Πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση για τον Ν. Καζαντζάκη
Πραγματοποιήθηκε το τιμητικό αφιέρωμα της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr στο Νίκο Καζαντζάκη με αφορμή τον εορτασμό του έτους Καζαντζάκη για τα 60 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα. Ο χώρος της οργάνωσης γέμισε ασφυκτικά από πλήθος συμπολιτών προκειμένου να προσεγγίσουν με μια διαφορετική ματιά τη ζωή και το έργο του Κρητικού πνευματικού ανθρώπου.
Κεντρική εισηγήτρια της βραδιάς ήταν η φιλόλογος, Γεωργία Γκοτσοπούλου. Με αναγνώσεις αποσπασμάτων του έργου του Νίκου Καζαντζάκη διάνθισαν τη λογοτεχνική βραδιά ο Σάκης Κάπαρης και η Αλέκα Ράπτη ενώ το συντονισμό στο πάνελ έκανε η Μυρσίνη Σκόνδρα.
Η Γ. Γκοτσοπούλου κατά την ομιλία της με θέμα «Ο Ν. Καζαντζάκης «εργάτης» στον αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία» ανέφερε: Το πρόβλημα της ελευθερίας του ανθρώπου, της αθανασίας της ψυχής και της ύπαρξης του Θεού απετέλεσαν τα βασικότερα μεταφυσικά εντρυφήματα της σκέψης του Καζαντζάκη. Ελευθερία και άνθρωπος ταυτίζονται στον Καζαντζάκη, όπως και στο Γάλλο υπαρξιστή φιλόσοφο Σαρτρ, κατά τον οποίο η ανθρώπινη ελευθερία προηγείται από την ουσία του ανθρώπου, την οποία και καθιστά δυνατή. Η ελευθερία είναι αδύνατο να διακριθεί από το είναι της ανθρώπινης πραγματικότητας. Ο άνθρωπος δεν υπάρχει πρώτα και μετά γίνεται ελεύθερος, αλλά τόσο στο Σαρτρ όσο και στον Καζαντζάκη δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο είναι του ανθρώπου και στο να είναι ελεύθερος. Η ελευθερία στον Καζαντζάκη παίρνει διάφορες μορφές: ελευθερία είναι η απουσία φόβου και ελπίδας, είναι η αυτάρκεια, είναι η αναγωγή της ανάγκης σε βούληση και τέλος ελευθερία είναι η λύτρωση από τη λευτεριά όλες αυτές οι μορφές ελευθερίας εκφράζουν κατά βάθος το ίδιο νόημα. Απαραίτητη, δηλαδή, προϋπόθεση της ελευθερίας για όλες τις μορφές είναι η απουσία φόβου και ελπίδας, και κυρίως της ελπίδας, αφού αυτή είναι προϋπόθεση και αιτία του φόβου.
Στη συνέχεια ο Σάκης Κάπαρης ανέγνωσε με τη ζεστή φωνή του χωρία από την «Αναφορά στον Γκρέκο», τα οποία αναφερόμενα στα σχολικά χρόνια του Καζαντζάκη μετέφεραν το κοινό στην καλλιέπεια του συγγραφέα σε συνδυασμό με το εξαίσιο χιούμορ του. Η Αλέκα Ράπτη εξέπληξε το κοινό με τις, από μνήμης απαγγελίες της, και διάβασε χωρίο από το «Συμπόσιο», ένα από τα νεανικά έργα του Καζαντζάκη, το οποίο βρίθει από υψηλά νοήματα και ιδιαιτέρως προβάλλει επίκαιρο το ζήτημα της ύπαρξης του ανθρώπου σε μια ζωή με νόημα, με υψηλά ιδανικά, με ανηφορική θέαση.
Η βραδιά-αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη έκλεισε με συζήτηση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους και στους ομιλητές και με την παρακολούθηση ενός ολιγόλεπτου βίντεο, που ετοίμασε η Γ. Γκοτσοπούλου και το οποίο συνδύασε άριστα τις εικόνες από τη ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη με μια εξαίσια μουσική επένδυση.
Κλείνοντας το αφιέρωμα για το μεγάλο Έλληνα συγγραφέα τα μέλη της Κοινο_Τοπίας θέλουν να υπογραμμίσουν ένα διαχρονικό μήνυμα, παρακαταθήκη του ίδιου του Καζαντζάκη προς τον ελεύθερο άνθρωπο: «Θα βρεις λοιπόν αναγνώστη, στις σελίδες ετούτες την κόκκινη γραμμή, καμωμένη από στάλες αίμα μου, που σημαδεύει την πορεία μου ανάμεσα στους ανθρώπους, στα πάθη και στις ιδέες. Κάθε άνθρωπος άξιος να λέγεται γιος του ανθρώπου σηκώνει το σταυρό και ανεβαίνει το Γολγοθά του».
Η Γκοτσοπούλου Γεωργία γεννήθηκε στην Πάτρα όπου και κατοικεί. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών και υπηρέτησε στην εκπαίδευση για 18 χρόνια. Αυτό το διάστημα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή στην εκπαίδευση. Τον περασμένο Απρίλη κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Νερό στις ρίζες», μια συλλογή διηγημάτων για τον άνθρωπο και τη φύση. Η τελευταία νουβέλα του βιβλίου με τίτλο «το όνειρο» βραβεύτηκε το 2008 από την Ακαδημία Αθηνών. Από τον Ιανουάριο του 2017 η Γ. Γκοτσοπούλου είναι Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περ. Κ.Υ. Χαλανδρίτσας. Είναι μητέρα δυο κοριτσιών, τα οποία αποτελούν καθημερινή πηγή αγάπης, μάθησης, υπομονής κι έμπνευσης. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει την έκδοση ενός παιδικού παραμυθιού, το οποίο εικονογράφησαν μαθητές του 44ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών.