Ο Χρήστος Καλπουζάνης ταξιδεύει τον Καραγκιόζη στην Ευρώπη

Ο Καραγκιόζης είναι ένα στοιχείο που συνδέεται αναπόσπαστα με τη λαϊκή παράδοση της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το Θέατρο Σκιών, όμως, έχει αναφορές σε πολλές χώρες της Μεσογείου, της Δυτικής, αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης. 

Η Ελλάδα συμμετέχει στο πολιτιστικό πρόγραμμα "Oι Φάροι της Μεσογείου" και η συμμετοχή της σε αυτό, έχει ένα άρωμα Πάτρας. Βλέπετε η μοναδική εκπροσώπηση της Ελλάδος θα είναι ο Πατρινός καραγκιοζοπαίκτης, Χρήστος Καλπουζάνης που επιλέχθηκε από την αρμόδια επιτροπή και ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις χώρες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα για να συμβάλει στη διάδοση του Καραγκιόζη και στην Ευρώπη.

Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος της ελληνικής συμμετοχής στους Φάρους της Μεσογείου. "Είναι κάτι τιμητικό για μένα και όταν έμαθα ότι επιλέχθηκα για να πάρω μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που για μένα έχει έναν ιερό σκοπό και αυτός δεν είναι άλλος από την διάδοση του Καραγκιόζη, δέχτηκα με μεγάλη μου χαρά" τονίζει ο ίδιος.

"Θεωρώ ότι με την συμμετοχή μου αυτή δικαιώνονται όλοι οι κόποι που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια για τον Καραγκιόζη και το Θέατρο Σκιών". Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, εκτός της Ελλάδος είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Τυνησία και το Μαρόκο.

Η ανάδειξη της Πάτρας

Ο Χρήστος Καλπουζάνης θα προσπαθήσει μέσα από την συμμετοχή του αυτή να αναδείξει τη συμβολή της Πάτρας στην ανάπτυξη του Καραγκιόζη και γενικότερα του Θεάτρου Σκιών.

"Οι χώρες της Μεσογείου με εξαίρεση την Ελλάδα και την Τουρκία δεν είχαν Καραγκιόζη. Είχαν όμως μεγάλη παράδοση στο Θέατρο Σκιών που συνδέεται με τον Καραγκιόζη.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα γνωρίσουμε τον Καραγκιόζη σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και ταυτόχρονα θα έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε κοινά στοιχεία και συνδέσεις με την πολιτιστική παράδοση του Θεάτρου Σκιών στις χώρες που θα επισκεπτόμαστε. Είναι μία μοναδική εμπειρία για μένα και την ομάδα μου, που ανυπομονώ να ζήσω". 

Ο Καραγκιόζης ξεκινάει από την Πάτρα για να ταξιδέψει στη Μεσόγειο και την Ευρώπη!

Πάει Φόρμια και Σεβίλη

Η αρχή θα γίνει τον Αύγουστο, όπου ο Χρήστος Καλπουζάνης θα ταξιδέψει στην Φόρμια της Δυτικής Ιταλίας (με τη μεγάλη ιστορία στην αρχαιότητα), ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και έναν ακόμα σταθμό, τη Σεβίλη της Ισπανίας τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πάντως, η συμμετοχή του Πατρινού Καραγκιοζοπαίκτη στο πρόγραμμα αυτό, αποτελεί την αφορμή για νέες προσκλήσεις στο εξωτερικό, σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις που έχουν δει τη δουλειά του και την αναγνωρίζουν.

Ήδη ο Χρήστος Καλπουζάνης βρίσκεται σε συζητήσεις για να ανεβάσει παραστάσεις στην Γερμανία και την Αγγλία, ενώ αναμένονται και άλλες προτάσεις εκτός συνόρων.

Ο Καραγκιόζης λοιπόν ταξιδεύει και το ταξίδι του αυτό ξεκινάει από την Πάτρα.