Την Τετάρτη οι "Βάκχες" στο Ρωμαϊκό Ωδείο

Το αντιπολεμικό έργο του Ευριπίδη Βάκχες, ένα από τα διασημότερα έργα του, παρουσιάζει το Πειραϊκό Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης και η Εταιρεία Ανθός,  την Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 21:30 στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών στα πλαίσια του 34ου Φεστιβάλ Πάτρας 2015 – Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Το έργο είναι μια sui generis τραγωδία, αφού είναι η μοναδική σωζόμενη με διονυσιακό θέμα και συνδυάζει συγκλονιστική ένταση και απαράμιλλη τεχνική αρτιότητα.

Σκοπός της Ανθός και του Πειραϊκού Θεάτρου-Δημήτρης Ροντήρης  είναι το πρόγραμμα «BACCHAE THEATROUR 2015 - European culture from Greece», να είναι το πρώτο μιας σειράς αντίστοιχων δράσεων που θα διεξάγονται κάθε χρόνο και θα καθιερωθούν ως μια ακολουθία από μοναδικά, παγκόσμιας ακτινοβολίας ετήσια πολιτιστικά γεγονότα.

Οι «ΒΑΚΧΕΣ», είναι το τελευταίο έργο του Ευριπίδη που έγραψε, όταν ήταν αυτοεξόριστος στην αυλή του Μακεδόνα βασιλιά Αρχέλαου.Στην Τραγωδία αυτή, περιγράφεται η ενθουσιώδης και οργιαστική λατρεία του Θεού Διόνυσου ή Βάκχου.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Θήβα, όπου ο βασιλιάς Κάδμος έχει παραχωρήσει τη βασιλεία στον εγγονό του Πενθέα, γιο της κόρης του, Αγαύης, και ο οποίος είναι κάθετα αντίθετος και εχθρικός απέναντι στον Θεό, και τη διάδοση της λατρείας του.

Ο Θεός όμως, που εμφανίζεται με τις ακόλουθές του  -Βάκχες ή Μαινάδες - στη Θήβα, δείχνοντας άλλη μορφή κι όχι τη θεϊκή του, είναι αποφασισμένος να εδραιώσει τη λατρεία του στη χώρα που τον αμφισβητεί, όχι μόνο σα Θεό, αλλά  και ως συγγενή, αφού γεννήθηκε στη Θήβα από την κόρη του Κάδμου τη Σεμέλη, αδελφή της μητέρας του Πενθέα, Αγαύης, που έσμιξε με τον Δία τον πατέρα των Θεών, και να τιμωρήσει αυστηρά τους ασεβείς, που κατά κύριο λόγο είναι το ίδιο το παλάτι και κυρίως ο Πενθέας.