Ακομμάτιστοι Δήμαρχοι, χωρίς στημένες πλειοψηφίες στις εκλογές του Μαίου

ψήφος

Έρμαιο των κομμάτων ήταν οι Δήμοι στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους βάφτιζαν "πράσινους" ή "μπλε", ανάλογα με το ποιός νίκησε. Τα κόμματα οδηγούσαν τους ψηφοφόρους σαν αγέλη στον δικό τους υποψήφιο είτε άξιζε είτε ήταν άχρηστος. Επιπλέον το εκλογικό σύστημα εξασφάλιζε στον κομματικό δήμαρχο ολαιοψηφία για να περνά ότι θέλει...

Έρχεται τώρα ο κ. Σαμαράς και ανατρέπει εντελώς αυτή την αρρωστημένη πραγματικότητα (που οδήγησε τους ΟΤΑ σε διαφθορά, σπατάλες και τέλμα). Οι εκλογές του Μαίου θα γίνουν με δύο ψηφοδέλτια, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά.

Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η εκλογική διαδικασία θα επαναλαμβάνεται τη δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.

Αυτό σημαίνει ότι "σπάει" η κομματική λογική και οι δήμαρχοι δεν θα έχουν στημένες πλειοψηφίες...

Προϋπόθεση ώστε ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στον πρώτο γύρο των εκλογών να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 5%.

Ο πρωθυπουργός, επιδιώκει να απεγκλωβίσει την αυτοδιοίκηση από τον στενό κομματικό εναγκαλισμό και δίνει μια διέξοδο απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας προς τη Χρ. Αυγή, αλλά και στην επιλογή του κ. Αλέξη Τσίπρα να αναδείξει σε δημοψήφισμα τις αυτοδιοικητικές κάλπες του προσεχούς Μαΐου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης