Απάντηση Βενιζέλου για τράπεζες και «Ε»

Απαντώντας στο χθεσινό δημοσίευμα της «Ε», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έκανε την παρακάτω δήλωση: Ειλικρινά, αδυνατώ να αντιληφθώ τη λογική του σημερινού κεντρικού θέματος της «Ελευθεροτυπίας» και την αιτία για την οποία στρέφεται -για μία ακόμη φορά- προσωπικά εναντίον μου.

Η ιδιοκτησία της «Ελευθεροτυπίας» διαμαρτύρεται γιατί τρεις τράπεζες, για λόγους που δεν γνωρίζω, δεν συμφωνούν ή δεν έχουν συμφωνήσει ώς τώρα στη χορήγηση δανείου προς αυτήν. Η «Ελευθεροτυπία» επαινεί την πρωτοβουλία του κ. Απόστολου Κακλαμάνη να ζητήσει στη Βουλή από τον πρωθυπουργό, αλλά και από τον υπουργό των Οικονομικών, να ελέγξει τη συμπεριφορά αρχικά μίας και τελικά τριών τραπεζών σε σχέση με το αίτημα δανειοδότησης της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα. Παραλείπει όμως να αναφέρει ότι ο κ. Κακλαμάνης επαίνεσε κατ' επανάληψη τη στάση του υπουργείου Οικονομικών και δεν είχε καμία διαφωνία μαζί μου.

Είναι γνωστό ότι την εποπτεία των τραπεζών την ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος και όχι η κυβέρνηση. Είναι, επίσης, γνωστό ότι την περίοδο αυτή, κατ' εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όλα τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων των τραπεζών ελέγχονται από διεθνή ελεγκτική εταιρεία (BlackRock). Είναι, επίσης, προφανές ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν πρέπει να παρεμβαίνει, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με τις επιχειρήσεις, γιατί στη συνέχεια θα είναι αδύνατον για το κράτος να ασκήσει τον ελεγκτικό του ρόλο και να ζητήσει από τις τράπεζες να κινούνται με σαφή, σταθερά και γενικής εφαρμογής κριτήρια, τηρώντας τη σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Ολα δε αυτά συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε στη φάση της προετοιμασίας για την ανασυγκρότηση και την εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με πολύ μεγάλα κεφάλαια, που τελικά καλείται να επωμιστεί ο ελληνικός λαός.

Με ποιο σημείο της χθεσινής τοποθέτησής μου διαφωνεί η «Ελευθεροτυπία»; Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι μόνο η εταιρεία που εκδίδει την «Ελευθεροτυπία», ούτε είναι αυτή το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η τοποθέτηση, συνεπώς, της κυβέρνησης -όχι η προσωπική μου- δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που διατύπωσα ως αρμόδιος υπουργός στη Βουλή.

Ζητά μήπως η εταιρεία που εκδίδει την «Ελευθεροτυπία» να δανειοδοτηθεί με όρους ευνοϊκότερους ή διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις; Είμαι βέβαιος ότι όχι.

Ζητά μήπως να δανειοδοτηθεί χωρίς επαρκείς εγγυήσεις; Είμαι βέβαιος ότι όχι.

Ζητά μήπως να δανειοδοτηθεί χωρίς μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης; Είμαι βέβαιος ότι όχι.

Μακάρι η «Ελευθεροτυπία» να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα χάριν των εργαζομένων της και της παρουσίας της στον δημόσιο βίο. Ουδέποτε, όμως, η επιχείρηση που εκδίδει την «Ελευθεροτυπία» ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών ή ζήτησε από αυτό να ασκήσει οποιαδήποτε αρμοδιότητά του σε σχέση με συγκεκριμένες τράπεζες. Και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Κατά ποία συνεπώς λογική εγώ «έσπευσα να βάλω εκ νέου εναντίον της "Ελευθεροτυπίας"»; Μήπως συνέβη το αντίστροφο ακριβώς; Μήπως η «Ελευθεροτυπία» έσπευσε για μία ακόμη φορά να βάλει εναντίον μου;

Τέλος, έχουμε και πάλι το ζήτημα της Proton Bank. Επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι επί των ημερών μου ασκήθηκε ο δραστικότερος δυνατός έλεγχος στην Proton Bank και τους μετόχους της και επιβλήθηκαν τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα εξυγίανσης, προς όφελος της τράπεζας και των καταθετών της. Ο βασικός μέτοχος της παλαιάς Proton Bank στρέφεται, ούτως ή άλλως, εναντίον του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος για τις αποφάσεις που λάβαμε.

Αν η «Ελευθεροτυπία» θεωρεί ότι η εξυγίανση και η διάσωση μιας τράπεζας και του συνόλου των καταθέσεών της, με μέτρα που στρέφονται σε βάρος των παλαιών μετόχων, και ιδίως των βασικών, είναι ενέργεια αρνητική για το δημόσιο συμφέρον, τότε πράγματι διαφωνούμε απολύτως.

Ισως, η εταιρεία που εκδίδει την «Ελευθεροτυπία», λόγω της συμμετοχής του βασικού μετόχου της παλαιάς Proton Bank και στο μετοχικό κεφάλαιο της «Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.» να έχει πληροφορίες ή εκτιμήσεις που δεν διαθέτει ούτε η κυβέρνηση ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει παρά να μας τις πει.

Πηγή: 
enet.gr

Δείτε επίσης