Γ. Παπανδρέου:Ξεκινώ τις διαδικασίες για την προεδρία αλλά φταίω μόνο εγώ και σε τι;

Παπανδρέου

Γιατί να φύγω; Τι δεν έπραξα σωστά; Εγώ δεν είμαι που αντιμετώπισα την κρίση της χώρας που οφείλεται κυρίως στην κυβέρνηση Καραμανλή, φθάνοντας ακόμα και σε παραίτηση; Που είναι η συνυπευθυνότητα των βασικών στελεχών του κόμματος που συνυπέγραψαν όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ ως υπουργοί είχαν την απόλυτη ελευθερία να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις υπέρ του εκσυχρονισμού της χώρας;

Ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει πεισθεί ότι μόνο αυτός πρέπει να είναι το θύμα των πολιτικών εξελίξεων. Ο στενός του κύκλος περιγράφει έναν άνθρωπο που αισθάνεται εντελώς αδικημένος από τις επιθέσεις που δέχεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που όπως λέγει "ποτέ δεν διαφώνησαν και τώρα παριστάνουν τους τιμητές". Επιπλέον είναι και θυμωμένος γιατί "αντί να υπερασπίζονται το δύσκολο αλλά τόσο σπουδαίο έργο της κυβέρνησης, το υπονομεύουν". Ο κ. Παπανδρέου, εδώ, έχει και ένα σοβαρό επιχείρημα. Την κυβέρνηση Παπαδήμου που "ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική που ακολουθούσαμε και εμείς"..!

Στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ο κ. Παπανδρέου θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακοινώσει την έναρξη "διαδικασιών" για την εκλογή προέδρου. Όμως θα πρόκειται για διαδικασίες που θα πάρουν χρόνο αφού "σ΄αυτή την κρίσιμη εθνικά περίοδο υπεράνω όλων είναι η απρόσκοπτη διαπραγμάτευση της χώρας με την τρόικα". Ο κ. Παπανδρέου χρονοτριβεί εσκεμμένα ώστε σε μεταγενέστερο χρόνο που θα τον εξυπηρετεί να διεκδικήσει (και) ο ίδιος, πάλι την αρχηγία. Ο γεν. γραμματέας του κόμματος κ. Καρχιμάκης επ΄αυτού είπε: "Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να επαναξιολογηθεί μόνο από τον λαό", δήλωση που ερμηνεύει ως αναγκαία την συμμετοχή του στις κάλπες για πρόεδρο.

Ο αδελφός του Νίκος με άρθρο του επισημαίνει ότι όλες οι κινήσεις του Γ. Παπανδρέου ήσαν βαθιά δημοκρατικές και ουσιαστικές. Αφήνει δε να εννοηθεί ότι δεν υφίσταται λόγος να  αποχωρήσει από την προεδρία.

Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο αποχώρησής του. Σενάριο που θέλει τον κ. Παπανδρέου να φεύγει θέλοντας "να κάνει άλλα πράγματα στη ζωή του", κρατώντας έναν τιμητικό ρόλο και θέση στο κόμμα, παραμένοντας διακριτικά ως μια "χρυσή εφεδρεία" για το ΠΑΣΟΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα προστατεύσει και έναν μεγάλο αριθμό στελεχών που ανησυχούν για τις θέσεις τους στην "μετα-Γιώργο" εποχή. Είναι ένα σενάριο που θα συνοδευτεί με θερμά σχόλια για τα πεπραγμένα του τέως πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου δεν θα βιαστεί. Ο χρόνος θα (του) δείξει τι είναι το πολιτικά ορθό. Γι αυτό και σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο, αναμένεται να εξάρει την πολιτική του τα δύο τελευταία χρόνια και να αναγγείλει την έναρξη διαδικασιών για την Προεδρία του κόμματος, χωρίς φυσικά να πει ότι δεν θα είναι καί αυτός υποψήφιος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης