Δήμος Πατρέων: Συναυλία για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Η συναυλία “Σοβιετικοί Συνθέτες” από τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου θα πραγματοποιηθεί  την Τρίτη 7/11/2017, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 20:00, θα είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1917, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Η εναρκτήρια αυτή εκδήλωση θέτει στο επίκεντρο την κλασική μουσική παρουσιάζοντας το έργο κορυφαίων Σοβιετικών συνθετών, που συνδέθηκαν με την κορυφαία μουσική παραγωγή της χώρας, ενώ θα ακολουθήσουν δυο ακόμα εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο, η μία αφιερωμένη στο χορό και η άλλη στον κινηματογράφο με ένδοξες στιγμές του σοβιετικού κινηματογράφου από κορυφαίους Ρώσους σκηνοθέτες (τριήμερο προβολών).

Αφορμή το σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας που συγκλόνισε τον κόσμο και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια ιστορία του 20ου αιώνα.. Στη διάρκεια των 100 χρόνων μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση που συμπληρώνονται φέτος, τα σύμβολα, οι εικόνες, τα μηνύματα και τα συνθήματα, το πνεύμα, η ορμή, ο δυναμισμός και οι διαστάσεις του τεράστιας αξίας ιστορικού γεγονότος παρέμειναν αναλλοίωτα και επίκαιρα και αποτέλεσαν κεφαλαιώδους σημασίας ορόσημα στη μακραίωνη και πολύμοχθη πορεία των λαών της Γης για την κοινωνική απελευθέρωση.

Κορυφαίοι πνευματικοί άνθρωποι όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, εμπνεόμενος από το κοσμοϊστορικό γεγονός αναφέρει μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του στο βιβλίο του Σ. Γκόπνερ «Η ορμητική άνοδος του Πολιτισμού στην ΕΣΣΔ»: «Το χρέος, το θετικό, κάθε τίμιου σήμερα ανθρώπου είναι: η προσπάθεια να δημιουργηθή ένας κόσμος καλύτερος, όπου να κυριαρχή αυτό που λέμε, φως ή Θεός ή ανήφορος. Την προσπάθεια τούτη, την ηρωική, τη μαρτυρική, ανέλαβε και πραγματοποιεί –αυτή είναι η φοβερή ιστορική της αποστολή- η Σοβιετική Ρουσία. Αυτή είναι σήμερα ο δημιουργικός στρόβιλος, το περιδινούμενο πυραχτωμένο νεφέλωμα, που διαμορφώνεται και συμπυκνώνεται ολοένα και δημιουργεί –αυτή είναι πια η μόνη ελπίδα των ανθρώπων- τον νέο καλύτερο κόσμο».