Συνάντηση τοπικών αρχόντων - Κοινή δράση στα προβλήματα της Δυτικής Αχαϊας

Συνάντηση με τους Δημάρχους της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου κ.κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλο και Θάνο Καρπή είχε χθες (Τετάρτη) το μεσημέρι ο Δήμαρχος της Πάτρας κ. Γιάννης Δημαράς. Η συνάντηση έγινε στο Δημαρχείο της Πάτρας με αντικείμενο συζήτησης τα οικονομικά των Δήμων, το θέμα της διαχείρισης των υδάτων του Φράγματος Πείρου- Παραπείρου και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Δημαράς, Παναγιωτόπουλος και Καρπής, συζήτησαν εκτενώς για το τεράστιο πρόβλημα με τα οικονομικά των Δήμων και την άμεση απειλή να οδηγηθούν σε αδυναμία κάλυψης ακόμη και των ανελαστικών δαπανών τους και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ακόμη πιο έντονη αντίδραση απέναντι στην κυβέρνηση με συντονισμένη δράση, καθώς από τις έως τώρα κινητοποιήσεις δεν υπήρξε κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Οι κ.κ. Δημαράς, Παναγιωτόπουλος και Καρπής συζήτησαν επίσης το μεγάλο πρόβλημα που ανακύπτει με την τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του Καλλικράτη, η οποία προβλέπει τη συγκρότηση Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ) ο οποίος σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα θα αποτελείται από 45 μέλη που θα εκπροσωπούν 38 παρατάξεις. Οι τρεις Δήμαρχοι συμφώνησαν ότι θα πρόκειται περί ενός δυσκίνητου οργάνου που θα προκαλέσει σύγχυση και δυσλειτουργία, με ό,τι επακόλουθο αυτό θα έχει στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ιδίως αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι οι τρεις νομοί της Περιφέρειας έχουν ήδη κάνει το σχεδιασμό τους και έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για τα Εργοστάσια Επεξεργασίας Απορριμμάτων  που θα γίνουν ανά νομό, τους ΧΥΤΑ, τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κ.α.

Οι Δήμαρχοι Πάτρας, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου συμφώνησαν να θέσουν το θέμα στην ΚΕΔ, ζητώντας να αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη.

Ωστόσο ο  κ. Δημαράς ως Δήμαρχος της  μεγαλύτερης πόλης της Δυτικής Ελλάδας θα συγκαλέσει σε 15 μέρες το Δ.Σ. του νέου περιφερειακού οργάνου, στο οποίο επίσης θα θέσει το θέμα, όπως θα πράξει και στη συνεδρίαση της ΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των υδάτων του Φράγματος Πείρου Παραπείρου, οι τρεις Δήμαρχοι συμφώνησαν στην ανάγκη σύστασης και λειτουργίας ενός κοινού φορέα διαχείρισης  υδάτων του φράγματος, στο οποίο θα πρέπει, όπως τόνισαν, την πλειοψηφία να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξετάστηκαν αρκετές  εναλλακτικές λύσεις και θα καταλήξουν άμεσα σε μια από κοινού πρόταση.