Γιατί ο Σαμαράς έχει όλους τους άσσους στα χέρια του, ακόμα κι αν γίνουν εκλογές

Ακόμα κι αν γίνουν εκλογές, κυβέρνηση δεν γίνεται χωρίς τη ΝΔ εφόσον βγεί πρώτο κόμμα όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Συνεπώς είναι όντως κρίσιμη ημέρα η σημερινή για το πολιτικό σύστημα; Οι τρείς αρχηγοί που συγκυβερνούν θα συναντηθούν ώρα 7.30. Μισή ώρα μετά ο κ. Τσίπρας θα μιλά στην πλατεία Συντάγματος προσπαθώντας να αντλήσει κέρδη από την υπόθεση της ΕΡΤ.

Τι μας λέγει η εμπειρία με την κυβέρνηση των τριών; ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ. Οι εκλογές καταστρέφουν το ΠΑΣΟΚ, αποδυναμώνουν την ΔΗΜΑΡ και ενισχύουν την Χρυσή Αυγή. Επί πλέον πρέπει να είσαι πολιτικά ανόητος για να ρισκάρεις ότι έχεις (εξουσία).

Το πιθανότεο σενάριο λοιπόν: Να βρούν ΛΕΚΤΙΚΑ την σωστή διατύπωση ώστε η ΕΡΤ να ανοίξει σε λίγες ημέρες σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων που θα περιγράφονται με τις λέξεις "διαφάνεια", "εξυγίανση" κ.λπ. Και αυτό γιατί στο πόκερ που παίζεται, οι άσσοι είναι στα χέρια του Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς έχει σκληρύνει την στάση του. Κόβονται οι αναμεταδόσεις των εργαζομένων, ο ίδιος εξήγησε και πάλι δημόσια ότι η ΕΡΤ είναι ένας "γόρδιος δεσμός", που είναι αδύνατον να λυθεί εν λειτουργία κ.λπ. Το σημαντικότερο: Είναι έτοιμος να πάει σε εκλογές γνωρίζοντας ότι θα ενισχύσει τα ποσοστά του. Όμως, θα χαθεί χρόνος, αν και είναι βέβαιο ότι ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ μπορεί να ξαναβρεί πρόθυμους εταίρους και μάλιστα... υποχρεωικά τους ίδιους!

Οι εκλογές θα φέρουν ή μια επανάληψη της κυβέρνησης Σαμαρά ή ακυβερνησία αφου τα υπόλοιπα κόμματα (που δεν συνεργάζονται με το κόμμα της Χρυσής Αυγής) δεν μπορούν να φτιάξουν χωρίς την πρώτη ΝΔ κυβέρνηση πλειοψηφίας. Συνεπώς οι εκλογές ΔΕΝ προσφέουν τίποτε απολύτως. Μόνον προβλήματα.

Τα σενάρια περί εκλογών είναι εντελώς αδύναμα λοιπον και δεν περιγράφουν παρά τον λεονταρισμό ΠΑΣΟΚ-ΔΗΝΑΡ, που επιδιώκουν να αποδείξουν ότι έχουν συμμετοχή και λόγο.

Την ίδια ώρα η τρόικα διακριτικά ενισχύει Σαμαρά αφου δεν θα καταβάλει την  προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου, εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μολονότι το EuroWorkingGroup της περασμένης Πέμπτης ενέκρινε την εκταμίευση και τα τεχνικά προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί (το Eurogroup του Μαΐου έχει ήδη δώσει πολιτική έγκριση), οι τροϊκανοί είπαν  ότι «παρουσιάστηκε τεχνικό ζήτημα» και η εκταμίευση δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει τη Δευτέρα.

Κύκλοι, πάντως, υπενθύμιζαν με νόημα ότι η απομάκρυνση 2.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο τομέα είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα...

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης