Βιβλιοπαρουσίαση: Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι
Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και τα Βιβλιοπωλεία Παπαχρίστου «Γωνιά του Βιβλίου» στη Πάτρα, και Δημητρόπουλου «Βιβλιοπανόραμα» στην Αμαλιάδα, και το 1ο Γυμνάσιο Πύργου διοργάνωσαν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Διονύση Π. Σιμόπουλου, Επίτιμου Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο «Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι: Η περιπέτεια της κατάκτησης του διαστήματος».
Οι τρεις εκδηλώσεις έλαβαν χώρα την Πέμπτη και Παρασκευή, 14-15 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας στη Πάτρα, στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας και στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου με ελεύθερη είσοδο. Με τον συγγραφέα συζήτησαν ο Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο καθηγητής Παιδιατρικής Γιώργος Χρούσος, ο μαθηματικός Αθανάσιος Σπέντζας, ο χημικός Δημήτρης Θεοδοσόπουλος ο φυσικός Ηλίας Καλογήρου και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η Μελιώ Κατσιφάρα.
Το νέο αυτό βιβλίο εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την πρώτη επανδρωμένη προσεδάφιση του «Απόλλων 11» στην επιφάνεια της Σελήνης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας «ο εκδότης του Μεταίχμιου Νώντας Παπαγεωργίου είχε την φαεινή ιδέα να μπλέξω στην αφήγηση του βιβλίου και τις δικές μου προσωπικές εμπειρίες από εκείνη την περίοδο, αφού την εποχή εκείνη έγραφα διάφορα σχετικά άρθρα για μια Αθηναϊκή εφημερίδα. Έτσι προέκυψε ένα σύνθετο βιβλίο όπου περιγράφεται η πορεία του ανθρώπου προς τα άστρα σε συνδυασμό με ορισμένους σταθμούς της προσωπικής και επαγγελματικής μου διαδρομής από την Πάτρα στην Αμερική που συνδέονται με τα διαστημικά γεγονότα εκείνης της εποχής.»
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 15 κύρια κεφάλαια που περιγράφουν τις διάφορες δραστηριότητες του Ανθρώπου στο Διάστημα κατά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η περιγραφή ξεκινάει με τις φανταστικές ιστορίες του Λουκιανού που γράφτηκαν πριν από 2.000 χρόνια αλλά επικεντρώνεται στη σύγχρονη εποχή και στο πρόγραμμα «Απόλλων» και κυρίως στην τριετία από το 1969 έως το 1972.
Την τριετία εκείνη ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολούθησε από τις οθόνες των τηλεοράσεων μια από τις μεγαλύτερες εξερευνήσεις της ανθρώπινης ιστορίας με τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης.
Την εποχή εκείνη με την βοήθεια εκατοντάδων χιλιάδων επιστημόνων, μηχανικών, και τεχνικών, 27 συνολικά αστροναύτες περιφέρθηκαν γύρω από τον φυσικό δορυφόρο της Γης, ενώ 12 απ' αυτούς περπάτησαν και εξερεύνησαν 6 διαφορετικές περιοχές της επιφάνειας της Σελήνης.
Η αρχική έξαψη των εξερευνήσεων αυτών έχει πια περάσει προ πολλού. Κι όμως, εδώ πάνω στη Γη, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν ακόμη και σήμερα τον απέραντο θησαυρό γνώσεων που μας έφεραν οι αστροναύτες του προγράμματος Απόλλων. Έτσι μέσα σε λίγα χρόνια η επιστημονική μελέτη και το πρόγραμμα Απόλλων μετέτρεψαν την Σελήνη από ένα άγνωστο, μακρινό ουράνιο σώμα, σ' ένα οικείο πλέον κόσμο.
Η προετοιμασία των περιεχομένων του βιβλίου ξεκίνησε από την εποχή που οι αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» αποτελούσαν πρωτοσέλιδες ειδήσεις στις εφημερίδες ολόκληρου του κόσμου. Κι αυτό γιατί την εποχή εκείνη, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο συγγραφέας βρίσκονταν κοντά στις εγκαταστάσεις ελέγχου των επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη κι έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να περιγράψει με άρθρα του σε μια Αθηναϊκή εφημερίδα την προετοιμασία και τα αποτελέσματα των αποστολών αυτών. Το περιεχόμενο του βιβλίου βασίζεται εκτενέστατα στις παλιές εκείνες ανταποκρίσεις του κ. Σιμόπουλου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και το Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον.
Στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου συνεχίζεται η περιγραφή των Διαστημικών Αποστολών από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, στη διάρκεια δηλαδή της χρονικής περιόδου που ο συγγραφέας είχε την διεύθυνση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου και μέχρι τις μέρες μας καθώς ο Άνθρωπος ετοιμάζεται να επιστρέψει, για πάντα πλέον, στον φυσικό μας δορυφόρο κι ακόμη πιο πέρα.
Η περιγραφή αυτή περιλαμβάνει, σύντομα αλλά περιεκτικά, τις δραστηριότητες των Διαστημικών Λεωφορείων τα τελευταία 30 χρόνια, την εκπαίδευση και τις συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών στο Διάστημα, την εμφάνιση και την εξέλιξη των Διαστημικών Σταθμών (Σαλυούτ, Σκάυλαμπ, Μιρ και Διεθνής Διαστημικός Σταθμός), την προσφορά των απογόνων του Σπούτνικ για την καλυτέρευση της ζωής πάνω στη Γη, τις ανακαλύψεις των τροχιακών μας αστεροσκοπείων για το Σύμπαν και τις περιπέτειες των «πρεσβευτών του ανθρώπου» στους πλανήτες και στους δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος.