Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αλέξανδρο Κουτσούρη πραγματοποίησε στα Γραφεία της Περιφέρειας ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, με κύριο θέμα συζήτησης το μέλλον των Ερευνητικών Ινστιτούτων του αγροτικού τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Το θέμα τέθηκε στο επίκεντρο μετά τις τελευταίες αρνητικές, για την Περιφέρεια, εξελίξεις από την εφαρμογή του νέου Οργανισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με τον οποίον, όχι μόνο η Δυτική, αλλά ολόκληρη η Νότια Ελλάδα τέθηκε στο περιθώριο της αγροτικής έρευνας λόγω της προαποφασισμένης υπολειτουργίας ή και της οριστικής διακοπής λειτουργίας όλων των Ερευνητικών Κέντρων της περιοχής, ένα ζήτημα για το οποίο έχει παρέμβει πολλές φορές, ζητώντας άμεση λύση, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Γεώργιος Καρέτσος, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βασίλης Μιχαλόπουλος, ως βασικός εισηγητής του θέματος για την επιβεβλημένη στελέχωση και τη σωστή λειτουργία των ερευνητικών δομών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως επίσης και για την ορθή χρήση και διαχείριση των ακινήτων (κτιριακές εγκαταστάσεις και αγροκτήματα) του Οργανισμού.
Στόχος να υπάρξει ουσιαστική προσφορά στην εκπαίδευση και πληροφόρηση των αγροτών, στην αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας και στην ποιότητα και ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλατανιάς αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες προσπάθειες της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων, τις επιστολές και τη στήριξη του ίδιου του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και του πρόσφατου ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την ανασύσταση των Ερευνητικών αυτών Κέντρων και τη λειτουργία τους σε μια νέα βάση, σύμφωνα με τις διαμορφούμενες συνθήκες της αγροτικής οικονομίας και του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Κουτσούρης, αφού αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα και την ορθότητα των θέσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το θέμα αυτό, δεσμεύτηκε για την άμεση στελέχωση με επαρκές προσωπικό του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Πάτρας, όπως επίσης και για την στελέχωση και ουσιαστικά την επαναλειτουργία του Ινστιτούτου Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου Κόροιβου Ηλείας.
Όσον αφορά την επαναλειτουργία του πρώην Καπνικού Σταθμού Αγρινίου με νέα ταυτότητα, που περιλαμβάνεται στις βασικές διεκδικήσεις της ΠΔΕ, ο κ. Κουτσούρης πρότεινε να συζητηθεί σε επόμενο στάδιο με την ύπαρξη εμπεριστατωμένης μελέτης για την ταυτότητα και την οικονομική διάσταση της λειτουργίας του.
Υπήρξε, επίσης, συμφωνία για την αναγκαία πραγματοποίηση άμεσης συνέργειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπονίας Αμαλιάδας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Ομάδων Παραγωγών και ομάδων Γεωπόνων για την ανάπτυξη πειραματικών και επιδεικτικών αγροκτημάτων στις προαναφερθείσες ερευνητικές δομές ώστε η έρευνα και η παραγωγική καινοτομία, μέσω σωστής εκπαίδευσης και ενημέρωσης, να εφαρμοστούν άμεσα από τους παραγωγούς της περιοχής.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλατανιάς δήλωσε: «Ο μακροχρόνιος αγώνας του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, του Περιφερειακού Συμβουλίου και γενικά όλων των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ανάπτυξη της αγροτικής έρευνας στην περιοχής μας αρχίζει να δικαιώνεται. Ο προγραμματισμός του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν είναι πλέον η υποβάθμιση και η κατάργηση των Ερευνητικών Κέντρων, αλλά η στελέχωση και η άμεση αναβαθμισμένη επαναλειτουργία των Ινστιτούτων της Πάτρας και του Κόροιβου Ηλείας, ενώ σε επόμενη φάση ελπίζουμε και στην επαναλειτουργία του πρώην Καπνικού Σταθμού Αιτωλοακαρνανίας με νέα ταυτότητα. Επίσης η συνέργεια του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κρίθηκε ομόφωνα αναγκαία. Παράλληλα, η παραχώρηση των αγροκτημάτων των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για καθοδηγούμενη εφαρμογή καινοτόμων παραγωγικών διαδικασιών, σε Ομάδες Παραγωγών και Γεωτεχνικούς, δίνει σε αυτούς τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην εφαρμοσμένη έρευνα αλλά και στην αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματός τους»
Και κατέληξε ο κ. Πλατανιάς: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κουτσούρη για την κατανόηση των υπαρχόντων προβλημάτων καθώς και την βοήθεια και συμβολή του στη μεγάλη προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής για την αναβάθμιση της Αγροτικής Έρευνας και Καινοτομίας στην περιοχή μας».