Πάτρα: Αυθεντική επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλα κειμήλια στο Μουσείο Τύπου

Το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), διοργανώνει επετειακή έκθεση με αφορμή την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, διαμόρφωσε τον εκθεσιακό χώρο του με σχετικό ιστορικό υλικό.

Στο κατάλληλα διαμορφωμένο εκθεσιακό θα εκτίθενται αυθεντικά κειμήλια και έντυπα που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, και τα οποία έχουν ευθεία ιστορική αναφορά στην ιδιαίτερης σημασίας περίοδο για την Ελλάδα.

Μεταξύ των εκθεμάτων που θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες του Μουσείου Τύπου είναι τα εξής:

  • Πρωτότυπες εφημερίδες της εποχής 1821-1831, όπως τα «Ελληνικά Χρονικά» του 1824, «Απόλλων» της Ύδρας 1831 κ.ά.
  • Αυθεντική επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη του 1827,
  • Αυθεντικό Άτλαντα του Αγώνα του 1821,
  • Το πρωτότυπο ψήφισμα της Γ’ Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα το 1827 με το οποίο καλείται ο Ι. Καποδίστριας να έλθει στην Ελλάδα και να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας,
  • Έγγραφο της «Προσωρινής Διοίκησις της Ελλάδος» που αναφέρεται στον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο για τον όρκο των Υπουργών και των Αξιωματικών το 1822, κ.ά.

Η συγκεκριμένη δράση του Δ.Σ. του Μουσείου Τύπου απευθύνεται τόσο σε μαθητές σχολείων, οι οποίοι επισκεπτόμενοι την έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ορισμένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του πολιτιστικού φορέα της ΕΣΗΕΠΗΝ, όσο και σε μεμονωμένους επισκέπτες.

Το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, που βρίσκεται επί της Μαιζώνος 200 στην Πάτρα, λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, από τις 9:00 έως 13:00.

Για οργανωμένες επισκέψεις άνω των πέντε ατόμων είναι προτιμότερη η εκ των προτέρων επικοινωνία με τη γραμματεία του Μουσείου στο τηλ 2610 310 488 (κα Κατερίνα Τσίρου) ή στο e-mail: mouseiotipou@esiepin.gr.