To «Μένουμε Ευρώπη» που «έβαλε φωτιές» ανάμεσα σε Βενιζέλο και Διαμαντοπούλου

Αλυσίδα αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί μια εκδήλωση, με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη;», θέμα «τις υποκλοπές, το Κράτος Δικαίου και τα δικαιώματα» και με «πρωταγωνιστές», αρχικά στο «επεισόδιο», τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την Άννα Διαμαντοπούλου.


Αφορμή της δημόσιας κόντρας είναι προφανώς ο τίτλος της εκδήλωσης που παραπέμπει κατά πολλούς στο δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και στο διχαστικό κλίμα εκείνης της περιόδου.

Για τον «τίτλο» της εκδήλωσης, στο πάνελ της οποίας συμμετέχουν εκτός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο οι επίσης συνταγματολόγοι Ν. Αλιβιζάτος και Ξενοφών Κοντιάδης, εξέφρασε πρώτη τη διαφωνία της η πρώην Επίτροπος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου. Νωρίτερα με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Βενιζέλος αναφερόταν στην εκδήλωση (που διοργανώνει η Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου κα) και σημείωνε ότι δεν ρωτήθηκε για τον τίτλο.

Με μια αναλυτική ανάρτηση ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν ενοχλήθηκε από τον τίτλο και συνδέει το υπονοούμενο ερώτημα «Μένουμε Ευρώπη;» με «το αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα». Η απάντησή μου – τονίζει στην ανάρτησή του ο κ. Βενιζέλος- είναι ότι προφανώς διατηρείται σε ισχύ και η  αντίδρασή μας, πάντως η δική μου, δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική.

Κάθε άλλο παρά την ίδια άποψη είχε η Άννα Διαμαντοπούλου (επικεφαλής του Δικτύου Μεταρρυθμίσεων) η οποία απευθύνθηκε αμέσως με δική της ανάρτηση- απάντηση στην προαναγγελία της εκδήλωσης από τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Βαγγέλη εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή «υποστήριξης» ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! με παύλα και τέλεια».

Ένας ακόμη πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νομικός, ο Γιώργος Φλωρίδης αντέδρασε στον ίδιο τόνο υπογραμμίζοντας αργά χθες το βράδυ  με σχόλιο στο facebook ότι: «Μένουμε Ευρώπη;» Εμείς ναι. Κάποιοι φαίνεται να σκέφτονται το «Πάμε Βενεζουέλα;» Εμείς όχι !». Δηκτικές αναφορές για την πλήρη σύνθεση του πάνελ της εκδήλωσης έκανε επίσης η καθηγήτρια Βάσω Κιντή επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν ομιλητές που συμπαρατάχθηκαν με αυτούς που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μάς βγάλουν από την Ευρώπη χωρίς να πουν κουβέντα και ανέχθηκαν χωρίς πάλι κάποια ένσταση πολλά αντισυνταγματικά και αντι-Ευρωπαίκά (βλ. ενδεικτικά δημοψήφισμα, τηλεοπτικές άδειες, Νovartis)». Η κυρία Κιντή ζήτησε μάλιστα με το σχόλιό της από τους κ.κ. Αλιβιζάτο και Βενιζέλο «που ήταν μέρος του "Μένουμε Ευρώπη" να κρατήσουν αποστάσεις τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο».

Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης στη συνέχεια εξαπέλυσε τα δικά του πυρά εναντίον του κ. Βενιζέλου για την συμμετοχή του στην εκδήλωση με τον συγκεκριμένο τίτλο: «Του επιστημονικού διαλόγου; Αυτή η εκδήλωση εντάσσεται στον επιστημονικό διάλογο; Φοβάμαι ότι η διπλή σας ιδιότητα ως πολιτικός και ως επιστήμονας σας έχει οδηγήσει να συγχέετε τα δύο πεδία».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης