Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου βρίσκονται η απόφαση της Άγκελα Μέρκελ να αποχωρήσει από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) παραμένοντας στην καγκελαρία ως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, αλλά και τα σενάρια για την επόμενη μέρα.
Οι περισσότεροι σχολιαστές συμφωνούν ότι πρόκειται για το τέλος μιας εποχής, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον του πολιτικού συστήματος στην Γερμανία.
Σε επικριτικό τόνο για την Γερμανίδα καγκελάριο το περιοδικό Der Spiegel γράφει σε άρθρο γνώμης του:
«Επιτέλους το κατάλαβε. Δεν πήγαινε άλλο (...) Καιρός ήταν. Τι άλλο να έκαναν πια οι ψηφοφόροι για να το αντιληφθούν εκεί στο Βερολίνο; Τελείωσε. Να πετάξουν τομάτες στην καγκελαρία; Αυτή η καγκελάριος παρέμεινε στην εξουσία περισσότερο από ό,τι έπρεπε. Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος. Και δείγμα ασυγχώρητης ύβρεως. Στην κρίση - αλλά και πότε δεν υπάρχει κρίση; - η Άγκελα Μέρκελ θεωρούσε τον εαυτό της αναντικατάστατη. Και δεν είναι».
Το άρθρο επισημαίνει ακόμη πως σε αντίθεση με την αρχηγό του SPD Αντρέα Νάλες, η Μέρκελ αντελήφθη πως τα αποτελέσματα στην Βαυαρία και στην Έσση αποτελούσαν μήνυμα προς το Βερολίνο.
«Η κ. Μέρκελ επιτέλους το εξέλαβε έτσι. Η Αντρέα Νάλες όχι. Αλλά και τι καταλαβαίνει η Αντρέα Νάλες; Αυτό που έδειξε την Κυριακή το βράδυ ήταν το παραλήρημα της εξουσίας. Όλα όσα είπε (...) ήταν ο ελεεινός λόγος που ο κόσμος δεν θέλει πλέον να ακούει. Ξύπνα Αντρέα. Τελείωσε!», αναφέρει το περιοδικό, κρίνοντας ότι το κόμμα είχε μια ευκαιρία όταν ανέλαβε την ηγεσία του ο Μάρτιν Σουλτς.
«Οι ψηφοφόροι έμοιαζαν για λίγο σα να ήταν έτοιμοι για αλλαγή, το SPD όμως δεν ήταν. Αν ο Σουλτς δεν ήταν αυτός που είναι, σήμερα θα μπορούσε να είναι καγκελάριος»,σημειώνει.
Κριτική στην Άγκελα Μέρκελ για την απόφασή της να μην αποχωρήσει άμεσα και από την καγκελαρία ασκεί και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος T-Online.
«Η Άγκελα Μέρκελ θέλει να φύγει κατά το ήμισυ. Παραχωρεί την προεδρία του κόμματος, προκειμένου να παραμείνει για λίγο ακόμη καγκελάριος. Αυτό δεν λειτουργεί ποτέ. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έμεινε ενάμιση χρόνο, αποδυναμωμένος. Αυτή τη φορά δεν μπορεί να διαρκέσει τόσο πολύ», σημειώνει το άρθρο και αναφέρεται στους πιθανούς υποψήφιους διαδόχους της Μέρκελ.
Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει από την πλευρά της ότι αν η Άγκελα Μέρκελ θεωρούσε ότι μπορούσε να διατηρήσει τον έλεγχο, δεν θα είχε παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Η αναταραχή όμως στο εσωτερικό του CDU ήταν πολύ μεγάλη και «έφθασε στο στάδιο του πανικού».
Ήταν όμως η σωστή απόφαση, εκτιμά ο συντάκτης και υπενθυμίζει ότι η καγκελάριος έχει κατ' επανάληψη μιλήσει για την δυνατότητα του ηγέτη να βρίσκει την κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει. Οι προηγούμενοι καγκελάριοι, όπως τονίζει, δεν βρήκαν την σωστή ημερομηνία. Ούτε ο Αντενάουερ, ούτε ο Κολ.
«Υπό κανονικές συνθήκες, η κατάλληλη στιγμή για την κυρία Μέρκελ θα ήταν μετά τις τρεις κοινοβουλευτικές θητείες», συνεχίζει κι εξηγεί ότι οι καιροί δεν ήταν φυσιολογικοί και η κ. Μέρκελ αισθανόταν υποχρέωση, λόγω του Ντόναλντ Τραμπ που είχε μόλις εκλεγεί και λόγω της παγκόσμιας έξαρσης του εθνικισμού.
Ήταν υποψήφια περισσότερο από υποχρέωση, παρά από επιθυμία, επιμένει ο αρθρογράφος της SZ, σημειώνοντας ότι μετά την τελευταία επανεκλογή της μπορούσε κανείς να αισθανθεί την έλλειψη διάθεσης και δύναμης από την πλευρά της.
Η εφημερίδα Die Zeit σε σχόλιό της εκτιμά ότι η Άγκελα Μέρκελ, με τους χειρισμούς της, έχει κατά νου και το πολιτικό της μέλλον. «Όποιος κι αν την διαδεχτεί στο κόμμα, το CDU δεν θα μπορεί να πάει κόντρα στην πολιτική της», αναφέρει η εφημερίδα.
Η Berliner Morgenpost εκτιμά ότι η Γερμανίδα καγκελάριος παρέδωσε την σκηνοθεσία της τελευταίας πράξης της θητείας της, καθώς και ότι έχασε οριστικά την ευκαιρία για μια πετυχημένη έξοδο.
Για την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, με την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματός της η κ. Μέρκελ ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο CDU, ωστόσο ως καγκελάριος αποδυναμώνεται. «Η απόφασή της είναι μια λογική συνέπεια των κακών εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά της αξίζει επίσης σεβασμός», σημειώνεται σε άρθρο της εφημερίδας.