Ο Ν. Νικολόπουλος ερωτά την Κυβέρνηση πως θα πατάξει την «Διακίνηση μαύρου χρήματος, διαφθορά και φοροδιαφυγή στην χώρα μας»

Ο Νίκος Ι. Νικολόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας που εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα: «Διακίνηση μαύρου χρήματος, διαφθορά  και φοροδιαφυγή στην χώρα μας», με αφορμή δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στο οποίο παρουσιάζεται η συνέντευξη του Ρ. Μπέικερ, προέδρου της ΜΚΟ «Global Financial Integrity» αλλά και μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου που αναφέρεται εξίσου στο ίδιο θέμα.

Ο Αχαιός Βουλευτής ερωτά την Κυβέρνηση εάν έχει συλλέξει και έχει επεξεργαστεί μαζί με τις Εποπτικές Αρχές τις  αρμόδιες για την διακίνηση μαύρου χρήματος, την διαφθορά  και την φοροδιαφυγή, ανάλογα στοιχεία και διερωτάται εάν έχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτά που παρατίθενται στα προαναφερόμενα άρθρα, και ειδικά τα τεράστια ποσά, ή τα διαψεύδουν και αν τα διαψεύδουν ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία για τις χρονικές περιόδους που αναφέρονται στα δημοσιεύματα.

Παράλληλα, ερωτά πόσες περιπτώσεις μαύρου χρήματος εξετάστηκαν από ποιες Αρχές (Οικονομικές, Δικαστικές, Τράπεζα Ελλάδος κ.α.), ποιες ακριβώς είναι οι ενέργειες αυτές, τι διοικητικές ή ποινικές  ποινές ή πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε όσες διαπιστώθηκαν ως  παράνομες πράξεις, πόσα από τα πρόστιμα ή άλλες χρηματικές ποινές έχουν εισπραχθεί.

Καυτηριάζει με έντονο ύφος την στάση της Κυβέρνησης σε αυτό το θέμα αφού μια ΜΚΟ και ένα Πανεπιστήμιο κατάφεραν να κάνουν εμπεριστατωμένη  μελέτη καταφέρνοντας να προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό το ύψος του διακινούμενου χρήματος και την προέλευσή του, ενώ ο τ. Υφυπουργός Εργασίας δηλώνει χαρακτηριστικά, «ενώ η ίδια με όλα τα μέσα της Κρατικής μηχανής, με στρατιές υπαλλήλων και ειδικών συμβούλων, με χρυσοπληρωμένες διαδοχικές μελέτες, με δεδηλωμένο στόχο και πολυαναγγελθείσα ως πρώτη προτεραιότητα την πάταξη της διακίνησης μαύρου χρήματος και της  φοροδιαφυγής, αγνοεί αυτό που είναι γνωστό παγκοσμίως για την χώρα μας.»

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κινήματος «Αναγέννηση», Νίκος  Νικολόπουλος ρωτάει με νόημα τους αρμόδιους Υπουργούς πως σχεδιάζουν και το σημαντικότερο ΠΟΤΕ οι Εποπτικές και οι Ανεξάρτητες Αρχές να εκμεταλλευτούν τα στοιχεία προς όφελος της χώρας ενώ ζητά τα σχετικά στοιχεία, τις εκθέσεις και την αλληλογραφία σχετικά με το εν λόγω θέμα, τα αφορώσα την περίοδο 2003-2011.