Καλάβρυτα: Γέφυρα μνήμης με πλοηγό έργα συμφωνικής μουσικής

Μια συναυλία προπομπός εκδηλώσεων, για όλη την Αχαΐα, για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του '21 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Αυγούστου στα Καλάβρυτα.

Θα είναι μια διοργάνωση του Δήμου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και την συμμετοχή των μουσικών συνόλων του ΕΑΠ.

Πρόκειται για τη συναυλία με τίτλο «Πέτα Ψυχή» στα Καλάβρυτα, από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ανοικτού Πανεπιστημίου η οποία θα δοθεί στον υπαίθριο μπροστά από το Μουσείο Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα παρουσιαστούν συμφωνικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών που εμπνεύστηκαν από την Επανάσταση.

Θα συμμετάσχουν στο Πιάνο ή Ελενα Φέντκο, η υψίφωνος Λένα Σουρμελή ενώ τη διεύθυνση της Ορχήστρας θα έχει η Φαίδρα Γιαννέλου. Την Καλλιτεχνική Επιμέλεια της συναυλίας θα έχει ο μουσικός Ιωάννης Αναγνωστόπουλος Ιωάννης.

Η συναυλία έχει ενταχθεί στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων για το Καλοκαίρι Πολιτισμού στα Καλάβρυτα που συνδιοργανώνουν η ΔΗΚΕΚ (Δημοτική και Κοινωφελής Επιχείρηση Καλαβρύτων) και ο Δήμος Καλαβρύτων.

Ο τόπος του Δημοτικού Μουσείου Ολοκαυτώματος επελέγη καθώς η συναυλία θα αποτελέσει την ολοκλήρωση μιας «γέφυρας μνήμης», με επίκεντρο την συμφωνική μουσική, η οποία θα έχει αφετηρία το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα του Δεκεμβρίου του '43, για να φτάσει 200 χρόνια πριν, στην έναρξη της Επανάστασης του 1821.

> Θα προηγηθεί αύριο Παρασκευή 31 Ιουλίου συναυλία για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα με το έργο του Δ. Τσακνή «Ειρήνη», ώρα 9:00 μ.μ. με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε θεατρική απόδοση της Αννα Μονογιού. Τη διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει ο Τάσος Συμεωνίδης.

> Επίσης αυτή την Τρίτη 4 Αυγούστου η Γιώτα Νέγκα, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, ώρα 9:00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία στα Καλάβρυτα θα γίνει συναυλία πάλι με επετειακό χαρακτήρα, το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, υπό τον τίτλο «Με τα Μάτια Κλειστά» σε Δ/νση του Τάσου Συμεωνίδη.