Η ώρα των Μπουρμπουλιών!

Στην αίθουσα «Αίγλη» της Veso Mare, στην Ακτή Δυμαίων που διαχειρίζεται ο Δήμος Πατρέων, θα πραγματοποιηθούν όπως και την περσινή χρονιά τα Μπουρμπούλια, στο πλαίσιο δράσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2015, το οποίο διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας.

Σήμα κατατεθέν του Πατρινού Καρναβαλιού με ανεξίτηλη γοητεία, οι Χοροί των Μπουρμπουλιών θεωρούνται ιστορικοί και παραδοσιακοί χοροί της Πατρινής Αποκριάς και αποτελούν πάντα μια ελκυστική αφορμή για τους φανατικούς φίλους τους ενώ παράλληλα πολλοί είναι και οι νέοι σε ηλικία αλλά και οι επισκέπτες του Πατρινού Καρναβαλιού που επιλέγουν να πάνε να διασκεδάσουν στα Μπουρμπούλια και να ζήσουν την μοναδική ατμόσφαιρα τους.

Για άλλη μια χρονιά τα μαύρα ντόμινο των γυναικών (οι οποίες θυμίζουμε πως έχουν ελευθέρας στα Μπουρμπούλια) με την αναλλοίωτη φρεσκάδα καλούν τους ανυποψίαστους καβαλιέρους σε συναρπαστικές συναντήσεις γεμάτες μυστήριο, κέφι, περιπέτεια και καρναβαλική διάθεση.

Στο ζεστό και φιλόξενο χώρο της «Αίγλης» θα ξετυλιχτούν τα πέντε (5) Μπουρμπούλια την Παρασκευή 13, την Κυριακή 15, την Τετάρτη 18, την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015. Ώρα έναρξης: 21.00.

Έχουμε πάντως την αίσθηση πως φέτος ο αριθμός των Μπουρμπουλιών είναι μικρότερος σε σχέση με παλαιότερες χρονιές που ήταν 6 και 7.

Τη μουσική διασκέδαση θα αναλάβει ορχήστρα καταξιωμένων μουσικών, αποτελούμενη από τους Αρτέμη Μπεκρόπουλο (μαέστρο), Μάριο Δημητρόπουλο (πλήκτρα), Ευθύμη Παπαδούλα (ντραμς), Συμεών Νικολόπουλο (ηλεκτρική κιθάρα), Νίκο Παπαδημητρόπουλο και με τραγουδιστές τον Τάσο Μαραγκό (τον καλλιτέχνη που έχει συνδεθεί όσο κανένας άλλος με το Πατρινό καρναβάλι λόγω του τραγουδιού του που κάθε χρόνο επί 25 σχεδόν χρόνια ακούγεται ασταμάτητα και χωρίς κανένας να το έχει βαρεθεί), τον Νίκο Λιόπετα και τους Παναγιώτη Βατικιώτη, Μαρκέλα Βαρβαρέσου και Φανή Τσαϊλάκη, που θα παρουσιάσουν ένα χορευτικό ρεπερτόριο κομματιών λάτιν, ντίσκο, δεκαετίας του ΄60, slow sixties, rock ΄n΄ roll ελληνικών, ξένων, καρναβαλικών αλλά και ρετρό.

Τα Μπουρμπούλια θεωρούνται μια από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού και άρχισαν σύμφωνα με μελετητές της ιστορίας του λίγο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» από τον Ερνέστο Τσίλερ, δηλαδή γύρω στο 1872.

Στα χρόνια του μεσοπόλεμου ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος βάφτισε με το όνομα μπουρμπούλι (μεζές από κρέας που βράζει) τους απογευματινούς τότε χορούς γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Απογευματινοί χοροί στους οποίους οι ντάμες προσέρχονται ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο και χωρίς συνοδό αλλά με μαύρο φαρδύ και μακρύ ντόμινο και μάσκα ώστε να μην αναγνωρίζονται και έχουν την πρωτοβουλία στην εκλογή καβαλιέρου στο χορό.

Στα χρόνια που οι σχέσεις των δυο φύλων ήταν υπό αυστηρή επιτήρηση το μπουρμπούλι ήταν μια ετήσια απόδραση και τόπος πραγματικών αλλά και φανταστικών ερωτικών περιπετειών. Τα Μπουρμπούλια καταξιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου σαν η αυθόρμητη και απροετοίμαστη συνάθροιση ανθρώπων όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών τάξεων που, γεμίζοντας τις μπαταρίες τους με διάθεση για περιπέτεια και ξεφάντωμα, αφήνονται στις συναρπαστικές διαδρομές ενός ασταμάτητου χορού.

Στα Μπουρμπούλια οι άνδρες δεν έχουν μεταμφιεστεί, ενώ οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα.

Τιμή εισόδου για τους άνδρες: 10 ευρώ συμπεριλαμβανομένων 2 ποτών, δωρεάν για τις κυρίες με μαύρα ντόμινο. Τιμή έξτρα ποτού: 5 ευρώ (για άνδρες και γυναίκες).