Βαθιά ουσιαστικός ήταν στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας το «ριζοσπαστικό μοντέλο» της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο του 21ου αιώνα. Με την βαρυσύμαντη ομιλία του υπογράμισε τυο τέλος των λαϊκιστικών συμπεριφορών στη Βουλή αν και ο κ. Τσίπρας μη έχοντας άλλον τρόπο, αντί να ασχοληθεί με το νομοσχέδιο μίλησε μόνο για τον αριθμό των μετακλητών...
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τρεις αυτές εικόνες που είναι πρώτον ένα υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει τακτικά μια φορά τον μήνα, δεύτερον ένα κράτος που διαθέτει έναν απλό κώδικα λειτουργίας που συμπυκνώνει τις διατάξεις 40 ετών και η λειτουργία του είναι διαφανής και ηλεκτρονική και τρίτον ένα κράτος όπου οι πολίτες παύουν να είναι όμηροι της γραφειοκρατίας και πολλές πράξεις γίνονται με την υπογραφή απλού γενικού διευθυντή και όχι πολιτικού προϊσταμένου.
«Έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε αναφέροντας πως «το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι η πρώτη μεθοδική αναδιοργάνωση και συστηματοποίηση της δράσης της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη: Τα υπουργεία αντί να δρουν ως ξεχωριστά φέουδα εντάσσουν τις ενέργειές τους σε έναν κοινό προγραμματισμό. Και το υπουργικό συμβούλιο ψηφίζει πια για όλα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αποτελεσματική και γρήγορη, η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και θεσμοθετείται θέση υπηρεσιακού γενικού γραμματέα με 3ετή θητεία μέσω ΑΣΕΠ, ο Γενικός Διευθυντής θα έχει δικαίωμα υπογραφής σε ατομικές διοικητικές πράξεις, η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται με σκοπό να έχουμε λιγότερους αλλά καλύτερους νόμους, καθιερώνεται Εθνικής Αρχή Διαφάνειας.
«Δικαίως το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε εγχειρίδιο για την αποτελεσματικότερη δράσης της διοικητικής δομής και ριζοσπαστικό μοντέλο διακυβέρνησης», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως στις Δημοκρατίες ο πολυτιμότερος πόρος είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς που ορίζουν τους κανόνες και πως συντήρηση σημαίνει ο συμβιβασμός με παλιές παθογένειες.
«Η αποκατάσταση σύγχρονων θεσμών αποτελεί προοδευτική επιλογή», υπογράμμισε ξεκαθαρίζοντας πως «μια κυβέρνηση κατακερματισμένη και ένα κράτος πολυδαίδαλο δεν βοηθά μια χώρα που ζητά να αφήσει πίσω της την κρίση».
«Η ευημερία των λαών δεν εξαρτάται μόνο από τη γεωγραφική θέση ή τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά και την ποιότητα των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.