Μελετώντας προσεκτικά την διαδρομή Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτευσης και εν συνεχεία ως πρωθυπουργού, διαπιστώνει κανείς ότι όχι μόνο δεν έχει αρετές ηγέτη όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν κάποιοι, αλλά αντιθέτως υστερεί σοβαρά στον δημόσιο βίο έχοντας σημαντικές αρνητικές πλευρές.
Ο κ. Τσίπρας είναι μονίμως απροετοίμαστος και χωρίς σχέδιο, όπως αποδεικνύεται ακόμα και σήμερα αφού το μόνο που εφαρμόζει είναι μνημονιακά μέτρα που άλλοι του επιβάλλουν.
Επηρεάζεται έντονα από το ΕΚΑΣΤΟΤΕ στενό του περιβάλλον, όπως απεδείχθη με την περίπτωση Βαρουφάκη (τον παρέσυρε σε 5μηνη κυβερνητική απραξία με στόχο την ρήξη, που διέλυσε την ελληνική οικονομία), ή τον Λαφαζάνη (του επέβαλε το δημοψήφισμα απειλώντας τον ότι δεν περνά από την Βουλή η συμφωνία Γιούνκερ).
Τώρα επηρεάζεται από το νέο του περιβάλλον που είναι οι φιλο-ευρωπαίστές.
Ο κ. Τσίπρας είναι επίσης επικίνδυνα αναβλητικός. Για να εφαρμόσει μια απόφαση πρέπει πρώτα να φτάσει στα άκρα και να μην μπορεί να κάνει αλλιώς, να υποχρεωθεί δηλαδή. Δείτε την τελευταία ατολμία του. Δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Έχοντας 39 διαφωνούντες που στάθηκαν απέναντί του στην κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής, τους... μείωσε σε 32 (δεν έλαβε υπόψιν τα 6 παρών και μια απουσία άγνωστο γιατί) και από τότε αναμένει την... καλή τους διάθεση. Να αλλάξουν δηλαδή στάση από μόνοι τους!
Δεν είχε την ηγετική στάση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση επιδιώκοντας είτε μια ρήξη με τους «ριζοσπάστες» του κόμματος - κάτι που λόγω και των καταστατικών δεσμεύσεων θα ισοδυναμεί με απόφαση διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έτσι έπρεπε να γίνει - ή έστω να επιλέξει τον συμβιβασμό, ο οποίος βέβαια θα θεωρηθεί πολιτική του ήττα, αλλά είναι μια προσωρινή λύση.
Τι κάνει; Περιμένει ότι κάποιοι θα αλλάξουν γνώμη. Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψιν ότι με βάση το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει καν δυνατότητα και αρμοδιότητα να εισηγηθεί ή να αποφασίσει διαγραφές μελών ή βουλευτών, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ο άβουλος Τσίπρας, κινδυνεύει σύντομα να ζήσει μια δεύτερη ομηρία από τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας δεν έχει ούτε το δικάιωμα να αλλάξει τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών στις λίστες του κόμματος αν κάνει πρόωρες εκλογές δεδομένου ότι "η τελική έγκριση των υποψήφιων βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή". Πρέπει να ελέγχει το κόμμα παντού για να επιβάλλει άλλα πρόσωπα δηλαδή μόνο που δεν το ελέγχει.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ
Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή έχει δύο επιλογές:
- ΤΗΣ ΤΟΛΜΗΣ: Να αναλάβει το κόστος διάλυσης του κόμματος και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου, με τον ίδιο επικεφαλής και σαφώς ευρωπαϊκό προσανατολισμό και χαρακτηριστικά, διεκδικώντας ακόμη και τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.
- ΤΗΣ ΑΤΟΛΜΙΑΣ: Να παρατείνει την εκκρεμότητα και να ελπίζει απλώς ότι σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη και μια σύνθεση της ΚΟ που θα τον καθιστά κοινοβουλευτικά κυρίαρχο, ως τη στιγμή που θα επιλέξει εν τέλει να συγκρουστεί οριστικά με το παρελθόν του.
Μπορείτε να υποθέσετε ποια από τις δυο είναι πιθανότερο να ακολουθήσει.