Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας: Έρχεται με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή και ποιοτικές παραστάσεις

Οι συνεργασίες - συμπαραγωγές με σημαντικούς εγχώριους πολιτιστικούς οργανισμούς, η καθιέρωση παραστάσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, η σύνδεση των πολιτιστικών δράσεων με τα μνημεία της περιοχής αλλά και η τοποθέτηση νέου καλλιτεχνικού διευθυντή αποτελούν τις βασικές καινοτομίες του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας που ανοίγει τις πύλες του στις 25 Ιουλίου.

Παρά τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν φέτος λόγω του κορωνοϊού οι διοργανωτές υπογραμμίζουν πως η ποιότητα του προγράμματος δεν έχει επηρεαστεί δεδομένου ότι βασικός στόχος ήταν και παραμένει το Φεστιβάλνα γίνει μοντέλο ανάπτυξης της ευρύτερηςπεριοχής και να αποκτήσει ταυτότητα αντάξια της ιστορίας του τόπου.

Πράγματι, ρίχνοντας κανείς μια ματιά στο πρόγραμμα αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να μην περιλαμβάνει πάρα πολλές παραστάσεις αυτές που προτείνονται, ωστόσο, καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα και φέρουν τις υπογραφές σημαντικών καλλιτεχνών. Το θέατρο αποτελεί τον βασικό κορμό του ενώ δεν λείπουν οι συναυλίες και οι βιωματικές εκδηλώσεις.

«Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, πρέπει επιτέλους να γίνει διεθνές» τόνισε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη της φετινής διοργάνωσης και πρόσθεσε:

«Στόχος μας είναι, την επόμενη χρονιά να έχουμε διεθνείς παραγωγές και, ταυτόχρονα, να προσθέσουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια, με δράσεις μέσα στην πόλη, με τους πολίτες να έχουν ενεργό συμμετοχή, κάτι που μπορεί να είναι και το μεγάλο μας πλεονέκτημα.

Έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο. Φέτος προσπαθούμε να βάλουμε τις βάσεις του και, παρά τη δύσκολη συγκυρία, δεν θα υπολειπόμαστε ούτε σε ποιότητα ούτε σε καλλιτεχνική αξία».

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας έδωσε μεγάλη έμφαση στον ρόλο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Θοδωρή Αμπαζή, ο οποίος έχει αναλάβει αυτή την φιλόδοξη αλλαγή σελίδας της διοργάνωσης.

«Νομίζω ότι πρέπει να παράξουμε πολιτισμό γιατί η Αρχαία Ολυμπία είναι πρωταγωνίστρια σε αυτό. Τουρισμός και πολιτισμός ισούται με Αρχαία Ολυμπία. Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε το βλέπουμε και ως προσπάθεια ανασύστασης και βοήθειας στην τοπική οικονομία.

Δίνουμε κίνητρο σε τουρίστες Έλληνες ή ξένους να επισκεφτούν την Αρχαία Ολυμπία, γιατί πραγματικά είναι η πρωταγωνίστρια στα πολιτιστικά δρώμενα, δίνει την πολιτιστική ταυτότητα όλης της περιφέρειας» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Τουρισμού, κ. Νίκος Κοροβέσης

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ, κ. Δημήτρης Κωσταριάς, παρουσίασε τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, κ. Θεόδωρο Αμπαζή κάνοντας λόγο για έναν πολυβραβευμένο, διακεκριμένο συνθέτη και σκηνοθέτη με μεγάλη καλλιτεχνική και διοικητική εμπειρία. Ο Θεόδωρος Αμπαζής σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία της Ουτρέχτης (1989-1993).

Έχει διατελέσει αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (2016-2019),  καλλιτεχνικός διευθυντής των ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (2013 – 2016) και Καβάλας (2010 – 2013), μέλος του Δ.Σ. της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2016 -2018), ταμίας, γενικός γραμματέας και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου θεάτρου της UNESCO (2004-2010) και φυσικά διδάσκει σκηνική σύνθεση στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών.

«Κάνουμε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που στόχο έχει, όχι μόνο τη δημιουργία σημαντικών καλλιτεχνικών παραστάσεων, αλλά μιας γενικότερης ανάπτυξης της περιοχής μέσω του πολιτισμού.

