Τζανάκος: Κενά στην ενημέρωση των κατοίκων Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βραχναϊίκων

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Πάτρα η Δική μας Πόλη" Νίκος Τζανάκος σε ανοικτή επιστολή του προς τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη κάνει λόγο για σημαντικά κενά, στην ενημέρωση των κατοίκων Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βραχναϊίκων.

Συγκεκριμένα στην ανοικτή επιστολή αναφέρεται: 

"Είναι γεγονός πως η πορεία της διαβούλευσης, ξεκίνησε με κεντρική Παρουσίαση στα Βραχναίϊκα και ανάρτηση όλων των μελετών και χαρτών στο Διαδίκτυο. Η Υπηρεσία ενημέρωσε όσους από τους ενδιαφερόμενους έδειξαν από μόνοι τους ενδιαφέρον, για την πορεία του ΓΠΣ και τα στοιχεία της Μελέτης.

Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, είχαμε τονίσει την ανάγκη της ενημέρωσης πόρτα-πόρτα των κατοίκων, όπως είχε συμβεί στους οικισμούς του πρώην Δήμου Πατρέων, στην περίπτωση του Γ.Π.Σ. του 2011, όμως από όσο γνωρίζουμε, στην περίπτωση των Βραχναιίκων, δεν έγιναν συγκεντρώσεις στα Τσουκαλαίϊκα, Καμίνια και Θεριανό, με αποτέλεσμα εκεί η ενημέρωση να είναι ελλιπέστατη, γεγονός που τεκμαίρεται και από τις μέχρι σήμερα ελάχιστες προτάσεις που έχουν υποβληθεί.

Η Υπηρεσία και το Μελετητικό Γραφείο, ενημέρωσαν πρόσφατα, κατόπιν πρόσκλησης του Τοπικού Προέδρου της ΤΚ Καμινίων, τους κατοίκους εκεί.

Τέτοιου είδους συναντήσεις, θα έπρεπε να έχουν προγραμματισθεί από την Δημοτική Αρχή, που έχει την ευθύνη εκπόνησης του έργου, μέσα στο δίμηνο της Διαβούλευσης, και όχι 1 ½ μήνα μετά την λήξη της δίμηνης διαβούλευσης, ώστε όλοι οι κάτοικοι να είναι ενήμεροι, για ένα τόσο σοβαρό θέμα…

Συντελεστής Δόμησης

Ο πρώην Δήμος Βραχναιίκων, αποτελείται από οικισμούς που έχουν κατοικηθεί κυρίως μετά το 1850, όπου κάτοικοι ορεινών χωριών, μετέβησαν κυρίως από την περιοχή των Καλαβρύτων και μετοίκησαν εκεί, για να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της σταφίδας. Οι περισσότεροι κλήροι στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και εντός οικισμών, είναι μικροί έως μεσαίοι και αποτελούν γήπεδα, τα οποία έχουν προκύψει από πολλαπλές κατατμήσεις.

Αποτελεί λοιπόν πρόβλημα ο προτεινόμενος μέσος συντελεστής Δόμησης, που είναι της τάξης του 0,4 καθώς οι μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, θα θιγούν άμεσα. Η πρόταση μας,  είναι για τα μικρά και μεσαία οικόπεδα, ένας συντελεστής δόμησης, της τάξης του 0,8 και για τα υπόλοιπα το 0,4. Εναλλακτική πρόταση θα ήταν η διατήρηση των οικισμών, με τα τρέχοντα χαρακτηριστικά τους,  άρθρο 30 Ν. 4269, εφόσον με αυτή την επιλογή, συνεχίζει να ισχύει το ΦΕΚ 289/2011.

Κατάργηση Ζώνης 800 μέτρων στο Θεριανό

Η πρόταση μας σε αυτή την περίπτωση, την οποία ήδη βιώσαμε σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο με την περίπτωση της Θέας, είναι τα γήπεδα εκτός της οριοθετημένης ζώνης του οικισμού που προτείνεται εντός όμως της ζώνης των 800 μέτρων, να παραμείνουν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα, με τις διατάξεις που θα οικοδομούνται και αυτά που θα ανήκουν στην οριοθετημένη ζώνη και να δοθεί μεταβατική διάταξη διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών, για όλα τα γήπεδα εντός της ζώνης των 800 μέτρων, αλλά εκτός του νέου οριοθετημένου οικισμού, ώστε να τακτοποιήσουν εκεί οι κάτοικοι τις ιδιοκτησίες τους και τις όποιες τυχόν οικοδομές ή κατατμήσεις είχαν σκοπό να κάνουν, ώστε να λάβουν την ανωτέρω παρέκκλιση και να μην αποκλεισθούν από το ΓΠΣ.

Επεκτάσεις Οικισμών

Πρέπει να επανεξεταστεί η πρόταση για επέκταση μόνο (διπλασιασμός) στον  οικισμό του Μονοδενδρίου (υπάρχον οικισμός 199,22 στρ – προτεινόμενη επέκταση 210,78 στρ)  καθώς μονοπωλείται σε ένα μόνο οικισμό, το όριο των οικιστικών επεκτάσεων  όλου του ΓΠΣ και προτείνουμε να επεκταθούν οικιστικά και τα Καμίνια, τα οποία βρίσκονται σε κορεσμό και προβλέπεται αλλά και τα Τσουκαλαίικα, για ενίσχυση της ανάπτυξης σε όλη την Νότια Ενότητα του Δήμου Πατρέων. Με τις προτάσεις της Μελέτης η ενότητα Βραχναίικα-Μονοδένδρι μετά την προτεινόμενη πολεοδόμηση θα είναι 1930,77 στρ. όταν η Νότια Ενότητα Καμίνια-Τσουκαλαίικα, θα παραμένει στάσιμη και σταδιακά θα υποβαθμισθεί.

Κατάργηση παρεκκλίσεων 

Θεωρούμε πως η  κατεύθυνση της κατάργησης των παρεκκλίσεων,   δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε περιοχές οι οποίες έχουν αναπτυχθεί ή μπορούν να αναπτυχθούν με αυτή την μέθοδο. Αναφερόμαστε για παράδειγμα για τις ιδιοκτησίες, με πρόσωπο σε Εθνικό Δίκτυο, Επαρχιακό Δίκτυο, Σιδηροδρομική Γραμμή, το οποίο διασχίζει όλη την περιοχή των οικισμών των Βραχναιίκων και έχουν έκταση μικρότερη απο 4 στρέμματα και λοιπές προϋποθέσεις (παλαιότητα τίτλων, πρόσωπο κ.λ.π). Θεωρούμε ότι η διατήρηση των παρεκκλίσεων στα γήπεδα αυτά, είναι απαραίτητη, καθώς θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής. Είναι γεγονός ότι μεγάλες αξιοποιήσιμες ιδιοκτησίες, εκτός σχεδίου, ειδικά κοντά στους οικισμούς, δεν υπάρχουν, κυρίως λόγω της κατάτμησης αυτών, από γενιά σε γενιά, αλλά και από τις αλλεπάλληλες απαλλοτριώσεις, κυρίως των Εθνικών-Επαρχιακών Οδών με κύριους δρόμους, κόμβους, service roads κ.λ.π.. 

Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας

Μας προβληματίζει ο χαρακτηρισμός Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, της περιοχής ΠΕΠΔ1, η οποία βέβαια δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς φαίνεται να απαιτείται για κάθε δραστηριότητα, η βεβαίωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι τόσο από τα στοιχεία της Α΄ Φάσης, όσο και από τα στοιχεία της Β΄ Φάσης, δεν προκύπτει ότι η περιοχή ΠΕΠΔ1 στο σύνολο της, έχει τα χαρακτηριστικά της Γεωργικής Υψηλής Παραγωγικότητας και αυτό αναδεικνύει και ο Μελετητής. Διερεύνηση αν χρειάζεται πρέπει να απαιτείται, όπως προκύπτει και από την Μελέτη, μόνο σε ζώνη εκατέρωθεν του Πείρου ποταμού, με κύριο κριτήριο το νερό.

Ρήγματα και ζώνες αποκλεισμού εκατέρωθεν ρηγμάτων

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην πρόταση, για αποκλεισμό της δόμησης, εκατέρωθεν των ρηγμάτων, που προτείνετε στην Πολεοδομική Μελέτη, καθώς αυτό δεν αναφέρεται στην γεωλογική μελέτη, όπου ξεκάθαρα τονίζεται ότι η Δόμηση επιτρέπεται, ύστερα από ειδική γεωτεχνική μελέτη. Καθώς το θέμα των ρηγμάτων είναι σοβαρό, θεωρούμε πως πρέπει να διερευνηθεί η περίπτωση, πριν τη δημιουργία μιας κατασκευής, να είναι απαραίτητη η γεωτεχνική μελέτη, σε επίπεδο οικοπέδου, για να επιτρέπεται η Δόμηση και στις εντός και στις εκτός σχεδίου περιοχές.  

Ειδικό Χωρικό Σχέδιο

Σχετικά με το Ε.Χ.Σ. που προτείνεται στην περιοχή των Καμινίων, μας προβληματίζει ο καθορισμός των χρήσεων και τα μεγέθη που προβλέπονται εκεί (συντελεστής δόμησης 0,2) παρότι από το Τεύχος ΙΙ στο Τεύχος ΙΙΙ της μελέτης της Α΄ Φάσης τα μεγέθη μειώθηκαν πολύ. Προτείνουμε την χρήση της περιοχής όπως την είχαν ζητήσει αρχικά οι τοπικές αρχές των Καμινίων και Θεριανού, δηλαδή έναν πολύ-χώρο σε επίπεδο υπέρ πάρκου αναψυχής – πράσινου - αθλητισμού  το οποίο μπορεί να συνδυαστεί παράλληλα με  ποδηλασία, ιππασία, περιπατητικές διαδρομές  και υπαίθριες εκθέσεις,  όπου λόγω της μεγάλης έκτασης της περιοχής, οι χρήσεις αυτές θα μπορούν να αναπτύσσονται ανεξάρτητα, δημιουργώντας ένα αξιόλογο πολύ-επίπεδο πόλο έλξης, όχι μόνο για τα Βραχναιικα, αλλά για όλη την Περιοχή των Πατρών. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε το γεγονός ότι το εν λόγω ακίνητο, θα πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και εμείς με τις ανωτέρω προτεινόμενες χρήσεις που καλούμαστε να υιοθετήσουμε, θα προσδιορίσουμε στην ουσία και την εμπορική του αξία.

Αποστάσεις από κοιμητήρια

Θεωρούμε μεγάλες τις αποστάσεις για πολεοδόμηση, των περιοχών γύρω από τα κοιμητήρια, στα 250 μέτρα, καθώς οι θιγόμενες ιδιοκτησίες, σε  όλους τους οικισμούς είναι εκατοντάδες και δεν έχουν καθοριστεί, πλην της περίπτωσης των Τσουκαλαίικων, άλλοι χώροι για μετεγκατάσταση των υπαρχόντων κοιμητηρίων και προτείνουμε σε όλες τις περιπτώσεις, να μειωθεί η απόσταση στα  20 μέτρα, αφού στην ουσία συζητάμε για κοιμητήρια εντός κατοικήσιμων περιοχών, μετά από τις απαιτούμενες μελέτες, που θα πρέπει να μπουν σε Α προτεραιότητα. 

Οδικά Δίκτυα – Σιδηροδρομική Γραμμή

Όσον αφορά τα οδικά δίκτυα, είναι γνωστή σε όλους, η διεκδίκηση της Νότιας Χάραξης. Θα πρέπει εστιάσουμε και στη νέα χάραξη της  Σιδηροδρομικής Γραμμής και να απαιτήσουμε την μεταφορά της, από όλο το μήκος των Βραχναίικων.

Κατατμήσεις στις εκτός σχεδίου περιοχές

Το θέμα των κατατμήσεων, στις εκτός σχεδίου περιοχές, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο  και κατά την συζήτηση της Α΄ Φάσης του ΓΠΣ. Άποψη μας είναι ότι καθώς ο κλήρος είναι ιδιαίτερα μικρός και δεν υπάρχουν γαίες υψηλής παραγωγικότητας, η κατάτμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές να γίνει 6 στρέμματα από τα 8.

Μελέτη Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΠΕ)

Θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση της Διαβούλευσης, θα έπρεπε να υπάρχει και η Μελέτη ΣΠΕ, η οποία όπως μάθαμε είναι στην προϊστάμενη Υπηρεσία, για να εκφράσει απόψεις και στην συνέχεια θα τεθεί μόνη της για Διαβούλευση.

Απαιτείται πλήρης Ενημέρωση των κατοίκων.

   Θεωρούμε πως η ίδια η Δημοτική Αρχή, η Υπηρεσία και οι Μελετητές, αντελήφθησαν πως ενώ τυπικά έχει λήξει η διαβούλευση, τα κενά στην ενημέρωση των κατοίκων είναι σημαντικά. Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που πραγματοποιούν ακόμα συναντήσεις με κατοίκους και περιοχές.

   Θα πρέπει απαραίτητα στην παρούσα φάση, να κατατεθούν απόψεις από όλα τα Τοπικά Συμβούλια του πρώην Δήμου Βραχναιίκων και επομένως η Διαβούλευση, θα πρέπει να συνεχισθεί σιωπηρά ή με επίσημη παράταση, γεγονός που προβλέπεται από την νομοθεσία, ώσπου να γίνει πλήρης ενημέρωση των κατοίκων, για την Μελέτη του ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ.

Είναι σημαντικό, να μην επαναληφθούν, τα λάθη και οι παραλήψεις, που παρατηρήθηκαν στην περίπτωση του Γ.Π.Σ. της Μεσσάτιδας."