«Μονομαχία» στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Εν μέσω συνεχιζόμενων διεθνών κρίσεων με μεγάλες επιπτώσεις σε οικονομικο-κοινωνικό επίπεδο και στη χώρα μας, αλλά και εντός κλίματος ακραίας πόλωσης στο εσωτερικό, με επίκεντρο ειδικά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα σήμερα η διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2023.

Το πολωτικό κλίμα, ειδικά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι αισθητό από την πρώτη στιγμή: στην (προχθεσινή) έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας ήταν μεν παρόντες, αλλά διαδοχικά κατά τη διάρκεια των ομιλιών των εισηγητών των δύο κομμάτων και έτσι δεν «συνυπήρξαν» στην αίθουσα της ολομέλειας.

Ελάχιστες ημέρες μετά τη σφοδρότατη σύγκρουσή τους ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας με αφορμή το νομοσχέδιο για το απόρρητο των επικοινωνιών, προετοιμάζονται για μια νέα μετωπική αντιπαράθεση το Σάββατο, ημέρα κατά την οποία θα μιλήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και θα διεξαχθεί νωρίς το βράδυ, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ονομαστική ψηφοφορία.

Ως αργά χθες το βράδυ εισηγητές και ομιλητές από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα καθιστούν σαφή τη συγκρουσιακή τους στρατηγική, μιλώντας διαρκώς για τις προσεχείς εκλογές, μια και ο υπό έγκριση προϋπολογισμός αφορά το εκλογικό 2023.

Το Σάββατο θα τοποθετηθούν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Χρ. Σταϊκούρας, ευθύς εξαρχής τόνισε πως ο λαός θα επιλέξει «κυβέρνηση της Ν.Δ. και για την επόμενη τετραετία», ενώ στο ίδιο κλίμα είναι και οι παρεμβάσεις των «γαλάζιων». Στον αντίποδα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου αντιτείνει ότι ο προϋπολογισμός «θα έχει τη σύντομη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης που τον εισηγείται», αφού «σε λίγο καιρό οι πολίτες θα δώσουν την εντολή σε μια προοδευτική κυβέρνηση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται όλοι οι βουλευτές του κόμματός της.

Στη δίνη αυτών των αντιπαραθέσεων οι τόνοι ανεβαίνουν κατακόρυφα με επίκεντρο τη σύγκριση της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση με εκείνη της προηγούμενης, επί πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα.

Απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, στέκονται το πρώτο διήμερο με υψηλών τόνων κριτική βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, προς τους οποίους προσβλέπει, ως γνωστόν, η Κουμουνδούρου για την επομένη της κάλπης περίοδο. Στο άτυπο προεκλογικό κλίμα εντός του οποίου συζητείται ο προϋπολογισμός, τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητο το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία της ανεξάρτητης (πρώην ΜέΡΑ25) Αγγελικής Αδαμοπούλου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης