Περιφερειακό Συμβούλιο: Κατ’ αρχήν «όχι» στα… στρατόπεδα
Άρνηση στην πρόταση Χρυσοχοΐδη και στα μέτρα αποσπασματικού χαρακτήρα, καταγράφηκε και από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής του συνόλου των παρατάξεων, οι οποίες ζήτησαν εφαρμογή, συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής.
Το υπαρκτό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν μπορεί να τίθεται υπό συνθήκες ασφυκτικών χρονικών πλαισίων, χωρίς ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, με μέτρα αποσπασματικού χαρακτήρα και σε μια περίοδο όπου ουσιαστικά η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά. Η θέση αυτή κυριάρχησε και υπερψηφίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεκλήθη το μεσημέρι στην Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας.
Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Γεωργιόπουλος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι «η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν κωφεύει, δεν αποφεύγει την ευθύνη που της αναλογεί ως θεσμικού εκφραστή της κοινωνίας, στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Όλες αυτές τις ημέρες διαβουλεύτηκε με τους θεσμικούς φορείς των τοπικών κοινωνιών, αφουγκράστηκε τις φωνές, τις αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις των πολιτών. Παρακολούθησε τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται σε όλη τη χώρα. Το μεταναστευτικό δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής χρονικής πίεσης ούτε με μέτρα αποσπασματικά που μεταθέτουν το πρόβλημα από τα αστικά κέντρα στην Περιφέρεια».
Και πρόσθεσε: «Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να κληθούν σ’ ένα οργανωμένο διάλογο, σε μία διαβούλευση με βάση μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Αυτή η διαβούλευση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να λάβει χώρα, να εξελιχθεί σε συνθήκες προεκλογικές. Μέσα σε συνθήκες προεκλογικής έντασης υπάρχει ο ορατός κίνδυνος, η προσθήκη αισθημάτων ανασφάλειας, στον ήδη υπάρχοντα κοινωνικό θυμό, να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες τοπικές αντιδράσεις. Ο διάλογος πρέπει να κατατείνει, μέσα από τη συνολική αποτύπωση του προβλήματος, στην εξεύρεση λύσεων προκειμένου να απομειωθούν, αν δεν εξαλειφθούν οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση και διαβίωση των χιλιάδων παράνομων μεταναστών».
Μια ολοκληρωμένη πρόταση μεταναστευτικής πολιτικής, όπως σημειώθηκε, πρέπει να λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως η αναθεώρηση της Συμφωνίας «Δουβλίνο 2» αλλά και η επιδίωξη διακρατικής συμφωνίας με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών.
Άρνηση στην πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταγράφηκε και από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής του συνόλου των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια