Απο « ψιλό κόσκινο » το πόθεν έσχες 3 πρώην υπουργών

υπουργος, ποθεν εσχες,

Ποινικές διώξεις κατά των πρώην υπουργών Π. Δούκα, Γ. Παπαντωνίου και Γ. Βουλγαράκη για το αδίκημα της υποβολής ανακριβών δηλώσεων «πόθεν έσχες», άσκησε χθες η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, μετά την υποβολή από τη Βουλή των σχετικών εκθέσεων στη Δικαιοσύνη.

Η δίωξη εις βάρος του Π. Δούκα (ασκήθηκε από την εισαγγελέα Εφετών Ελ. Ράικου) είναι μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος και αφορά τη δήλωσή του για το έτος 2011, από την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, επέκριψε το ποσό που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, κατηγορία με ποινή από 5 έως 10 έτη, εφόσον φυσικά η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια και υπάρξει καταδικαστική απόφαση.

Οι ποινικές διώξεις εις βάρος των Γ. Παπαντωνίου και Γ. Βουλγαράκη είναι σε βαθμό πλημμελήματος, αφορούν ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» για το έτος 2008 και ασκήθηκαν από τους εισαγγελείς Εφετών Ι. Μωραϊτάκη και Γ. Αγγελή αντιστοίχως και οι ποινές για αυτή την κατηγορία αδικημάτων μπορούν να φτάσουν έως και τα 5 έτη.

Η κατηγορία για τον κ. Παπαντωνίου αφορά αδήλωτο τραπεζικό λογαριασμό στην HSBC στον οποίο είναι κατατεθειμένα 2,2 εκατ. δολάρια, σε λογαριασμό στο όνομα της συζύγου του και αποκαλύφθηκε μετά τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ. Ο πρώην υπουργός με υπόμνημα στην επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής, υποστήριξε ότι αγνοούσε την ύπαρξη του λογαριασμού, καθώς δεν τον είχε ενημερώσει η σύζυγός του.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον Γ. Βουλγαράκη κατηγορείται γιατί στη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης δεν ανέφερε ότι η σύζυγός του ήταν συνδικαιούχος offshore εταιρείας που διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC ποσού 117 χιλιάδων ευρώ από το 1999.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης