Ο Δούρειος Ίππος στο Αχαγιώτικο Καρναβάλι

Πέρυσι το Αχαγιώτικο Καρναβάλι μετά από αρκετά χρόνια πήρε επιτέλους σάρκα και οστά. Σε μια ευχάριστη καρναβαλική ατμόσφαιρα αλλά και ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, πραγματοποιήθηκε ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ μεταμφιεσμένων, αποκριάτικων αρμάτων και πρωτότυπων ποδηλατικών κατασκευών που είχαν συμβολικό, σατυρικό και οικολογικό χαρακτήρα.

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από μια ομάδα εθελοντών, από συλλόγους και μη, η οποία ανέλαβε να καθαρίσει και να ξαναστήσει από την αρχή το παλιό καρναβαλικό εργαστήριο. Στο χώρο αυτό (αποθήκες ΑΣΟ), μετά από πυρετώδεις διεργασίες και προετοιμασίες δημιουργήθηκαν οι 12 καρναβαλικές κατασκευές, που συνόδευσαν την ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ. Το μυστικό της επιτυχίας ήταν η ανιδιοτέλεια και το τεράστιο πάθος των εθελοντών, αφού χωρίς αυτά τα συστατικά η ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ θα παρέμενε ένα άπιαστο όνειρο!

Μια και η ρόδα άρχισε να γυρίζει, θα ήταν κρίμα να σταματήσει να περιστρέφεται, ειδικά τώρα που η ζοφερή οικονομική πραγματικότητα έχει αρχίσει να μας πνίγει. Με ορμητήριο λοιπόν το παλιό καρναβαλικό εργαστήριο και διατηρώντας αναλλοίωτα τα συστατικά της περυσινής πετυχημένης συνταγής ξεκίνησε η φετινή προσπάθεια, ώστε το Αχαγιώτικο Καρναβάλι να διατηρήσει τη δική του υφή, υπόσταση και ξεχωριστή ταυτότητα, δίνοντας έμφαση στις καρναβαλικές κατασκευές.

Το μεγάλο του όπλο παραμένουν οι αξίες της ανιδιοτέλειας και της εθελοντικής προσφοράς, καταπολεμώντας το μικρόβιο της εμπορευματοποίησης του θεσμού, έχοντας την υποστηρικτική συμβολή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και συνεργασία με τον αρμόδιο οργανισμό (Ο.Τ.Α.Δ.).

Το μήνυμα του φετινού Αχαγιώτικου Καρναβαλιού δε θα μπορούσε να ήταν ξεκομμένο από την υπάρχουσα οικονομική και πολιτική συγκυρία. Για το σκοπό αυτό το κεντρικό του θέμα αποτελεί ο Δούρειος Ίππος, συνοδευόμενος από τον αρχαίο φιλόσοφο Διογένη με το «θρυλικό» Πιθάρι του.

Ο συμβολισμός είναι διττός και ξεκάθαρος. Από τη μια μεριά ο Δούρειος Ίππος, σύμβολο της παταγώδης διάψευσης των προσδοκιών ότι το «απάνεμο» λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προστάτευε μια για πάντα τη χώρα μας από δεινά του παρελθόντος, αλλά και της μεγάλης παγίδας την οποία έκρυβε η συμμετοχή σε μια «συμμαχία», όπου η μόνη προστασία που τελικά παρείχε, ήταν σε τράπεζες και κερδοσκόπους, αδιαφορώντας πλήρως για την τύχη των λαών.

Από την άλλη μεριά ο Διογένης, διαχρονικό σύμβολο όσων βαδίζουν κόντρα στο ρεύμα και προειδοποιούν για τα επερχόμενα δεινά της φαινομενικής ανάπτυξης και της υλικής ευδαιμονίας με κίνδυνο να καταντήσουν «γραφικοί», όμως προσκρούουν συνεχώς σε κλειστά αυτιά, τα οποία δυστυχώς ανοίγουν όταν το κακό έχει ήδη γίνει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πραγματοποιήθηκε ανοιχτό κάλεσμα σε εθελοντές, συλλόγους και φορείς, για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή πληρωμάτων από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, έτσι ώστε το εγχείρημα αυτό να αποκτήσει την ευρύτητα που του αρμόζει στα πλαίσια του μεγάλου Καλλικράτειου Δήμου μας.

Η κορύφωση αυτής της προσπάθειας θα ολοκληρωθεί με την παρέλαση των πληρωμάτων το Σάββατο 25/2/2012 στις 14.30 μμ. με αφετηρία την πλατεία Παπαγιανοπούλου.

Η παρουσία και συμμετοχή των πολιτών κρίνεται απαραίτητη, καθώς άλλωστε μόνο με συλλογικότητα, μαζικότητα και αλληλεγγύη μπορούμε να νικήσουμε την αποξένωση και απομόνωση που θέλουν να μας επιβάλλουν, ώστε να βγούμε πιο δυνατοί από τη δοκιμασία στην οποία όλοι υποβαλλόμαστε.

Με εκτίμηση,
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΑ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