Στις 2 το μεσημέρι το ύστατο χαίρε στον Θανάση Τσιπινάκη
Η είδηση του θανάτου του δημιουργού και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων Θανάση Τσιπινάκη σκόρπισε θλίψη στην Πάτρα. Σήμερα η πόλη τον αποχαιρετά για πάντα.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα τις 2 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα. Η σορός του θα βρίσκεται στον Ι.Ν. από τη 1 το μεσημέρι.
Ο Θανάσης Τσιπινάκης έφυγε από τη ζωή στις 4 περίπου τα ξημερώματα της Κυριακής, "χτυπημένος" από τον καρκίνο.
Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "Αττικόν".
Ο Θανάσης Τσιπινάκης προσέφερε πολλά στην πολιτιστική ζωή της Πάτρας. Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων είναι μια εξαιρετική ορχήστρα, με αναγνωρισμένη αξία πανελλαδικά και μέσω αυτής ο αείμνηστος δημιουργός και μαέστρος της έβγαζε την πόλη εκτός των τοπικών συνόρων της, με εμφανίσεις της Ορχήστρας στην Αθήνα και αλλού, αλλα και με τη συνεργασία της με γνωστούς και σπουδαίους καλλιτέχνες (Jose Carreras, Γιάννης Πάριος, Δημήτρης Μπάσης, Μανώλης Μητσιάς,Γιάννης Κότσιρας, Έλλη Πασπαλά, Ελένη Τσαλιγοπούλου,Γιώργος Ανδρέου, Κώστας Θωμαϊδης, Χρήστος Θηβαίος, Νίνα Λοτσάρη κ.α.)
Ο Θανάσης Τσιπινάκης ήταν ένας πολύπλευρος σύγχρονος Πατρινός μουσικός και αρχιμουσικός. Σπούδασε βιολί στην τάξη του αείμνηστου Μιλτ. Παπανικολάου και αρμονία, αντίστιξη, ενοργάνωση στην τάξη του Δ. Μπαζού.
Παράλληλα, σπούδασε κιθάρα και πήρε πτυχίο από την ταξη του Ανδρέα Μπαζού, ενώ παρακολούθησε Σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας με τον Α. Κοντογεωργίου και διεύθυνσης ορχ. (με τον Αλ. Μυράτ). Είναι ιδρυτικό μέλος (1987) του "Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου" (μουσικής κίνησης που λειτούργησε στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Πάτρας). Το 1981 ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσικού Ομίλου "Πατραϊκή Μαντολινατα" και "Μικτή Χορωδία" και το 1983, τη διεύθυνση της Χορωδίας [[Μυρτουντίων, Χορωδία
Το 1985 ίδρυσε την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και το 1992, την Ορχ. Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Αμαλιάδας. Ως διευθυντής μουσικών Συνόλων, έχει δώσει περισσότερες από 200 συναυλίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό (Βουλγαρία, Ισπανία,Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία). Έχει γράψει 2 μελέτες για το μαντολίνο και τις ορχ. νυκτών εγχόρδων (τις οποίες εξέδωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πατρέων).
Εργασίες του με θέμα τη μουσική του μαντολίνου στην Ελλάδα έχουν δημοσιευτεί σε ξένα Περιοδικά (το γερμανικό Zupfmusik, το ιαπωνικό Freets και το Classical Mandolin Society of America). Έχει μετάσχει σε πολλές διεθνείς Διοργανώσεις και το 1994 (μετά από πρόσκληση της "Federazione Mandolinistica Italiana") μετέσχε στην κριτική Επιτροπή του 1ου διεθνούς Διαγωνισμού Μαντολίνου (Φερράρα).
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια