστα με το «κούρεμα», η Ε.Ε. υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα χρωστά το 2020, το 120% του ΑΕΠ της, δηλαδή ότι χρώσταγε μόλις πριν 2 χρόνια το 2009!

Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν ότι μόνο με την πολιτική της υπερφορολόγησης η Ελλάδα δεν οδηγείται πουθενά και πως ΟΥΤΕ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΠΛΕΌΝΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΌ ΤΟΥ 2012 ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ. Ο λόγος; Δεν πρόκειται να εισπραχθούν οι προβλεπόμενοι φόροι, λόγω πραγματικής αδυναμίας των Ελλήνων φορολογουμένων.

ΟΥΤΕ ΤΟ … ΣΥΖΗΤΟΥΝ!

Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, δεν φαίνεται να ασχολείται καθόλου, με την ανάπτυξη. Δεν έχει καταθέσει ούτε ένα νομοσχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι δεν έχουν αντιμετωπιστεί δομικά ζητήματα που έχουν καθηλώσει την Ελλάδα στην 100η θέση ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε σχέση με την γραφειοκρατία.

Είναι πλέον ζήτημα εθνικής ανάγκης:

Α) να μηδενιστεί η γραφειοκρατία που εμποδίζει – αποτρέπει κάθε επένδυση. (Απαιτούνται εκατοντάδες έγγραφα, πολύχρονες διαδικασίες κ.λπ.).

Β) να εκδικάζονται άμεσα όλες οι ενστάσεις – προσφυγές που κρατάνε ορισμένες φορές επί χρόνια.

Γ) να αξιοποιηθούν τα πάμπολλα επιδοτούμενα προγράμματα που ενώ τα κονδύλια υπάρχουν, παραμένουν στα ταμεία εξ’ αιτίας – τι άλλο; - της γραφειοκρατίας.

Δ) Κατάργηση της φορολογικής – ασφαλιστικής ενημερότητας, που αποτρέπει χιλιάδες ανθρώπους από το επιχειρείν.

Ε) Άμεση αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αφού, 15 δισ. ευρώ βρίσκονται πάντα στις Βρυξέλλες.

ΈΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Το πιο ηχηρό παράδειγμα αντιαναπτυξιακής πολιτικής, είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Επί τέσσερα χρόνια, η επένδυση των 300 εκ. ευρώ και των 2.500 θέσεων εργασίας δεν προχωρά, χωρίς να υπάρχει πραγματική αιτία. Σημειωτέον ότι πίσω από αυτό το έργο, υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες όπως η οικογένεια Βαρδινογιάννη και όμως το έργο έχει βυθιστεί στο τέλμα της μη ανάπτυξης.

Παρόμοια έργα που έχουν «κολλήσει», συναντά κανείς σε όλη την Ελλάδα.

Η συμφωνία των Βρυξελλών

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που υιοθέτησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014, πρόκειται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2011.

Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν ακόμη το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμβάλλει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι οι μηχανισμοί για την επιτήρηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στο κείμενο σημειώνεται ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος , η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της Τρόϊκα θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την Τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική χρήση των σημαντικών επίσημων δανείων για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η «διακυβέρνηση» του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα, αναφέρει το ανακοινωθέν των ηγετών της ευρωζώνης.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν υποστήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.

Επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος «Ηλιος» και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θα παρασχεθεί τέλος πιστοληπτική ενίσχυση προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει το κείμενο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης