Εξέπληξε το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου με τις «στράτες του Μοριά»

Μια από τις ωραιότερες και αρτιότερες παραστάσεις παρουσίασε το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στο κινηματοθέατρο «Απόλλων» στο Αίγιο. Το αφιέρωμα στην Πελοπόννησο, με το χαρακτηριστικό τίτλο «στις στράτες του Μοριά», ταξίδεψε τους περισσότερους από 600 θεατές σε όλες τις χορολογικές περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Η παράσταση, διαρθρωμένη σε έξι θεματικές ενότητες, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών μέχρι το τέλος. Αποδόθηκαν τραγούδια και χοροί που αφορούσαν στην επαναστατική περίοδο του 1821, στον κύκλο του χρόνου, στη γυναίκα, στις Απόκριες, στα γλέντια και στα πανηγύρια ενώ παρουσιάστηκαν και χοροί άγνωστοι ή/και ξεχασμένοι στην πορεία του χρόνου. Πολύ μεγάλη η συμβολή των κορυφαίων μουσικών (Νίκος Φιλιππίδης: κλαρίνο-φλογέρα, Γιάννης Παυλόπουλος: βιολί-τραγούδι, Στέλλα Βαλάση: σαντούρι, Κώστας Φιλιππίδης: λαούτο, Γιάννης Γευγελής: κρουστά, Λευκοθέα Φιλιππίδη: τραγούδι) που για μια ακόμα φορά συνεργάστηκαν με το Χορευτικό Εργαστήρι και παρουσιάστηκαν στο κοινό της Αιγιάλειας. Σημαντικός συνδετικός κρίκος τα στοχευμένα κείμενα που απέδωσαν οι Μαρίνα Γραμματικού και Ευτυχία Τσουρούτη, σε συνδυασμό με το οπτικό υλικό που επιμελήθηκε η Κατερίνα Μαρινοπούλου (μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων που συνεργάστηκε για την παράσταση), οι διάλογοι από τους Μαρία Ζουροπούλου και Ασημάκη Τσουρέκη ενώ εξαιρετικοί ήταν οι Γιάννης Καυκάς και Αντρέας Σπυρόπουλος (μέλη της Θεατρικής Ομάδας Αποφοίτων) στο ρόλο του ντελάλη και της γριάς αποδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα από τα χαρακτηριστικά αποκριάτικα σατυρικά δίπολα.

Ξεχωριστά στοιχεία της παράστασης τα τραγούδια των χορευτών-τριών, οι πολλές διαφορετικές και εντυπωσιακές φορεσιές (Αργολίδα, Κυπαρισσία, Περαχώρα, Αστική κ.ά.), η απόδοση εθίμων (Αη Γιώρης από τη Νεστάνη, Γιαρέντης από την Περαχώρα κ.ά.), τα αρβανίτικα και τσακώνικα τραγούδια και κυρίως το κέφι, η σκηνική παρουσία και η θαυμάσια απόδοση των χορών από τους χορευτές-τριες του Χ.Ε.Α. που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Τα επιπλέον συγχαρητήρια των θεατών απέσπασαν οι υπεύθυνοι του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου για το καλαίσθητο και ενημερωτικό πολυσέλιδο πρόγραμμα καθώς και για τις αριθμημένες θέσεις των προσκλήσεων. Την παράσταση παρακολούθησαν μέλη και φίλοι του Χ.Ε.Α. από όλη την Αιγιάλεια, την Πάτρα, την Κυπαρισσία, τη Ναύπακτο κ.ά. καθώς και πολλοί εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Η σύνθεση και επιμέλεια  της παράστασης έγινε από τους τρεις καθηγητές φυσικής αγωγής (με ειδικότητα στον παραδοσιακό χορό) Μαρία Ζουροπούλου, Γιώργο Σιακκή και Ασημάκη Τσουρέκη. Μεγάλοι χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι: «Αστεροειδής», «Κουτρόπουλος Αρτοπαράδοσις», «Energy Center», «Κρυσταλλένια», «Στη Λαδόκολλα» και χορηγοί επικοινωνίας: Ράδιο Αίγιο, Ημερήσιος της Αχαΐας. Η βραδιά τα εκδήλωσης έκλεισε με γλέντι (που οργανώθηκε από το –συνολικά- πολύ δραστήριο Δ.Σ. του Χ.Ε.Α.) μέχρι τις πρωινές ώρες, με τη συμμετοχή όλων των μουσικών, των χορευτών-τριών και των υπευθύνων και μελών του συλλόγου.

Αυτή την περίοδο, το διοικητικό συμβούλιο σε συνεργασία με τους καθηγητές φυσικής αγωγής προετοιμάζουν τις επόμενες δραστηριότητες του συλλόγου. Οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή του Χ.Ε.Α. στο φεστιβάλ που θα διοργανώσει η ΔΗΚΕΠΑ τον Ιούλιο (με θέμα που προτάθηκε από το Χορευτικό Εργαστήρι), γίνονται συζητήσεις για τη συμμετοχή σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Ανατολική Μακεδονία, στις Σποράδες, στη Δυτική Ελλάδα κ.ά. ενώ εξετάζονται και κάποιες προτάσεις για φεστιβάλ στο εξωτερικό. Παράλληλα, προετοιμάζονται και 2-3 ακόμα εκδηλώσεις (πιθανόν για το Μάιο και τον Ιούνιο) διαφορετικού περιεχομένου και θεμάτων.