Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας σχετικά με τη συμπλήρωση των 27 χρόνων από την δολοφονία του αγωνιστή της Αριστεράς Νίκου Τεμπονέρα

Το φθινόπωρο του 1990, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοινώνει ένα νεοφιλελεύθερης κοπής πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που προβλέπει μεταξύ άλλων λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας κ.α.

Ο εκπαιδευτικός, μαθητικός και φοιτητικός κόσμος αντιδρά και λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων πάνω από τα μισά σχολεία της χώρας τελούν υπό κατάληψη, σε έναν άνευ προηγουμένου εκπαιδευτικό ξεσηκωμό.

Η κυβέρνηση απειλεί τους μαθητές ότι θα επαναλάβουν την χρονιά αν δεν σπάσουν οι καταλήψεις. Καλούν τους καθηγητές να περνάνε απουσίες και να αφήσουν χιλιάδες μαθητές στην ίδια τάξη, ενώ παράλληλα κυκλοφορεί η φημολογία ότι ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ θα προσπαθήσει να σπάσει τις καταλήψεις μετά το τέλος των διακοπών με οποιοδήποτε τρόπο.

Η ΟΛΜΕ κηρύσσει στάση εργασίας και καλεί τους καθηγητές να βρίσκονται έξω από τα σχολεία ώστε να αποτρέψουν πιθανά επεισόδια.

Ένα από τα σχολεία που τελούν υπό κατάληξη είναι το 3ο Λύκειο Πατρών. Στις 8 Ιανουαρίου μια ομάδα ΟΝΝΕΔιτών, με επικεφαλής τον Ιωάννη Καλαμπόκα, αφού πρώτα έχει αποτυχημένα προσπαθήσει να σπάσει την κατάληψη στο Πολυκλαδικό Λύκειο, επιτίθεται με σιδερολοστούς και καδρόνια στο υπό κατάληψη λύκειο. Δίπλα στους μαθητές βρισκόταν ο καθηγητής μαθηματικών ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ, που πέφτει αναίσθητος από το χέρι του Καλαμπόκα, και μεταφέρεται κλινικά νεκρός στο νοσοκομείο όπου το πρωί της επόμενης μέρας παύουν όλες οι ζωτικές του λειτουργίες.

Τον θάνατο του ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ακολούθησαν μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα, και ένα κρεσέντο καταστολής των δυνάμεων της αστυνομίας εναντίον τους, ώσπου η κυβέρνηση υποχώρησε τελικά μπροστά στην δυναμική του κινήματος.

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ πλήρωσε με την ζωή τους την αντίσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκπαιδευτικού κόσμου στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να επιβάλλει στην εκπαίδευση.

Ο εκπαιδευτικός κόσμος, πιστός στις παραδόσεις του, θα μάχεται πάντα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για την παιδεία των λίγων και εκλεκτών, περιφρουρώντας το δικαίωμα των παιδιών του λαού μας στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Το παρελθόν μας διδάσκει.

Η μνήμη είναι η δύναμη μας.

Η ενότητα η παρακαταθήκη των αγώνων μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9/1/2017 ΚΑΙ ΩΡΑ 6:00 Μ.Μ. ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ.

ΖΕΙ, ΖΕΙ, Ο ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ…