Συνεχείς κινητοποιήσεις για την οικονομική ασφυξία των Δήμων - Στην πρωτεύουσα ο Γιάννης Δημαράς

Ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς και οι Αντιδήμαρχοι Αχιλλέας Γεωργακόπουλος και Βασίλης Λοτσάρης, συμμετείχαν σήμερα το πρωί, εκπροσωπώντας τον Δήμο Πατρέων, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι Δήμαρχοι της χώρας στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, εξαιτίας της «τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση», μετά την εφαρμογή της μονόπλευρης και σκληρής λιτότητας. Κατάσταση, που οδήγησε και στην απόφαση για διήμερη αναστολή λειτουργίας των Δήμων, όπως και του Δήμου Πατρεών.

Μετά την πορεία ακολούθησαν συναντήσεις του προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔ), με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Οι συναντήσεις με τους δύο υπουργούς απέβησαν άκαρπες, καθώς και οι δύο υπουργοί, δεν ικανοποίησαν το αίτημα των Δημάρχων, που είναι η αναστολή των περικοπών, που οδηγούν στην εξόντωση των Δήμων, λέγοντάς τους ότι η όποια συζήτηση, οικονομικού περιεχομένου, θα γίνει μετά την αξιολόγηση της τρόικας και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Αύριο (Πέμπτη), στη 1 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΚΕΔ για να εκτιμήσει τα αποτελέσματα από τις απογοητευτικές συναντήσεις με τους δύο υπουργούς και να αποφασίσει για τις περαιτέρω δράσεις και πρωτοβουλίες των Δημάρχων.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, μαζί με το σύνολο της Δημοτικής Αρχής, αναλόγως του αποτελέσματος της συνεδρίασης, θα αποφασίσουν και το πώς θα κινηθούν από δω και πέρα, δεδομένης της τραγικής οικονομικής κατάστασης.

Ο ίδιος ο κ. Δημαράς, την απέδωσε ήδη από τις προηγούμενες μέρες, με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, τονίζοντας: «Ο Δήμος μας, όπως όλοι οι Δήμοι της χώρας, με τις αλλεπάλληλες περικοπές των χρημάτων που δικαιούνται, οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία αδυνατώντας να προσφέρουν ακόμα και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες.

Σε λίγες ημέρες

-δεν θα υπάρχουν χρήματα για να κινηθούν τα απορριμματοφόρα. Τα σκουπίδια θα πνίξουν την πόλη μας.

-δεν θα υπάρχουν χρήματα για να λειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

-δεν θα υπάρχουν χρήματα όχι μόνον για σημαντικά έργα που έχει ανάγκη η πόλη μας, αλλά ούτε για τη στοιχειώδη φροντίδα των πλατειών και των κοινόχρηστων χώρων.

-δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για να πληρωθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν ούτε οι υπηρεσίες έκδοσης πιστοποιητικών. Η κατάρρευση είναι πλήρης».