Σία Αναγνωστοπούλου: Αλλοιώνουν συστηματικά την επιτυχή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

 "Δεν φοβόμαστε την αυτοκριτική, ωστόσο υπάρχουν δυο δεδομένα για την ήττα των ευρωεκλογών: Η πρώτη ότι οι δυνάμεις της αντιδρασης πρόλαβαν να ανασυνταχθούν και με έναν πόλεμο φθοράς καταφέρνουν να αλλοιώνουν την επιτυχή πραγματικότητσ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη ότι δεν είναι δυνατόν τα κόμματα που έφεραν μνημόνια και κρίση να εμφανίζονται σαν σωτήρες της δικής τους καταστροφής". 

Μιλάμε με τη  κυρία Σία Αναγνωστοπούλου η οποία απαντά σε τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα: 

1.  Κυρία Αναγνωστοπούλου ο Ερντογάν, αν και πολλαπλά λαβωμένος, δείχνει να ετοιμάζεται για γεωτρήσεις κοντά στο Καστελόριζο. Είναι έτσι; Είστε Ιστορικός, έχετε διδάξει επί μία δεκαετία Τουρκικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Πώς νομίζετε ότι θα πρέπει να διαχειριστεί η χώρα την αυταρχικότητα του;

Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί το παραμικρό. Όπως έχει ειπωθεί σε όλους τους τόνους, όλο το τελευταίο διάστημα της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, η Ελλάδα που βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση, τώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Η πολιτική αναθεωρητισμού που ακολουθεί ο Ερντογάν ανοίγει μεγάλα θέματα στη γείτονα χώρα, οδηγεί την Τουρκία σε απομόνωση λόγω των ενεργειών της, λόγω της έλλειψης συμμαχιών, ενώ οι οξείς τόνοι του Ερντογάν, πολλές φορές για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, την εγκλωβίζουν ασφυκτικά.

Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια άσκησε και ασκεί εξωτερική πολιτική εξωστρέφειας, χάρη στην οποία κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας και φιλίας με χώρες της Βαλκανικής, της ΝΑ Μεσογείου αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εμβληματικό σημείο αυτής της πολιτικής ήταν η επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών που έκλεισε οριστικά τη «μαύρη τρύπα» που επί δεκαετίες είχαμε στα βόρεια σύνορά μας.

Μια περιοχή μεγάλης αστάθειας και πολλών κινδύνων λόγω και της αναθεωρητικής πολιτικής κρατών όπως η Τουρκία. Να υπενθυμίσω ότι η χώρα μας, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατέχει τον πρώτο ρόλο στον έλεγχο του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και όχι η Τουρκία.

Να υπενθυμίσω επίσης, ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε απόφαση για την επιβολή στοχευμένων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, αποτέλεσμα της ελληνικής και της κυπριακής διπλωματίας.

2.  Μετά από πολλά χρόνια η Αχαΐα είχε επιτέλους έναν δικό της άνθρωπο στην κυβέρνηση. Ωστόσο ήταν η πρώτη σας εμπλοκή με την πολιτική συνεπώς έχει αξία να σας ρωτήσω: Λειτουργεί όπως πρέπει η χώρα; Έχει ρυθμούς επίλυσης προβλημάτων που καταντούν να είναι μόνιμα και διαχρονικά; 

Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη η εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο αχαϊκός λαός. Είτε σαν Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, είτε σαν Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών το 2015 όπως και σήμερα, αλλά και σαν βουλευτής, προσπάθησα να υλοποιήσω με συνέπεια την πολιτική αυτής της κυβέρνησης.

Από αυτές τις θέσεις, στα τέσσερα και πλέον χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση στόχευσε με συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές έναν κόσμο που αισθανόταν προδομένος ή περιθωριοποιημένος, προσπάθησε έτσι ώστε η μικρομεσαία τάξη να ανακτήσει την τσαλακωμένη της αξιοπρέπεια και κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.

Στόχος των πολιτικών μας ήταν η απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης, για μπορέσει να σταθεί η κοινωνία όρθια. Θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί περισσότερα; Ναι, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα ανέκτησε πολιτική πρωτοβουλία μόλις τον Αύγουστο του 2018, με την έξοδο από τα μνημόνια.

Στο πρόγραμμά του για την επόμενη τετραετία, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερο βάρος σε νέες, στοχευμένες θεσμικές τομές για το κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Ένας από τους πυλώνες του προγράμματος αυτού είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων κενών σε ανθρώπινο δυναμικό (απότοκο της σκληρής μνημονιακής πολιτικής που μας επιβλήθηκε), σε τομείς πρώτης προτεραιότητας όπως είναι η Δημόσια Παιδεία και η Δημόσια Υγεία.

Την επόμενη μέρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, έχουμε πια την τεχνογνωσία και την εμπειρία να κάνουμε διορθώσεις για να φτιάξουμε το κράτος που θέλουμε, το κράτος που μας αξίζει με όρους διαφάνειας, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα είναι λοιπόν καταστροφικό να επιτρέψουμε να επικρατήσουν οι επιθετικές πολιτικές της ΝΔ που κρύβονται τεχνηέντως πίσω από ένα πολιτικό πρόγραμμα με ασαφείς επικεφαλίδες και κρυφό περιεχόμενο, όπως είναι η παραχώρηση των επικουρικών συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι η έκπτωση των εργασιακών κεκτημένων, όπως είναι η αοριστία της κοστολόγησης των πολιτικών που θα εφαρμόσει.

3.  Πώς εξηγείτε την ήττα των ευρωεκλογών και τι είναι αυτό που θα καθορίσει το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου;

Διαχρονικά βλέπουμε ότι στις ευρωεκλογές η συμμετοχή είναι πιο χαλαρή και συχνά υπάρχει τιμωρητική διάθεση απέναντι στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι απογοητεύθηκαν που δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε περισσότερα, κάποιοι ενήργησαν ίσως με το θυμικό τους.

Λάβαμε το μήνυμα όμως και αναγνωρίζουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Ας μην ξεχνάμε ότι η δική μας Αριστερά δεν φοβήθηκε ποτέ την αυτοκριτική. Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι πρωταγωνιστές (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) αυτής της εθνικής καταστροφής δεν μπορούν ξαφνικά να επιστρέφουν και να ξανασυστήνονται ως σωτήρες της χώρας. Ο πόλεμος που δεχόμαστε εδώ και τεσσεράμισι χρόνια είναι ένας πόλεμος ασύμμετρος, με όλο το μιντιακό σύστημα απέναντί μας.

Το πολιτικό κατεστημένο, όλο αυτό το διάστημα, είχε το χρόνο να αυτορυθμιστεί και να ανασυνταχθεί, όχι όμως για να ασκήσει μια υγιή αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να πετύχει εκ νέου την κατάληψη της εξουσίας με εκδικητικές προθέσεις.

Η ψήφος στη ΝΔ αφενός ανοίγει το δρόμο για να εφαρμοστούν ανεξέλεγκτες, τιμωρητικές πολιτικές ενός σκληρού νεοφιλελευθερισμού, αφετέρου κανονικοποιεί ακροδεξιές ρητορικές ενός χώρου που έχει απεμπολήσει εδώ και καιρό τα θετικά χαρακτηριστικά της ιστορικής συντηρητικής παράταξης από την οποία προέρχεται και έχει μεταλλαχθεί στην πιο απενοχοποιημένη εναλλακτική δεξιά.

Στις 7 Ιουλίου λοιπόν, δεν αναμετρώνται μόνο δυο πολιτικά προγράμματα, αναμετρώνται κυρίως δυο κόσμοι και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει ο ελληνικός λαός.

4.  Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στην πρώτη θέση στην Αχαΐα στις ευρωεκλογές. Που οφείλεται αυτή η επιτυχία; 

Στην Αχαΐα ζήσαμε την κρίση πριν τη ζήσει η υπόλοιπη χώρα. Από το 1985 και μετά, την περίοδο της αποβιομηχανοποίησης, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά, χιλιάδες λουκέτα μπήκαν σε καταστήματα της περιοχής μας, με τις γυναίκες και τους νέους να πλήττονται περισσότερο. Η περιοχή μας, παρότι διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, αντιμετώπισε αυξημένα προβλήματα.

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι επί δεκαετίες αφέθηκε στην τύχη της χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, εξαιτίας της απουσίας πολιτικών για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μια σειρά παρεμβάσεών της τόνωσε την περιοχή με χρηματοδοτήσεις που προήλθαν τόσο από την ορθή χρήση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) όσο και από του ΕΣΠΑ.

Έτσι, δρομολογήθηκε η επίλυση χρόνιων προβλημάτων (λιμάνι, αυτοκινητόδρομος, οδικό δίκτυο, τρένο) που ταλαιπωρούσαν χρόνια τώρα τους συμπολίτες μας. Σχεδιάστηκαν επίσης και υλοποιούνται αποφάσεις που αναβαθμίζουν τον εκπαιδευτικό χάρτη της Αχαΐας με την ενίσχυση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και την επαναλειτουργία τμημάτων των ΤΕΙ, χωρίς να ξεχνάμε και τις υπόλοιπες βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης (Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, ΔΙΕΚ, στη Δυτική Αχαΐα, την Έκθεση Μεταφοράς και Τεχνογνωσίας «Patras IQ», κ.α) για τις οποίες έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, έγιναν στοχευμένες καινοτόμες παρεμβάσεις στον αγροτικό χώρο και την αγροτική οικονομία.

Στην Αχαΐα λοιπόν, οι πολίτες δεν ξεχνούν πότε συνέβησαν αυτά, ούτε ότι αυτές οι αναπτυξιακές πολιτικές έχουν ονοματεπώνυμο και συνέχεια. Το όψιμο ενδιαφέρον της ΝΔ για την περιοχή μας, δεν φαίνεται να πείθει τον αχαϊκό λαό που άλλωστε έδωσε ισχυρό ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαΐου.

Πιστεύω λοιπόν, ότι η Αχαΐα, με την δημοκρατική της παράδοση, θα δώσει και πάλι την πρώτη θέση στον ΣΥΡΙΖΑ.