Αύξηση 30% της ζημιάς στο Διεθνές Φεστιβάλ το 2018

Λένε πως ο πολιτισμός είναι «ακριβό άθλημα» και για τον Δήμο Πατρέων τα τρία τουλάχιστον τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί πανάκριβο.

Ο λόγος για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, καθώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού δόθηκαν οι απολογισμοί του θεσμού για τα έτη 2016, 2017 και 2018.

Αν και η αντιπολίτευση είχε ζητήσει επανειλημμένως τα απολογιστικά στοιχεία του Φεστιβάλ για τις χρονιές 2016 και 2017, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, ο Οργανισμός αποφάσισε να τους τα παρουσιάσει μόλις πριν από λίγες ημέρες μαζί με αυτά του 2018.

Και από ό,τι φαίνεται από τα στοιχεία και οι τρεις χρονιές σημειώνουν ζημία όσον αφορά στα έσοδα από τις εκδηλώσεις με κατακόρυφη πτώση των εσόδων και ζημιογόνο απολογισμό.

Μάλιστα, ακόμα και οι λεγόμενες «μεγάλες» εκδηλώσεις φαίνεται να βάζουν τον Δήμο μέσα, ενώ το κοινό δείχνει την προτίμησή του στο θέατρο, αφήνοντας πίσω τις μουσικές εκδηλώσεις, οι οποίες κατά παράδοση αποτελούν τον βασικό κορμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Ξεκινώντας με τη διοργάνωση του 2016, βλέπουμε σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν να εμφανίζεται ζημιά ύψους 104.220 ευρώ περίπου με όλες τις εκδηλώσεις να έχουν αρνητικό πρόσημο.

Σε ένα σχετικά φτωχό πρόγραμμα 27 εκδηλώσεων, όσες εκδηλώσεις δεν κόστισαν έφεραν μηδέν κέρδη, με σημαντικά ονόματα να μην φαίνεται να στέκονται αρκετά για να προσφέρουν τα απαραίτητα έσοδα στο Φεστιβάλ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα το 1ο World Music Festival που παρουσίασε ζημία 19.987 ευρώ, τη συναυλία αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με -10.681, τη συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με ζημία 10.455 ευρώ και τη συναυλία του Πετρολούκα Χαλκιά με ζημία 9.840 ευρώ.

Η απορία που δημιουργείται είναι το γεγονός πως ενώ μιλάμε για γνωστούς καταξιωμένους καλλιτέχνες, το ταμείο εμφανίζεται μείον.

Ιδια, όσον αφορά στα οικονομικά, είναι και η εικόνα για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας του 2017, με τη ζημία στα έσοδα να φτάνει περίπου τις 150.000 ευρώ (και για την ακρίβεια 147, 884 ευρώ), παρουσιάζοντας αύξηση χρέους περίπου 50%.

Το 2017, μαζί με την ενότητα «Φεστιβάλ στις Γειτονιές», είχαμε 50 εκδηλώσεις με αρκετές από αυτές να έχουν ελεύθερη είσοδο.

Εδώ την «πρωτοκαθεδρία» στο αρνητικό πρόσημο κρατάει η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου με 14.896 ευρώ, εκδήλωση η οποία μάλιστα αποτέλεσε και την επίσημη πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Αντίθετα, έσοδα παρουσίασαν οι συναυλίες των Ελεονώρας Ζουγανέλη, Γιάννη Κότσιρα και Βασίλη Παπακωνσταντίνου αλλά και θεατρικές παραστάσεις, όπως «Το Ψέμα», η παιδική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη, η «Ιφιγένεια», οι «Επτά επί Θήβας» του ΚΘΒΕ, η παράσταση με θέμα τη ζωή της Εντίθ Πιάφ και το «The Moscow Ballet».

Ερχόμενοι στο 2018, βλέπουμε μία περαιτέρω αύξηση της ζημίας που αγγίζει τα 198,842 ευρώ, παρουσιάζοντας 30% αύξηση σε σχέση με το 2017!