Από δω και πέρα βάζουμε κάτι καινούργιο, ένα καινούργιο στόχο, δίνουμε ταυτότητα και ξεκινάμε με μεγάλες συνεργασίες, με το Εθνικό Θέατρο, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Ίδρυμα Κακογιάννη, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με τα ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Πάτρας» δήλωσε, με τη σειρά του, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής και συμπλήρωσε:

«Θέλουμε οι ξένοι επισκέπτες να γνωρίζουν ότι, μαζί με την Επίδαυρο υπάρχει και η Ολυμπία, ότι θα μπορούν να βλέπουν θέατρο με αγγλικούς υπέρτιτλους, κάτι που ξεκινά φέτος με τη «Λυσιστράτη» και θα καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάβατο 25 Ιουλίου – 21:00 – Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα)
 

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, τιμά τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη. Η Ορχήστρα θα εκτελέσει πέντε από τους 36 δημοφιλείς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, αλλά και την παγκόσμιας ακτινοβολίας Σουίτα από τον Ζορμπά. Μεσολαβεί, το γεμάτο ένταση Κοντσέρτο για βιολί σε λα ελάσσονα του Μπαχ, με σολίστ τον ραγδαία ανερχόμενο Γιώργο Μπάνο. Στο πόντιουμ, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιαλής.
Τιμή εισιτηρίου: €12 κανονικό – €7 μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό)
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα προηγηθεί μουσικό δρώμενο του Κουιντέτου Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών Metallon στο Αρχαίo Γυμνάσιο Ολυμπίας στις 18:00.

Κυριακή 26 Ιουλίου – 21:00 – Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα)
 

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ – ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ

Σπυρίδωνος Περεσιάδη

Η Γκόλφω είναι η δική μας Ιουλιέτα που ξέρει να αγαπά με τη φύση μιας αληθινής γυναίκας που ξέρει να συγχωρεί με μεγαλοψυχία και ωριμότητα, να μπορεί να περιφρονεί με την ορμή των νιάτων της, αφού ο δρόμος της ζωής της δεν μπορεί να χαραχτεί αλλιώς παρά μέσα από την αγάπη του Τάσου…
Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος
Ερμηνεύουν: Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Μαρία Χρυσανθακοπούλου
Είσοδος Ελεύθερη

27 Ιουλίου – 8 Αυγούστου – Αρχαιολογικός Χώρος
 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
 

Ένα Φάρμακο

Δωρεάν θεατρικό βιωματικό εργαστήριο για ομάδες πολιτών διαφορετικών ηλικιών. Σκοπός του εργαστηρίου αποτελεί η παραγωγή πρωτότυπου δραματουργικού υλικού μέσα από τη σύνθεση προσωπικών βιωμάτων των συμμετεχόντων, με την καθοδήγηση των εισηγητών του σεμιναρίου. Το εργαστήρι θα διεξαχθεί σε υπαίθριους χώρους και με διαφορετική μεθοδολογία. Aναλόγως των ηλικιακών ομάδων των συμμετεχόντων (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες), θα επιχειρηθεί η συστηματική ενασχόληση με το έργο του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» μέσω θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων.
Διδάσκουν: Θοδωρής Αμπαζής (σκηνοθέτης-συνθέτης), Ελεάννα Τσίχλη (σκηνοθέτης), Έλσα Ανδριανού (θεατρολόγος-φιλόλογος-μεταφράστρια), Αγγελική Ντόμπρου (ηθοποιός-θεατροπαιδαγωγός)
Πρόγραμμα εργαστηρίων: παιδικό τμήμα: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 12:00 / εφηβικό & ενηλίκων: Τρίτη – Σάββατο: 17:00 – 20:00
Συμμετοχή Δωρεάν
Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής (με σειρά προτεραιότητας): 26240-22250 (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αρχ. Ολυμπίας – ώρες: 09:00 – 14:00)

Πέμπτη 30 Ιουλίου – 21:00 – Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα)
 

ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ
 

Ο Μικρός Πρίγκιπας
Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Παράσταση για παιδιά βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας», με στοιχεία παραμυθιού, μας ταξιδεύει σ’ έναν φανταστικό κόσμο όπου συναντάμε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, σύμβολα και ιδιοφυείς αλληγορίες.
Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Ντάβαρης
Ερμηνεύουν: Δήμητρα Κωνσταντίνου, Ειρήνη Ευαγγελάτου, Γιάννης Γκοτσόπουλος, Μαρία Γκλαβά, Γιάννης Κολοβός
Παραγωγή: Θεατρική Εταιρεία Αντίμετρο σε συμπαραγωγή με το Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού
Τιμή Εισιτηρίου: € 9 – € 8 (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό)

Κυριακή 2 Αυγούστου – 21:00 – Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα)

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ριχάρδος Β’ Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά
Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Ο Ριχάρδος Β’ υπήρξε ένας από τους πιο αινιγματικούς Άγγλους βασιλιάδες, που μετατράπηκε από τον Σαίξπηρ σε μια συναρπαστική, συγκινητική, μελέτη ενός τραγικού ήρωα και μιας ψυχής ποιητικής. Το έργο «Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» αποτελεί μια πιο συμπυκνωμένη εκδοχή του «Ριχάρδου Β’».
Σκηνοθεσία – δραματουργία – σκηνογραφία: Marlene Kaminsky
Μετάφραση: Κώστας Καρθαίος
Ερμηνεύει: Τάσος Νούσιας
Τιμή Εισιτηρίου: €15 κανονικό – €12 προπώληση-μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό)

Κυριακή 9 Αυγούστου – 21:00 – Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα)

Γιώτα Νέγκα: Με τα μάτια κλειστά

Συναυλία της διάσημης ερμηνεύτριας Γιώτας Νέγκα σε μια πρωτότυπη σύμπραξη με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη.
Τιμή εισιτηρίου: €12 κανονικό – €7 μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό).

Δευτέρα 10 Αυγούστου – 21:00 – Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα)

ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
Δάφνες και Πικροδάφνες
Δημήτρη Κεχαΐδη – Ελένης Χαβιάρα

Το έργο αποτελεί μια οξυδερκή κριτική της σύγχρονης πολιτικής σκηνής, δοσμένη με κωμικό τρόπο. Πρόσωπα έρμαια των παθών τους, φιλόδοξα, ημιμαθή, συνένοχα, που εκβιάζουν, απειλούν και προδίδουν με μεγάλη ευκολία σχέσεις και αξίες, αποτελούν ένα σημαντικό γρανάζι του τοπικού πολιτικού συστήματος.
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Ερμηνεύουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Τάσος Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Θανάσης Πατριαρχέας
Τιμή εισιτηρίου: €20 κανονικό – €15 μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό)

Τρίτη 18 Αυγούστου – 21:00 – Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα)

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ
Βάκχες Ευριπίδη

Εσείς θα δεχόσασταν έναν άνθρωπο που εμφανίζεται λέγοντας ότι είναι θεός και την ίδια στιγμή αποτελεί μέλος της οικογένειάς σας; Οι Βάκχες γράφτηκαν τη τρίτη δεκαετία του πελοποννησιακού πολέμου, όταν η ιστορία είχε «αποχαλινωθεί». Ο Ελληνισμός έζησε τον βαρύτερο συγκλονισμό του από τον οποίο ποτέ πια δεν θα μπορέσει να συνέλθει. Η τραγωδία της τρέλας των Ελλήνων, των αρχόντων και των λαών…
Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Ήμελλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Μυρτώ Αλικάκη, Νίκος Καρδώνης, Νίκη Σερέτη, Ρούλα Πατεράκη.
Τιμή εισιτηρίου: €15 κανονικό – €12 μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό)

Παρασκευή 21 Αυγούστου – 21:00 – Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα) – Παράσταση με αγγλικούς υπέρτιτλους

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Λυσιστράτη Αριστοφάνους

Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του ταμείου δημοσίων πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις.
Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης
Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Ερμηνεύουν: Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Στέλιος Ιακωβίδης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρράς
Τιμή εισιτηρίου: €12 κανονικό – €7 μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό)

Κυριακή 23 Αυγούστου – 21:00 – Αρχαία Ολυμπία (μέσα στην πόλη)

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Α. Ωνάση – πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»
Μικρός οδηγός για υποψήφιους σκοινοβάτες
Στάθης Μαρκόπουλος – Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!

Παράσταση κουκλοθεάτρου για παιδιά και εφήβους βασισμένη στο έργο του Ζαν Ζενέ «Ο Σκοινοβάτης». Κουκλοπαίκτες, μουσικοί και χορευτές δίνουν ζωή στις χειροποίητες μαριονέτες. Πρόκειται για μια πρωτότυπη παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της σαιζόν 2018-19 ως μέρος των ετήσιων παραστάσεων «εκτός των τειχών».
Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 26 Αυγούστου – 21:00 – Αρχαία Ολυμπία (μέσα στην πόλη)

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – Γυμνάσιο ΓΕΛ Βουνάργου
Πρόγραμμα «Το θέατρο στο Νέο Σχολείο»
Antivirus
Από παιδιά για παιδιά

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Γυμνασίου/ΓΕΛ Βουνάργου με το Εθνικό Θέατρο και το πρόγραμμα «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», στο οποίο εντάχθηκαν 20 σχολεία από όλη την Ελλάδα για το έτος 2019-20.  Η συστηματική επαφή της 20μελούς ομάδας εφήβων/μαθητών του σχολείου με το θέατρο, την συγγραφή και τη σκηνοθεσία καθόλη την διάρκεια της χρονιάς, δημιούργησε ένα πρωτότυπο σκηνικό θέαμα με τίτλο «ANTIVIRUS». Μια εφηβική παράσταση με θέμα τον ψηφιακό κόσμο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ανάγκη για επικοινωνία και την απατηλή σιγουριά της ψηφιακής επαφής.
Υπεύθυνη Προγράμματος: Σοφία Βγενοπούλου
Εμψυχώτρια Εθνικού Θεάτρου: Αγγελική Ντόμπρου
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Τζένη Μπίθα

Είσοδος Ελεύθερη